Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Noord-Scandinavië is een regio in het noorden van Europa. Onder deze regio vallen de Noordelijke gedeelten van de landen Noorwegen, Zweden en Finland. Een groot gedeelte van deze regio valt onder Lapland: een landschap dat opgedeeld wordt in Noors Lapland, Zweeds Lapland, Fins Lapland en een klein gedeelte Russisch Lapland. Wanneer er over Lapland gesproken wordt, wordt meestal Fins Lapland bedoeld. 

Beste reistijd en klimaat
Er is voor Noord-Scandinavië geen vaste beste reistijd tijdens de herfst, winter of zomer. Het hangt voornamelijk af van wat je wil zien en doen tijdens de reis. In de herfst is de natuur bijvoorbeeld schitterend in herfstkleuren onder gedompeld. In de zomer zijn de dagen dan weer het langst. Het wordt dan ’s nachts (bijna) niet donker. Over het algemeen is het in het noorden van Scandinavië in de seizoenen naast de winter niet heel koud. De temperaturen liggen iets lager dan in Nederland en België. In de zomer is de gemiddelde temperatuur in Fins Lapland bijvoorbeeld 14 graden Celsius, soms is het er zelfs 25 tot 30 graden Celsius. In het noorden van Finland en Zweden is het gemiddeld iets warmer dan in Noord-Noorwegen. Ondanks deze temperaturen is er een kans dat het ’s nachts in de zomer vriest, maar dit gebeurt niet vaak. Tijdens de zomermaanden valt er iets minder neerslag dan in Nederland.

Midzomernachtzon
Vanaf eind mei tot en met half juli wordt het in het noorden van Scandinavië ’s nachts niet meer donker. Boven de poolcirkel is dan ook de midzomernachtzon zichtbaar. Dit is de zon die de hele nacht niet onder gaat en dus 24 uur per dag zichtbaar is. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer in het jaar de zon te zien is. De midzomernachtzon is een uniek fenomeen en kan voor mensen een reden zijn om tijdens de zomer naar Noord-Scandinavië te gaan.
 
Sneeuw
De eerste sneeuw valt eind november, begin december. Dit is ook het moment waarop de skipistes opengaan en de sneeuwactiviteiten beginnen. De meeste sneeuw valt in januari, in deze periode worden de bomen dan ook bedekt met een dikke laag sneeuw. Het is een mooi gezicht om dit in het zonlicht te zien. In februari en maart ligt er nog veel sneeuw, maar valt er geen nieuwe sneeuw meer bij. De bomen beginnen in deze periode te ontdooien en zijn vaker groen dan besneeuwd. De sneeuwkwaliteit op de grond is nog wel erg goed.
 
Het noorderlicht
Het noorderlicht is het beste te zien tussen begin januari en eind maart. Hierna is het ook nog mogelijk, maar is de kans kleiner. Een voorwaarde om het noorderlicht te zien, is dat de lucht compleet helder is. Als er wolkjes zijn is het niet zichtbaar. Verder is het licht het best zichtbaar in de natuur. Hoe donkerder de omgeving en hoe schoner de lucht, hoe beter het zichtbaar is. Vaak bieden accommodaties in Lapland een wake up service aan. Zij bellen dan naar de kamer van de gasten die dit verzoeken, wanneer het noorderlicht zichtbaar is.
 
Taal
In Scandinavië spreken ze verschillende talen. In Noorwegen spreken ze Noors, in Zweden Zweeds en in Finland spreken ze Fins. Voornamelijk de talen Noors en Zweeds lijken heel erg op elkaar. Verder spreekt de lokale bevolking van Lapland, de Sami, ook een eigen taal. Zij spreken Samisch. Over het algemeen spreken de inwoners van Scandinavië zeer goed Engels. Zeker in de toeristenplaatsen zul je hier goed mee uit de voeten kunnen.

De keuken van Scandinavië
De Scandinavische keuken wordt bereid met lokale producten. Zo wordt er veel vis gegeten. Deze vis is vaak gerookt of gezouten. De smaak is dus vaak redelijk zout, in combinatie met kruiden als dille. Dit wordt gecompenseerd met een romige toevoeging, zoals skyr, sour cream of yoghurt. Een typisch gerecht van onder andere de eilanden in het noorden van Noorwegen is de stokvis. Dit is kabeljauw die aan rekken in de buitenlucht worden gehangen, totdat ze zo hard zijn als hout. Ook wordt er in Scandinavië redelijk wat vlees gegeten. Dit vlees is vaak van een wild dier, zoals van rendieren en herten.

Feestdagen
De feestdagen in Scandinavië bestaan uit gezelligheid, samen eten en parades. Ze hebben dezelfde Christelijke feestdagen als in Nederland en België, maar een aantal belangrijke feestdagen zijn:
Runebergdag (in Finland): 6 februari
Kalevala Dag (in Finland): 28 februari
Dag van de Arbeid: 1 mei
Syttende Mai (in Noorwegen): 17 mei
Nationale feestdag van Zweden: 6 juni
Midzomeravond: Vrijdagavond rond 21 juni in Zweden, 23 juni in Noorwegen, 24 juni in Finland
Midzomerdag: Zaterdag rond 21 juni in Zweden
 
De tijd in Scandinavië
Noorwegen, Zweden en Finland liggen niet allemaal in dezelfde tijdzone. Met Noorwegen en Zweden is er geen tijdverschil. In Finland is het een uur later dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang op bijvoorbeeld de Lofoten kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In Zweden en Finland is het mogelijk om van het eigen internetabonnement gebruik te maken. Dit brengt geen extra kosten met zich mee. Verder beschikken de meeste hotels, restaurants en bars over wifipunten. In de grotere steden zijn vaak ook wifipunten te vinden. Houdt er rekening mee dat je in de natuur of op afgelegen plekken niet altijd even goed bereik heeft. Noorwegen is geen EU-land en het verschilt per provider of dit land aangeboden wordt binnen je bundel. Ga dit altijd na bij je provider.

Telefoneren
Voor telefoneren in Scandinavië geldt hetzelfde. In Zweden en Finland kun je gebruik maken van je telefoonabonnement. Wij raden aan om van te voren bij je provider te controleren of dit in Noorwegen ook zo is. Houdt ook hierbij rekening dat je op sommige afgelegen plaatsen minder goed bereik kunt hebben.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer in heel Scandinavië: 112
In Noorwegen hebben de hulpinstanties ook nog een eigen alarmnummer:
Politie: 112
Ambulance: 113
Brandweer: 110
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid in Scandinavië verschilt per land. In Finland betalen ze met de euro. In Zweden en Noorwegen betalen ze met verschillende kronen: De Zweedse Kroon en de Noorse Kroon. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Scandinavië kun je pinnen met de bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd.
 
In Finland en Noorwegen kun je zowel pinnen als met contant geld betalen, let erop dat pinnen soms extra kosten met zich mee kan brengen. In Zweden wordt er steeds minder met contant geld gewerkt. In sommige winkels en in het openbaar vervoer wordt contant geld dan ook niet meer geaccepteerd.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Scandinavië gemiddeld ongeveer €50 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In Scandinavië is het gebruikelijk om fooi te geven. Als in Noorwegen en Zweden de fooi nog niet op de rekening staat, dan is een percentage van 5% gebruikelijk. In Finland staat de fooi al standaard op de rekening. Gidsen verwachten geen fooi. Taxichauffeurs in Finland verwachten geen fooi, in Noorwegen en Zweden kan het bedrag afgerond worden naar boven.

Entreegelden
Bij de natuurgebieden en nationale parken in Scandinavië hoeft over het algemeen geen entreegeld betaald te worden.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
De stopcontacten in Scandinavië zijn hetzelfde als die in Nederland en België. Je hebt dus geen verloop- of wereldstekker nodig.  

Kleding
Scandinavië in de zomer
Het is in Noord- Scandinavië in de zomer wat kouder dan in Nederland en België. Het is dan ook verstandig om hier geschikte kleding voor mee te nemen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 15 graden. Een windjack en regenjas kunnen goed van pas komen. Ook raden wij aan om een goed paar waterdichte wandelschoenen mee te nemen, voor als je gaat hiken in de natuur.
 
Scandinavië in de winter
De winters in Scandinavië zijn erg koud, vergeleken met wat wij gewend zijn. De temperatuur kan tot wel -30 graden Celsius zakken. Ook ligt er in deze periode een dik pak sneeuw. Neem hier dan ook voldoende warme kleding voor mee, met veel laagjes. Thermokleding is geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om een warme muts en handschoenen mee te nemen. Neem warme wandelschoenen of snowboots mee die het liefst waterdicht zijn. Vaak zit thermokleding inbegrepen bij een excursie of bij uw accommodatie.

Reisdocumenten
Voor Scandinavië heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Een paspoort is niet verplicht. Zorg ervoor dat je documenten gedurende de reis geldig zijn. Je hebt geen visum nodig om het land binnen te komen. Wanneer je met minderjarige kinderen reist, maar niet met beide ouders bent, is het verstandig om een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) en een toestemmingsformulier mee te nemen.
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het u uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
Voornamelijk in Finland kunnen in de zomermaanden (met name juli) veel muggen voorkomen. Zeker in het noorden van Finland zijn ze overal aanwezig. Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is een goede manier om je te verplaatsen in de steden. Je kunt een taxibedrijf bellen of een taxi aanhouden op straat. De taxi’s opereren alleen binnen de stadsgrenzen, lange afstanden afreizen met de taxi is niet mogelijk.

Bussen en ferry’s
Scandinavië heeft een uitgebreid busnetwerk en de bussen zijn zeer comfortabel. Zeker in de steden kun je je verplaatsen met de bus. Ook gaan er verschillende bussen naar de uithoeken van de landen. Buskaartjes zijn relatief goedkoop.
Er zijn verschillende veerdiensten waar u gebruik van kunt maken. Het is verstandig om de kaartjes vooraf te reserveren, aangezien het zeker in het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn. De prijzen zijn vaak afhankelijk van de bezetting en de reisperiode.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Scandinavië gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Scandinavië en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden. Controleer in de winter altijd of de auto de juiste winteruitrusting heeft. Het rijden met winterbanden is verplicht in Zweden en Finland, maar wordt in Noorwegen ook aangeraden. Zorg er ook voor dat je sneeuwkettingen bij je hebt.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
  • Het rijden met dimlicht of dagrijlicht is overdag verplicht. 

Navigatie
In Zweden en Finland kun je gebruikmaken van Google Maps tijdens het rijden. In Noorwegen is dit afhankelijk van je provider. Deze app maakt gebruik van 4G-internet. Toch raden wij aan om de applicatie maps.me te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden. Dit is handig voor het geval dat het bereik wegvalt. Google Maps kan ook offline gebruikt worden als je vooraf het gebied downloadt.
 
Tanken
Langs de Scandinavische hoofdwegen zijn voldoende tankstations te vinden. In kleine plaatsen en dunbevolkte gebieden zijn er echter vrij weinig tankstations. Soms zit hier meer dan 100 kilometer tussen twee tankstations. Het wordt dan ook aangeraden om elke keer wanneer u een tankstation tegenkomt te tanken. Houdt er rekening mee dat tankstations (behalve in de grote steden) regelmatig in de avond, nacht en in het weekend gesloten zijn.

Tolwegen
Scandinavië heeft verschillende tolwegen. Voornamelijk in Noorwegen zijn er verschillende wegen waar tol betaald dient te worden. Deze tol is vaak tijdelijk en wordt gevraagd om de bouwkosten te verrekenen. Wanneer dit gebeurd is, verdwijnt de tolheffing weer. Ook moet er hier voor tunnels vaak tol betaald worden.
In Zweden zijn geen tolwegen, wel wordt er hier tol gevraagd bij een aantal bruggen.
In Finland hoeft u geen tol te betalen.