Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je door Mexico?


Vliegtuig

Binnen Mexico bestaat er een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten. Deze zijn over het algemeen, in tegenstelling tot veel Zuid-Amerikaanse landen, niet echt goedkoop. Vanaf 2 vluchten is het de moeite waard via Vámonos Travels een airpass te kopen.

Huurauto
Mexico is uitermate geschikt om per huurauto te bereizen. Nadelen zijn dat er over het algemeen hoge drop-off kosten gelden en dat het niet mogelijk is om met de auto Guatemala of Belize in te rijden. Dit houdt in dat het vooral interessant is een auto te huren in Cancun/Playa del Carmen of Mexico City in deze ook daar weer in te leveren.

Bij Vámonos ligt de nadruk op individuele vrijheid. Daarom kiezen wij ervoor geen vaste routebeschrijving mee te sturen. Zo kunt u zelf kiezen hoe u naar de volgende bestemming rijdt; langs kleine dorpjes of juist via een snellere route zodat u meer tijd in de volgende bestemming heeft.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Mexico bestaat uit een zeer uitgebreid netwerk van 1e en 2e klas bussen die met grote regelmaat tussen alle steden en dorpen rijden. Wat grotere steden en dorpen hebben allemaal een centraal busstation waar alle bussen aankomen en vertrekken. Buiten de periodes rond de feestdagen hoeft u nooit bang te zijn dat bussen vol zitten. Afgewisseld met een enkele binnenlandse vlucht is dit de meest praktische manier om heel Mexico te bezoeken.
U kunt zelfs voor vertrek al zelf bussen reserveren op http://www.ado.com.mx/ado/index.jsp

Is er voldoende accommodatie?

Tot in de kleinste plaatsjes in Mexico zijn er hotels te vinden. In de grote en/of toeristische plaatsen in Mexico vindt u een uitgebreid aanbod van kleine, eenvoudige hotelletjes tot luxe en dure resorts. Vooral in vakantieperiodes kunnen de hotels in Mexico aardig vol zitten. Omschrijvingen van veel hotels vindt u elders op deze website.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Aan maaltijden en drankjes zult u in Mexico ongeveer USD 25 per persoon per dag uitgeven.

Wat is de beste reistijd?

Mexico valt uiteen in 2 klimaten.
Op de bergrug lopend vanaf Noord Mexico via Mexico City, Oaxaca en San Cristobal tot aan de Guatemalteekse grens ligt de temperatuur overdag tussen de 20 en 25 graden. ’s nachts koelt deze af tot ongeveer 10 graden. In de wintermaanden kan het zelfs nog kouder zijn ’s avonds.

In de kustgebieden, Yucatan en het junglegebied rond Palenque loopt de temperatuur overdag op tot rond de 30 graden en blijft het ’s nachts warm, ongeveer 20 graden.

De regentijd loopt in heel Mexico van ongeveer mei tot en met september. Over het algemeen zal het echter ook in deze periode niet heel veel regenen. Vooral aan het eind van de dag is er een goede kans op een stevige bui.
Mexico is het hele jaar door goed te bereizen. In de periode dat er bijna dagelijks regen valt ligt de temperatuur weer iets hoger en voelt een regenbui als een welkome verfrissing. De periode november t/m april is voor de stranden in Yucatan de meest “zonzekere” periode.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Mexico is de Nuevo Peso. Voor de actuele koers kunt u kijken op, www.wisselkoers.nl.
Overal in Mexico kunt u pinnen met uw bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Behalve wat contante dollars voor noodgevallen is het dus niet echt nodig contant geld mee te nemen.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Let erop dat bij de grensovergangen Mexico-Guatemala-Belize vertrekbelasting contant betaald moet worden (ca. €25 p.p.)

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor uw eigen gezondheid is het verstandig om u van te voren te laten informeren over de inentingen die u voor uw reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Alle reizigers hebben een paspoort nodig, dat nog 6 maanden na terugkomst uit Mexico geldig is. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Mexico geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 180 dagen geldig.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een “reisautorisatie” aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:
https://esta.cbp.dhs.gov 
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.