Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Japan is een eilandenstaat in het oosten van Azië en het ligt in de Grote Oceaan. Het land bestaat uit 6.852 eilanden en is ongeveer 9 keer zo groot als Nederland. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 97% van de totale oppervlakte van het land innemen. Het landschap van Japan bestaat voornamelijk uit bergen, bossen en vulkanen. Het land heeft ongeveer 126 miljoen inwoners, waarvan er 9 miljoen in de hoofdstad Tokio wonen.

Beste reistijd en klimaat
Japan is een langgerekt land dat van noord naar zuid loopt. Om die reden zijn er binnen het land vaak grote verschillen in temperatuur. In de winter kan het verschil tussen Hokkaido in het noorden en Okinawa in het zuiden oplopen tot 40 graden! Japan is gelegen in een gematigde zone en kent net als Nederland vier aparte seizoenen. De lente staat bekend om de indrukwekkende kersenbloesems met prettige temperaturen en af en toe een bui. In de zomer kan het, zeker in de steden, warm en vochtig zijn. Het tyfoonseizoen valt in de vroege herfst, terwijl je in de late herfst kunt genieten van de herfstkleuren. De winters zijn koud met flinke sneeuwval in gebieden als de Japanse Alpen en Hokkaido.
 
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt:

Beste reistijd voor Hokkaido
Hokkaido is het noordelijkste eiland van Japan en is een van de koudste regio’s. De beste reisperiode is de herfst en de zomer wanneer de temperaturen toenemen en de meeste sneeuw verdwenen is. Je kunt hier heerlijk wandelen in een van de nationale parken van het eiland. In de winter kun je in de omgeving van Sapporo skiën en bij Shiretoko lopen op drijfijs. Dit is ook de periode van de sneeuwfestivals.
 
Beste reistijd voor Honshu
Honshu is het grootste en meest bevolkte eiland met onder meer de trekpleisters Tokyo, Kyoto en Hiroshima. De beste reistijd zijn het voor- en najaar met prettige temperaturen en niet te veel regenval. Je moet rond de kersenbloesemperiode wel rekening houden met drukte en hogere prijzen. In de zomermaanden is het vaak drukkend warm en eind augustus en begin september kun je nog last hebben van het tyfoonseizoen. De zomermaanden zijn juist wel weer de beste maanden om Mount Fuji te beklimmen of te wandelen in de Alpen rond Kamikochi.
 
Beste reistijd voor Okinawa
Okinawa heeft een subtropisch klimaat en de temperaturen op Okinawa zijn het hele jaar door prettig te noemen. Het regenseizoen begint in mei en brengt warme, vochtige dagen mee. In juli neemt de regen weer af, maar half augustus en september kun je kans hebben op tyfoons.

Taal
In Japan wordt Japans gesproken en geschreven. In de toeristische plaatsen wordt er hier en daar Engels gesproken, maar dit niveau is laag. Verder zal de communicatie vooral door middel van handen- en voetenwerk gaan. Op treinstations en verkeersborden zijn plaatsnamen ook in westerse tekens beschreven. Je kunt de Google Translate App ook gebruiken. Hierbij kun je vooraf het Japans voor offline vertaling downloaden en vervolgens met de camera van je telefoon de Japanse tekens vertalen.

De keuken van Japan
Als het op lekker eten aankomt, zit je zeker goed in Japan. Voor Japanners is eten een vorm van kunst, die ze graag met iedereen willen delen. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld misosoep, ramen, sushi en sashimi, shabu shabu en ga zo maar door.
Deze gerechten kun je overal in Japan eten, op verschillende manieren. Van eetstalletjes op straat tot luxe restaurants. Een unieke beleving van de Japanse keuken kun je krijgen bij een Kaitenzushi restaurant. Hier wordt de sushi geserveerd op een lopende band, waar de gasten omheen zitten. Welke sushi je wilt eten, bepaal je zelf door deze van de band te pakken. In Takayama en Kobe kun je van heerlijke varianten van het beroemde wagyu rundvlees genieten.

Feestdagen
Japan staat bekend als het land met harde werkers die weinig vakantie hebben. Nationale feestdagen zijn daarom ook heel belangrijk voor ze. Deze dagen staan vastgesteld in de wet en wanneer er 1 op een weekenddag valt, hebben de Japanners de maandag erna ook nog vrij.
 
De volgende feestdagen zijn heel belangrijk:
23 februari: Verjaardag van de keizer
29 april t/m 5 mei: Golden week (meerdere feestdagen die in 1 week vallen, zodat de Japanners ruim een week vrij hebben).
6 augustus: Herdenking Hiroshima
23 november: Labor Thanksgiving Day

De tijd in Japan
Japan valt in tijdzone GMT+9. Dit houdt in dat het tijdens de zomertijd in Japan 7 uur later is dan in Nederland en België. Tijdens de wintertijd is het in Japan 8 uur later.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang in bijvoorbeeld Tokio kun je hier kijken.

Internet/Wifi
De meeste hotels in Japan bieden gratis internet in hun kamers. Als het hier niet goed werkt, dan kun je het altijd in de gemeenschappelijke ruimte proberen.
Buiten de hotels is het lastiger om gratis internet te vinden. In de steden bieden restaurants en café soms gratis wifi aan de kwaliteit van dit internet varieert per plek. Buiten de steden is het moeilijker om een wifipunt te vinden. Mocht je graag op verschillende plekken wifi willen hebben, dan kun je ervoor kiezen om een pocket-wifi te huren. Je hebt dan je eigen mobiele router. Deze kun je onder andere huren op de luchthaven. Ook is het mogelijk om deze vooraf bij ons te reserveren, zodat hij voor je klaarligt in je eerste hotel. Een andere optie is een Japanse simkaart met data te kopen, nadeel hiervan is dat dit voor maar één apparaat tegelijk te gebruiken is.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Japan. Zo voorkom je hoge kosten.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Japan is vaak duur via een Nederlanse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je eigen telefoonprovider.
Als je langere tijd in Japan blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. Hier staat ook internet op. Deze kun je via ons kopen of in het land zelf.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 110
Ambulance: 119
Brandweer: 119
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Japan is de Japanse Yen. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.

In de meeste steden van Japan kun je geld pinnen. Buiten de steden kan dit meestal niet. Veel geldautomaten accepteren echter geen niet-Japanse bankkaarten. Waar je zeker kunt pinnen is bij automaten in 7/11 winkels en van de JP Bank en Citibank. Vaak kun je met een Nederlandse pas maximaal €500 per dag pinnen, dus hou hier rekening mee.
In de meeste grote winkels en hotels kun je een creditcard gebruiken als betaalmiddel. Verder is Japan voornamelijk georiënteerd op contant geld. Het is daarom op veel plekken alleen mogelijk om contant te betalen.

Controleer voor vertrek of je eigen bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Japan gemiddeld ongeveer €50 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooi in Japan is niet zo gebruikelijk. De Japanners vinden dat goede service vanzelfsprekend is en zien fooi eerder als een belediging. Het geven van fooi in luxe hotels wordt wel geaccepteerd. Doe dit nooit direct, maar geef het geld in een envelop. Houd er rekening mee dat het personeel getraind kan zijn om te antwoorden met een ‘nee, bedankt’.
Taxichauffeurs en gidsen hoeft je ook geen fooi te geven.

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Gelukkig zal dit je niet veel kosten, aangezien bijna alle Nationale Parken in Japan gratis entree hebben. Wanneer je wel geld moet betalen voor een park, is dit niet meer dan een paar euro per persoon.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In het oosten van Japan is de voedingsspanning 100 volt bij 50 hertz. In west Japan is dit 100 volt bij 60 hertz. In Nederland hebben wij 50 hertz. Het verschil van 10 hertz dat er soms is heeft geen effect op je apparatuur.
De stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen zowel geaard as ongeaard zijn. Je kunt voor de stopcontacten type A (ongeaard) of type B (geaard) gebruiken. Het handigst is om een wereldstekker mee te nemen, zodat je beiden tegelijkertijd bij de hand hebt.

Kleding
De kleding die je meeneemt is afhankelijk van in welke periode je de reis maakt. Het is altijd handig om je in laagjes te kleden zodat je altijd iets aan of uit kunt doen. In de winter moet je zeker voldoende ware kleding meenemen. In de lente, zomer en herfst moet je ook rekening houden met een mogelijke regenbui.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat in ieder geval geldig is tijdens je verblijf in Japan, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Japan geen visum nodig. Om door de paspoortcontrole te komen heb je een uitreisbewijs nodig (dit is je vliegticket voor de terugreis) en je reisbescheiden.
Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt en deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
In Japan komen muggen voor die ziekten over zouden kunnen brengen. Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

VERVOER

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Japan is goed geregeld. Zeker de treinen zijn stipt op tijd en de stations zijn, ondanks dat het druk is, nooit chaotisch. Verder zijn er metro’s, bussen en monorails in de meeste steden van Japan.
 
Bij het reizen per trein kunnen wij de treinkaartjes vooraf kopen zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken en ter plaatse alleen nog maar de juiste trein moet pakken. Een andere optie is de Japan Rail Pass. Met deze pas kun je gratis met vrijwel alle treinen van Japan Rail reizen. De allersnelste hogesnelheidstreinen zijn uitgesloten en ook met privémaatschappijen zoals in de omgeving van Hakone en Mount Koya kun je niet reizen. Met de Rail Pass kun je gratis stoelreserveringen maken in de snellere treinen, de meeste lokale treinen hebben geen vaste zitplaatsen.
 
Om met het openbaar vervoer binnen een stad te reizen is het handig om een Suica of een Pasmo kaart te kopen. Dit zijn prepaidkaarten die je op de stations op kunt laden. Vervolgens kun je met de kaarten in- en uitchecken. Zo hoeft je geen losse kaartjes te kopen voor metro’s en bussen.
De kaarten zijn in de meeste gebieden van Japan te gebruiken. Kijk hier voor meer informatie over deze kaart. Je kunt deze kaarten kopen op de stations in Japan. De kaarten zijn tevens te gebruiken voor kleine aankopen bij kioskjes en stations winkeltjes.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Japan gaat reizen, moet je eraan denken om de juiste documenten mee te nemen. Als je Nederlands bent, heb je een internationaal rijbewijs nodig van het type IRB. Dit type kun je aanvragen bij de ANWB. Dit is geen vervanging van je rijbewijs, dus neem ook je Nederlandse rijbewijs mee.
Als je Belgisch bent is je eigen rijbewijs voldoende echter moet je hier wel een geautoriseerde Japanse vertaling van mee hebben. Dit kunnen wij voor je regelen.
Ook heb je een creditcard nodig ter garantie.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet links rijden en rechts inhalen.
  • Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van links, tenzij anders is aangegeven.
  • De verkeerslichten in Japan zijn vaak horizontaal, met van links naar rechts groen, oranje en rood.
  • Het geven van geluidssignalen mag alleen als er een direct gevaar voor een aanrijding is. Geluidssignalen maken als je stilstaat is verboden.

Japanners rijden over het algemeen rustiger dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat voetgangers zomaar over kunnen steken, of taxi’s abrupt kunnen stoppen.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Veel tankstations in Japan zijn full service. Hier hoeft je de auto niet uit. Je kunt doorgeven aan de pompbediende hoeveel je wilt tanken en dit wordt vervolgens geregeld. Deze manier van tanken is wel iets duurder. Ben je liever goedkoper uit? Ga dan opzoek naar een zelf-service tankstation.

Tolwegen
Op verschillende wegen, vooral in de grote steden, zul je tol moeten betalen. Wanneer je de huurauto op gaat halen, krijg je een ETC-kastje mee. Deze kost een paar euro en is gekoppeld aan je creditcard. Via dit kastje wordt de tol geregeld. Wanneer je een tolweg passeert, wordt dit geregistreerd. Aan het einde van de reis kun je zo alle tol in een keer betalen.

Taxi’s
Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. In sommige gedeelten van Japanse steden mogen taxi’s alleen stoppen bij een taxistandplaats. Je bent dan dus verplicht om in de rij te gaan staan. Dit is in ieder geval zo bij trein- en metrostations.
Ook kunt je taxi’s op straat aanspreken. Dit is geheel veilig, aangezien Japan geen illegale taxi’s kent. De taxi loopt op een meter, je hoeft dus van tevoren geen prijs af te spreken. Let er wel goed op dat de gordel werkt, vooral achterin de auto. Er is geen vaste kleur voor de taxi-auto’s. elk bedrijf heeft zijn eigen kleur.
 
Taxichauffeurs spreken over het algemeen geen Engels, zorg er dus voor dat je de bestemming ergens opgeschreven hebt in Japanse karakters, of wijs het aan op de kaart. Je kunt aan een taxi zien of hij beschikbaar is of niet, aan de kleur van het taxibordje. Wanneer het bordje rood licht heeft, is hij beschikbaar. Als het bordje groen licht geeft, is hij bezet. 

Belangrijke informatie:
In Japan gelden een aantal geschreven en ongeschreven regels die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Anders kan iets al gauw als beledigend of onbeschoft worden ervaren. Met de volgende punten moet je rekening houden:

  • In de metro en trein wordt praten of telefoneren niet gewaardeerd.
  • Producten hebben een vaste prijs, afdingen is niet mogelijk en niet netjes.
  • In sommige restaurants of winkels moet je de schoenen uit doen, dit staat aangegeven. In tempels is het uitdoen van je schoenen verplicht.
  • Maak niet ongevraagd foto’s van geisha’s op straat.
  • Snuit je neus niet in het openbaar.
  • In het openbaar vervoer is het niet toegestaan om met schoenen op de bank te zitten. Als je graag met je voeten op de bank wilt, trek dan je schoenen uit. Je zult ook regelmatig een Japanner zien die dit doet.

REIZEN MET KINDEREN

Japan is misschien niet een land waar je meteen aan denkt als je op zoek gaat naar een kindvriendelijke bestemming. Maar zeker voor wat oudere kinderen is het een mooie ervaring om deze totaal andere cultuur te beleven. Een avontuurlijke instelling van de kinderen is wel nodig in verband met onder andere het niet-westerse eten en de taalbarrière. Hoewel de meeste hotels geen zwembad hebben zijn er zeker in de wat kleinere plaatsen wel vaak hot springs aanwezig. Een afsluiting aan het strand is op de hoofdeilanden niet echt mogelijk, hiervoor moet je op de zuidelijke eilanden als Okinawa zijn.