Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Oezbekistan en Turkmenistan zijn landen in Centraal-Azië. Het gebied heeft een lange geschiedenis als doorgangspoort van de zijderoute tussen China en Europa. Meer recent waren de landen onderdeel van Sovjet-Rusland.
Oezbekistan is ongeveer 11 x zo groot als Nederland en telt een kleine 30 miljoen inwoners. Turkmenistan is ongeveer 12 x Nederland maar telt maar 5 miljoen inwoners.
Beide landen bestaan met name uit woestijn en semi-woestijn. De bevolking is overwegend islamitisch.

Beste reistijd en klimaat
Zowel Oezbekistan als Turkmenistan kennen droge en hete zomers en koude winters. De beste reistijd is dan ook in ons voorjaar (april, mei) als ons najaar (september, oktober). Omdat de neerslag het hele jaar door zeer gering is, is er ook in andere periodes prima te reizen.

Taal
Beide landen hebben hun eigen taal, Oezbeeks en Turkmeens. Beide talen behoren tot de Turkse taalfamilie.

De keuken van Oezbekistan en Turkmenistan
In beide landen is het nationale gerecht plov, pilav, een smaakvol gekruid gerecht van schapevlees, wortel, ui, rozijnen en rijst. Ook wordt er veel kebab en sjaslik geserveerd.

Feestdagen
Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Oezbekistan:
1 januari: nieuwjaarsdag
8 maart: international vrouwendag
1 mei: dag van de arbeid
9 mei: einde tweede wereldoorlog
1 september: onafhankelijkheidsdag
8 december: dag van de grondwet

Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Turkmenistan:
1 januari: nieuwjaarsdag
19 februari: verjaardag van de president
8 maart: international vrouwendag
1 mei: dag van de arbeid
9 mei: einde tweede wereldoorlog
27-28 oktober: onafhankelijkheidsdag

De tijd in Oezbekistan en Turkmenistan
Beide landen vallen in tijdzone UTC+5. Dit betekent dat het tijdens onze zomertijd 3 uur later is in China en tijdens onze wintertijd 4 uur later dan in Nederland of België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Tashkent kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In de meeste hotels in Oezbekistan en Turkmenistan is wifi aanwezig. Houd er rekening mee dat de verbinding van het internet trager kan zijn dat u gewend bent. Ook op plekken als restaurants is vaak wifi aanwezig.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnenOezbekistan en Turkmenistan is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van uw telefoonprovider. Het is vaak voordeliger om een plaatselijke simkaart aan te schaffen. Bellen kunt je het beste doen via Whatsapp.

Alarmnummers
Oezbekistan
Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101

Turkmenistan
Politie: 02
Ambulance: 03
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse Sum.
In Turkmenistan wordt betaald met de Turkmeense Manat.
Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.

Ondanks dat beide landen hun eigen valuta hebben wordt er veelal betaling in dollars of euro's verwacht. Verfromfraaide biljetten worden vaak geweigerd. Er kan veelal wel met een creditcard worden betaald.
 
Geld pinnen kan lang niet overal veelal aleen met een creditcard. Er kunnen over het algemeen zowel lokale valuta als dollars worden gepind.

Neem dus ruim contant geld mee, ook in kleine coupures.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Oezbekistan ongeveer USD 25 en in Turkmenistan gemiddeld ongeveer USD 35 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Kleine fooien en afrondingen naar boven zijn gebruikelijk in Oezbekistan en Turkmenistan. In hotels en restaurants wordt vaak een service van 10% of 15% bij de rekening opgeteld.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Oezbekistan en Turkmenistan is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. De landen kennen de zelfde stopcontacten als in Nederland en België.

Kleding
Afhankelijk van het seizoen waarin je reist en de plek waar jr naartoe gaat is het handig om zowel luchtige kleding als veel laagjes mee te nemen. Het regent weinig dus je moet vooral rekening houden met de temperatuur in de periode waarin je reist. Korte rokjes, broeken en hemden worden in islamitische landen, zeker buiten de steden, niet gewaardeerd.

Reisdocumenten
Voor Oezbekistan en Turkmenistan heb je een paspoort nodig dat na vertrek nog 6 maanden geldig is. Voor Turkmenistan heb je ook een visum nodig. Dit kan aan de grens verkregen worden maar hiervoor heb je wel een uitnodigingsbrief nodig. Deze kunnen wij voor je regelen.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming Oezbekistan vind je hier. Meer informatie over uw reisbestemming Turkmenistan vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

VERVOER

Taxi's
Het gebruiken van taxi’s is een prima manier op binnen een stad te reizen. Taxi's zijn niet duur en chauffeurs spreken vaak enige woorden Engels.
In de meer afgelegen gebieden is een auto met chauffeur de beste manier om rond te reizen.
 
Trein
Oezbekistan kent uitstekende hogesnelheidsverbindingen met name tussen Tashkent, Samarkand en Bukhara, Khiva en Kokand.

Binnenlandse vluchten
Binnenlandse vluchten zijn zowel in Oezbekistan als in Turkmenistan zeer goedkoop.