Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Namibië

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Namibië en Botswana. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis. 

Namibië is een uitgestrekt en dunbevolkt land. De ongerepte natuur is afwisselend en van een grote schoonheid. Van de imposante Fish River Canyon, via de onwerkelijke zandduinen van Sossusvlei tot de vlaktes vol dierenleven van Etosha: de natuurliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Met de huurauto door het land rijden is een deel van de charme van het land. Eindeloze wegen door schitterende landschappen waar u bijna niemand tegenkomt. Het droge Namibië is ook uitstekend te combineren met het natte en groene buurland Botswana.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Midden-Namibië: de Kalahari, Sossusvlei en Swakopmund

Als u vanuit de hoofdstad Windhoek naar het zuiden vertrekt, komt u al gauw in het bekende woestijnlandschap van Namibië terecht. In de omgeving van Mariental kunt u de westzijde van de Kalahari woestijn verkennen. Ondanks de droogte leven hier verrassend veel dieren, waaronder een aantal die u niet zou verwachten in de woestijn zoals giraffes.

Verder rijdend naar het westen komt u in de Namib-Naukluft woestijn, een van de oudste woestijnen ter wereld. Dé trekpleister hier zijn de rode zandduinen van Sossusvlei. Het surrealistische landschap is vooral bij zonsopkomst en zonsondergang bijna magisch te noemen, waarbij de zandduinen continu van kleur lijken te veranderen. 's Nachts moet u vooral een kijkje omhoog nemen, de sterrenhemel is adembenemend in dit deel van het land.  

Direct ten noorden van de Namib-Naukluft ligt de badplaats Swakopmund. Deze uiterst Duitse plaats is een goed rustpunt om even het zand van de woestijn van u af te schudden. Musea, het strand, de boulevard, de cafés en de restaurants maken dit een uitstekende pleisterplaats op een tocht door de leegte van Namibië. Vanuit het nabijgelegen Walvisbaai kunt u de zee op om op zoek te gaan naar zeeleeuwen, dolfijnen en walvissen.

Zuid-Namibië: Fish River Canyon en Luderitz

In het uiterste zuiden van Namibië stroomt de Fish River door een machtige kloof. Met een lengte van meer dan 160 kilometer lang en een maximale diepte van 550 meter is dit een van de meest indrukwekkende kloven ter wereld.  Bij het plaatsje Hobas zijn een aantal uitzichtpunten waar u de canyon in al haar grootsheid kunt ervaren.

Via het slaperige stadje Aus kunt u verder reizen naar Lüderitz dat aan de zuidkust van Namibië ligt. Onderweg ziet u misschien de wilde paarden die in dit gebied leven.  Lüderitz ligt in het zogenaamde diamanten Sperrgebiet, wat betekent dat een groot deel van het gebied verboden terrein is. Zo kunt u het spookstadje Kolmanskop alleen met een excursie onder begeleiding van een gids bezoeken. Vanuit de haven van Lüderitz vertrekt bij goed weer een schoener voor een ochtendexcursie door het koude water rond Diaz Point en Halifax-eiland. Hier leven zeehonden, dolfijnen en pinguïns.

Noordwest-Namibië: Damaraland, Skeleton Coast en Kaokoveld

Vanuit Swakopmund kunt u verder richting de noordelijke wildernis van Kaokoveld en Damaraland. Langs de kust ligt de Skeleton Coast, een verraderlijke kust waar in de loop der jaren talloze schepen schipbreuk hebben geleden. Bij het plaatsje Hentiesbaai kunt u een bezoek brengen aan de enorme zeeleeuwenkolonie van Cape Cross.

Landinwaarts begint het prachtige Damaraland. De natuur van bijvoorbeeld de Spitzkoppe, de Vingerklip en de Brandberg is zeer bijzonder en op verschillende plaatsen vindt u verrassend veel dierenleven. Verbazingwekkend genoeg leven hier ook al duizenden jaren mensen, getuige onder meer de rotskunst van Twyfelfontein. Als u doorrijdt richting de grens met Angola komt u in het Kaokoveld terecht, waar de wegen  alleen begaanbaar zijn voor 4×4's. Kaokoveld is het land van de Himba, die veel van hun tradities nog hebben weten te behouden.

Noord-Namibië: Etosha en Waterberg

Vanuit Damaraland kunt u doorrijden naar het oosten om te arriveren in een van de beste wildparken van zuidelijk Afrika: Etosha. Een enorme zoutvlakte van 110 bij 60 kilometer vormt het hart van het park. Langs de zuidelijke rand liggen verschillende drinkplaatsen waar veel wild zich verzamelt. Het park bestaat verder uit open vlaktes en bossen. Er zijn een aantal kampen binnen het park waar u kunt overnachten.  Hier kunt u ook gamedrives onder leiding van een gids boeken, mocht u niet alleen in uw eigen auto op safari willen gaan.

Zo'n vier uur ten zuiden van Etosha ligt het Waterberg Plateau. Bovenop het plateau leven allerlei dieren zoals de witte neushoorn, de buffel en de luipaard. Daarnaast zijn er rond de rots allerlei wandelroutes die u kunt volgen. In de omgeving van Waterberg kunt u een bezoek brengen aan het Cheetah Conservation Fund of de Africat Foundation, twee stichtingen die zich inzetten voor het behoud van de grote katten van Namibië.  

Uitgelicht: Op bezoek bij de Bosjesmannen
Bij de Fiume Lodge in Grootfontein kunt u deelnemen aan een bijzondere excursie naar een dorp van de Bosjesmannen. Uw Engelssprekende gids is ook vloeiend in de aparte kliktaal van de Bosjesmannen, waardoor u ook daadwerkelijk kunt communiceren met de leden van deze stam. In dit levend museum ziet u hoe de Bosjesmannen hun dagelijks leven leiden.

De Caprivistrook en Botswana

De Caprivistrook is een merkwaardige strook land in het uiterste noordoosten van Namibië. Ingeklemd tussen Angola en Botswana is deze groene strook compleet anders dan de droogte die u gewend bent in de rest van het land. Onderweg komt u langs allerlei kleine natuurparken die door het aanwezige water ook weer andere dieren aantrekken. Aan het einde van de Caprivistrook kunt u de oversteek maken naar Botswana. Naast de olifanten en andere dieren van Chobe is een ander hoogtepunt in dit gebied een uitstapje naar de legendarische Victoria Falls.  

De Caprivistrook is ook uitstekend te combineren met een reis door Botswana. Via Chobe rijdt u dan zuidwaarts richting de Makgadikgadi zoutpannen. Een aantal uren naar het westen ligt Maun, de uitvalsbasis voor de Okavangodelta. De delta is een uniek natuurgebied en is op meerder manieren te bezoeken. U kunt per mokoro (een traditionele kano) de watergangen in en kamperen op een van de eilanden. U kunt ook per vliegtuig naar een van de luxe lodges midden in de delta vliegen en hier overnachten. Via de grensovergang bij Buitepos kunt u met een overnachting in de omgeving van Gobabis weer terugrijden naar Namibië.  

Uitgelicht: Pom Pom Camp in de Okavango delta
Eén of meerdere nachten doorbrengen in een lodge midden in de Okavangodelta is een ervaring die u niet snel zult vergeten. Het begint al met de vlucht naar de lodge toe. In een klein vliegtuigje kunt u vanuit de lucht heeft u een prachtig overzicht van de delta en ziet u olifanten paden door het riet maken. Ter plaatse kunt u  deelnemen aan gamedrives en wandelsafari's op zoek naar de dieren die in de omgeving van de lodge leven.