Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

IJsland is een eiland dat ten noordwesten van het Europese vasteland ligt. Het ligt net onder de poolcirkel. Het land is ongeveer twee keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts 360.000 inwoners. Het is dan ook het dunst bevolkte land van Europa. Meer dan 120.000 van de IJslanders woont in de hoofdstad Reykjavik. IJsland heeft een afwisselend landschap, met onder andere stranden, watervallen, gletsjers en vulkanen.

Beste reistijd en klimaat
IJsland kent een koud zeeklimaat en een toendraklimaat. Dit houdt in dat de winters aan de koele kant zijn (tussen de -6 en 0 graden Celsius) en dat het ook zomers redelijk koud is (tussen de 6 en 12 graden Celsius). De temperatuurwisseling is dus niet zo extreem. Om deze reden is er ook niet maar een beste reistijd voor IJsland, Elk seizoen heeft haar eigen charme. Mei tot september is de drukstbezochte periode met relatief milde temperaturen. Wel kan het weer in IJsland snel omslaan en extreem zijn, met hevige regen of wind.

IJsland in de zomer
In de zomer zijn de dagen in IJsland lang. De langste dagen zijn in juni, dan gaat de zon soms niet eens onder en is het dus 24 uur per dag licht. Tijdens deze periode kun je genieten van de midzomernachtzon, dit is meestal rond 21 juni.
 
IJsland in de winter
In de winter zijn de dagen kort, op de kortste dag is het maar 4 uur licht. Dit geeft de perfecte mogelijkheid om het Noorderlicht te spotten. De temperaturen zijn laag en er valt veel sneeuw. Soms zijn kleine stadjes ingesneeuwd en zijn ze alleen nog per vliegtuig te bereiken.

Taal
De officiële taal in IJsland is IJslands. Over het algemeen spreken de IJslanders vlot Engels, zeker in de toeristenplaatsen.

De keuken van IJsland
IJslanders eten over het algemeen behoorlijk gezond. Ze eten veel vis en houden ook erg veel van lamsvlees. Het land kent behoorlijk wat delicatessen die bij de meeste bezoekers totaal niet in de smaak vallen. Denk hierbij aan gefermenteerde haai, halve schapenkoppen (inclusief ogen) en bloedpudding. Gelukkig hebben ze ook genoeg lekkere gerechten. Zo kun je genieten van een visstampot, een heerlijk versgebakken stuk roggebrood met IJslandse kruidenpesto, en natuurlijk een bakje skyr met muesli en bessen.

Feestdagen
Naast de christelijke feestdagen, zijn er ook nog een aantal andere feestdagen in IJsland. Deze worden vaak groots gevierd met optochten van drumbands, mensen in klederdracht en ruiters op IJslandse paarden.
 
De eerste donderdag na 18 april: Dag van de zomer
1 mei: Dag van de arbeid
Eerste zondag in juni: Vissermandag
17 juni: Onafhankelijkheidsdag (de nationale feestdag)
Eerste maandag van augustus: Dag van de handel
16 november: Dag van de IJslandse taal

De tijd in IJsland
IJsland valt in tijdzone UTC+0. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in IJsland 2 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Reykjavik kun je hier kijken.

Internet/Wifi
Aangezien IJsland onder de Europese Unie valt, is het mogelijk om van het eigen internetabonnement gebruik te maken. Dit brengt geen extra kosten met zich mee. Let erop dat dit op een veerboot soms niet mogelijk is. In dit geval krijg je een sms-bericht als je hogere tarieven moet betalen. Dit ligt aan de duurdere maritieme satellietverbinding. In het land is een 3G-netwerk, en soms zelfs 4G. Verder beschikken de meeste hotels, toeristencentra, bars, bussen en tankstationsrestaurants over wifipunten.

Telefoneren
Ook telefoneren in IJsland kan via het eigen telefoonabonnement. Hiervoor geldt ook dat dit vaak alleen op veerboten extra kosten met zich mee kan brengen.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 112
Ambulance: 112
Brandweer: 112
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In IJsland is de voltage 230 volt en de stopcontacten hebben ronde gaten. Ze kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen wereld- of verloopstekker nodig.

Kleding
IJsland in de zomer
Het is in IJsland in de zomer een stuk kouder dan in Nederland en België. Het is dan ook verstandig om hier geschikte kleding voor mee te nemen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 10 graden. In de hoger gelegen gebieden komt de temperatuur echter nauwelijks boven het vriespunt uit. Neem dan ook warme kleding mee met voldoende laagjes. Ook een windjack en regenjas kunnen goed van pas komen, aangezien het behoorlijk hard kan waaien en regenen. Ook raden wij aan om een goed paar waterdichte wandelschoenen mee te nemen, voor als je gaat hiken in de natuur.
 
IJsland in de winter
De winters in IJsland zijn vergeleken met wat wij gewend zijn vrij mild. De gemiddelde temperatuur ligt iets onder 0. Neem hier ook voldoende warme kleding voor mee, met veel laagjes. Thermokleding is geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om een warme muts en handschoenen mee te nemen. Ook hier zijn regen- en windjacks verstandig, aangezien het vaak behoorlijk kan sneeuwen, regenen en waaien. Neem warme wandelschoenen mee die het liefst waterdicht zijn.

Reisdocumenten
Voor IJsland heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Een paspoort is niet verplicht. Zorg ervoor dat de documenten gedurende de reis geldig zijn. Je hebt geen visum nodig om het land binnen te komen.
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.
 

VERVOER

Huurauto
Indien je met een huurauto door IJsland gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Op een grote rotonde geldt de ongeschreven regel dat verkeer op de binnenste rijstrook voorrang heeft op de buitenste rijstrook, wanneer zij de rotonde af willen.
  • In IJsland moet je rekeninghouden met bijzondere verkeersomstandigheden. Het kan voor komen dat je over smalle bruggen moet rijden. Bij zo’n smalle (enkelbaans)brug heeft verkeer dat het dichtst bij de brug is voorrang.
  • Het is verboden om tegen de rijrichting in, aan de linkerkant van de weg te parkeren.
  • Het rijden met dimlicht of dagrijlicht is overdag verplicht.

Navigatie
Je kunt gebruikmaken van Google Maps tijdens het rijden. Deze app maakt gebruik van internet, maar je kunt de kaart ook vooraf downloaden op een smartphone of tablet. Via de app maps.me kun je ook wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus ook geen internetverbinding nodig tijdens het rijden. Dit is handig voor het geval dat het bereik wegvalt.
 
Tanken
Langs de IJslandse hoofdwegen bevindt zich om de 40 tot 80 kilometer een tankstation. In het binnenland in de hooglanden zijn er vrij weinig tankstations. Het wordt dan ook aangeraden om elke keer wanneer je een tankstation tegenkomt te tanken. Bij vrijwel alle tankstations kun je met Visa of Mastercard betalen. Ook contant betalen is mogelijk bij de bemande tankstations. Let erop dat Nederlandse bankpassen niet altijd geaccepteerd worden.

Tolwegen
IJsland heeft geen tolwegen, er is wel een toltunnel vlakbij Akureyri.

Staat van de wegen
Door de grillige weersomstandigheden zijn niet alle wegen het hele jaar door begaanbaar. Via www.road.is kun je zelf de meest actuele wegcondities in de gaten houden.
 

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen kun je pinnen met een bankpas en creditcard. Het gebruik van een bankpas is vaak goedkoper dan een creditcard.
Je kunt op voldoende plekken contact geld pinnen. Pinnen is de normaalste zaak van de wereld in IJsland en je zult vrijwel overal met pin kunnen betalen.
Euro’s kunnen omgewisseld worden bij banken, postkantoren en wisselkantoren.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in IJsland gemiddeld ongeveer €60 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In IJsland worden geen fooien gegeven, dit wordt dan ook niet van je verwacht.

Entreegelden
Entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. De meeste natuurlijke attracties zijn gratis te bezoeken. Mocht er ergens entree worden gevraagd dan ben je over het algemeen niet meer dan €15 per persoon kwijt. Kinderen mogen vaak naar binnen met korting, of zelfs gratis.