Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je binnen Australië en Nieuw-Zeeland?

Vliegtuig
In Australië worden grote afstanden meestal per vliegtuig afgelegd, wat niet vreemd is in zo’n gigantisch land. Er is dan ook een dicht netwerk van lokale en regionale luchtvaartdiensten en zelfs de meest afgelegen plaatsjes zijn vaak per vliegtuig te bereiken. Vliegen is over het algemeen duurder dan de bus of trein. Ook in Nieuw Zeeland is het handiger om voor de langere afstanden een vlucht te nemen. Air New-Zealand biedt een uitgebreid netwerk aan binnenlandse vluchten.

Trein
Omdat Australië dunbevolkt is, vindt u hier geen omvangrijk spoornetwerk. In de hoofdsteden zijn wel goede dienstregelingen tussen het centrum en de buitenwijken. Het reizen per trein is wel een goede optie. U vindt hier namelijk een aantal van de beroemdste treinroutes ter wereld zoals de Indian Pacific van Sydney naar Perth en de Ghan van Adelaide naar Darwin.

Het treinennetwerk van Nieuw-Zeeland is niet erg uitgebreid. U reist ook vooral per trein om van de rit te genieten en dat u ook nog van A naar B reist is mooi meegenomen. Kiwirail Scenic Journeys biedt 4 routes, waarvan 3 voornamelijk voor toeristen. Tussen Picton en Christchurch vindt u de Coastal Pacific. De Northern Explorer verbindt Auckland en Wellington en tenslotte de TranzAlpine over de Zuidelijke Alpen tussen Christchurch en Greymouth.

Bus
De bus is het meest gebruikte openbaarvervoermiddel in Australië. Alle bussen zijn voorzien van airco en hebben wc’s aan boord. De drie grootste busmaatschappijen bieden een uitgebreid netwerk en alle bekende trekpleisters zijn goed te bereiken.

Huurauto/ camper
Veruit de beste manier om het land te verkennen is per huurauto. De wegen zijn goed en zo komt  u het makkelijkst op de mooiste plekken. Afhankelijk van het soort reis die u maakt kunt u kiezen voor een gewone huurauto of een camper. U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, met een officiële, gelegaliseerde Engelse vertaling. Een internationaal rijbewijs aanschaffen is dan ook eenvoudiger.  In Australië en Nieuw-Zeeland rijdt men links. Over het algemeen doet u in Nieuw Zeeland langer over een afstand dan in Nederland vanwege het bergachtige landschap en doordat wegen veelal dwars door dorpen gaan.

Ferry (Nieuw Zeeland)
Het Noorder- en Zuidereiland worden gescheiden door de Cook Strait. Interislander en Bluebridge onderhouden een ferryverbindingen tussen beide eilanden, van Wellington naar Picton en vice versa. De tocht duurt circa 3 uur en deels vaart u door de schitterende fjorden. Veel autoverhuurbedrijven staan niet toe dat u de auto meeneemt, maar het omwisselen van de auto is snel en gemakkelijk.

Is er voldoende accommodatie?

In beide landen zijn er hotels te vinden. Er is een uitgebreid aanbod van kleine, eenvoudige hotelletjes tot luxe en dure resorts.  In Australië logeert u voor een plattelandssfeer op cattle farms of homesteads in de outback. U kunt ook overnachten en ontbijten in oude historische gebouwen, bijvoorbeeld op Tasmanië.

In Nieuw Zeeland kunt u op de Holiday parks een campingplaats reserveren, of overnachten in een eenvoudige cabin. Dit is meestal niet meer dan een hokje met een bed, maar het draait hier om het buitenleven op de camping. Toilet en douche zijn gedeeld. U zult ook veel motels tegenkomen. Deze zijn zeer eenvoudig met meestal maar weinig faciliteiten. Vooral erg handig als u geen overnachting geboekt heeft en toch teen plekje nodig heeft. Omschrijvingen van veel hotels vindt u elders op deze website.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Het levensonderhoud is over het algemeen ongeveer net zo duur als Nederland. Toch zijn de restaurants iets goedkoper dan Nederland en ben je in een gemiddeld restaurant ca. 20$ per persoon kwijt. In de toeristische plaatsen betaalt u vaak wel wat meer. Alcohol en rookwaren zijn over het algemeen duurder dan in Nederland. Er zijn veel bakkerijen met heerlijke broodjes, die een voordelige en snelle lunch bieden.

Wat is de beste reistijd?

Australië kan het hele jaar bezocht worden maar dit is mede afhankelijk van het te bezoeken gebied. Het noorden heeft een tropisch klimaat terwijl het in het zuiden zeer koud kan worden met sneeuwval in de bergen. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd aan Europa. 
De zomer is van december t/m februari. Herfst van maart t/m mei, winter  van juni t/m augustus en het voorjaar in september t/m november.
De beste reistijd voor noordelijk Australië is buiten het regenseizoen, dus van mei t/m november. In het zuidoosten is de beste reistijd september t/m december voor weinig regen en een aangename temperatuur. In Tasmanië kies je voor de Australische zomer van november t/m april voor de meest aangename temperatuur. De Outback kan je het beste bezoeken in voor- en najaar.

Nieuw-Zeeland heeft over het algemeen een zeeklimaat. Mede door de zuidelijke ligging, wordt het niet zo warm als u wellicht zou denken. De zomer en de winter zijn in Nieuw-Zeeland precies andersom dan Nederland. De warmste maanden zijn dus december- februari. De temperaturen liggen in de zomer gemiddeld rond de 20-25 graden en in de wintermaanden gemiddeld rond de 10-15 graden. Over het algemeen is er het hele jaar door veel zon, en daarom zijn ook de wintermaanden prima te bereizen. Het weer is erg wisselvallig; schijnt de ene dag de zon, de volgende kan het regenen. Ook zijn de verschillen binnen het land soms erg groot.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid in Australië is de Australische dollar. In Nieuw Zeeland hebben ze de Nieuw Zeelandse dollar. In zowel Australië als Nieuw Zeeland kunt u vrijwel overal pinnen en credit cards zijn een gebruikelijk betaalmiddel. Voor de actuele koersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor uw eigen gezondheid is het verstandig om u voor vertrek te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

U heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Australië nog 2 dagen geldig is. Een visum is verplicht. Mensen met een Nederlands paspoort kunnen voor Australië een elektronisch visum aanvragen welke een jaar geldig is. Vámonos Travels kan het visum voor u aanvragen, de kosten zijn 25 Euro.
Voor Nieuw Zeeland heeft u een paspoort nodig dat na vertrek uit Nieuw-Zeeland nog 6 maanden geldig is. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Nieuw-Zeeland geen visum nodig. Om een auto of camper te huren heeft u een geldig Nederlands rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is verplicht.
U heeft Om een auto te huren heeft u een internationaal rijbewijs nodig of een Nederlands rijbewijs met officiële vertaling.