Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je door Myanmar?

Vliegtuig
Hoewel de meeste plaatsen met het openbaar vervoer te bereiken zijn kan het handig zijn bepaalde trajecten te vliegen. U kunt zo veel tijd besparen. Binnenlandse tickets zijn moeilijk ter plekke te boeken als het kort dag is. Veel vluchten zijn dan volgeboekt, en de tarieven kunnen dan flink oplopen. Het is verstandiger om dit in Nederland al te regelen.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Myanmar bestaat uit een netwerk van 1e en 2e klas bussen die tussen veel steden en dorpen rijden. Tevens zijn er op bepaalde trajecten treinverbindingen. De wegen in Myanmar zijn niet al te best, dus houdt u er rekening mee dat u ruim de tijd neemt om te reizen.

Zijn er interessante excursies te doen?

Er is veel te zien en te doen in Birma. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van de vele pagodes en tempels die het land rijk is zoals Gouden Rots pagode of de Shwegadon pagode in Rangoon. Een boottocht over het mooie Inle meer en het maken van een trekking in de omgeving van het meer is behoren tot de hoogtepunten. In de omgeving Bagan liggen duizenden tempels en pagodes in alle maten die per fiets of met een paardenwagentje te bekijken zijn.

Is er voldoende goede accommodatie?

In het algemeen vindt u in Myanmar een redelijk uitgebreid aanbod van kleine, eenvoudige hotelletjes tot luxe en dure resorts. Prijzen van veel hotels vindt u elders op deze website. Bij de meeste hotels zit het ontbijt inbegrepen.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Aan maaltijden en drankjes zult u in Myanmar ongeveer  €20 
per persoon per dag uitgeven.

Wat is de beste reistijd?

Tussen half mei – half juni tot eind oktober kan de zuidwest-moesson in de middagen en avonden regen brengen. Dit is niet de meest ideale periode om door Birma te reizen aangezien er veel niet-geasfalteerde wegen zijn en de wegen modderig kunnen worden . De beste reistijd is van oktober tot en met mei, dat is het droge seizoen. Houdt er wel rekening mee dat vanaf februari de temperatuur begint te stijgen en het gedurende de maanden maart, april en mei het behoorlijk warm kan worden.

De temperaturen zijn over het hele tropisch dus warme kleding hoeft niet mee. Wel is het aan te raden bijvoorbeeld een vest mee te nemen voor in de hoger gelegen bergplaatsjes.

Welke valuta wordt er gebruikt?

U kunt in Myanmar terecht met dollars, euro’s en de lokale munteenheid de Kyat. Het is aan te raden om beide op zak te hebben omdat het wisselend gunstig is om met de ene of met andere munteenheid te betalen. In restaurantjes bijvoorbeeld is het makkelijker om de Kyat te gebruiken. De wisselkoers fluctueert sterk, kijk op wisselkoers.nl voor de actuele koers.

Met Mastercard en Visa kunt u pinnen bij de CB bank en de KBZ bank. De minimale opname is 100.000 kyat en maximaal 300.000 kyat.
Houdt rekening met de kosten die de creditcardmaatschappij rekent voor opname uit de automaat.

Er zijn inmiddels enkele pinautomaten te vinden in Myanmar, vooralsnog raden we u aan contant geld mee te nemen.
Let wel: officieel mag er 2000 usd worden ingevoerd.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.


Welke vaccinaties heb je nodig?

Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb je nodig?

U heeft een geldig Nederlands paspoort nodig dat na vertrek uit Myanmar nog 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht, een toeristenvisum is 28 dagen geldig.
U kunt een evisum aanvragen via http://evisa.moip.gov.mm/index.aspx. De visumuitnodiging die u hiermee krijgt is 90 dagen geldig.

Heb je een reisboeken tip?

Geniet van de schoonheid van Birma, maar sluit je ogen niet voor de schaduwkanten. Hoe je verantwoord naar Birma reist, lees je in “Beelden van Birma” van Peter de Ruiter: een reisverhaal met meer dan 300 foto’s, facts & feelings en adviezen van het Birma Fonds over hoe je de bevolking het beste helpt. Aanbevolen door vrijwel alle reisorganisaties.

Zie www.beeldenvanbirma.nl voor meer informatie.