Boek met onze 4 zekerheden

Studiereis Marijn en Wim: selfdrive door Peru en Chili

Als mede-oprichter van Vámonos Travels blijf ik mezelf heel graag op de hoogte houden van nieuwe reismogelijkheden en -routes. Samen met compagnon Wim vloog ik daarom in de maand juni (2023) naar Iquique in Chili. Sometimes it’s a lousy job…

We hadden twee doelen op deze reis. De eerste was de waanzinnig mooie, maar ook avontuurlijke route vanaf Iquique via het Andes-gebergte omhoog naar Arica. Het tweede was het kijken of we een selfdrive van Arequipa naar Cuzco in Peru konden gaan aanbieden.

Bekijk hier al onze rondreizen door Peru en al onze Chili rondreizen

Selfdrive in het noorden van Chili

Al een aantal jaren bieden we een autoroute aan vanaf Iquique via Colchane en Putre naar Arica. Onze agent in Chili heeft ons hier uitvoerig over geïnformeerd, maar zelf hadden we deze route nog nooit gereden.

Je treft deze route o.a. in onze rondreis 22 dagen Chili: Panamericana door Noord-Chili en het merengebied.

Van Iquique naar Colchane

We vertrokken uit Iquique. Eerst bezochten we de salpetergroeves van Humberstone (leuk) en de geogliefen bij de Cerros Pintados (heel bijzonder!) om daarna op weg te gaan naar het op 3700 meter gelegen Colchane. De weg hiernaar toe was al waanzinnig mooi: vreemde rotsformatie’s, enorme cactussen, lama’s en alpaca’s.

De overnachting bij Colchane was zonder meer een belevenis. Zéér eenvoudig en ijskoud vanaf het moment dat de zon onder is. Van de hele lieve eigenaresse mochten we kiezen tussen een heerlijk bord kip of een bord alpaca, geserveerd samen met rijst en een kop coca-thee. Wie niet om 8 uur onder de wol wil kan beter de hele route Iquique – Colchane – Putre in één dag doen.

Van Colchane naar Putre en de stranden van Arica

De route van Colchane naar Putre is absoluut een van de hoogtepunten van een bezoek aan Chili: een onverharde weg van 200 km die voert over passen van 4800m. Onderweg kom je langs de besneeuwde vulkaan Isluga en het enorme zoutmeer van Surire. Onderweg ontmoet je weer eindeloze hoeveelheden vicuñas. Na 4 á 5 uur kom je aan in het duidelijk meer op toerisme ingestelde en prachtig gelegen Putre.

Je kan de reis vervolgen met een paar dagen aan de stranden van Arica, dan wel doorreizen naar Peru, zoals wij deden.

Selfdrive Peru

Arequipa is elke keer dat ik er ben een leukere stad. Het Plaza de Armas is kleurrijk en gezellig. De schoenpoetser bestaat nog, met als enige klandizie nog de plaatselijke politie-agent, want verder draagt iedereen sneakers. Terrasjes met op de achtergrond de besneeuwde Misti-vulkaan completeren het beeld. Een prima plek dus om een paar dagen te acclimatiseren en gewend te raken aan de hoogte.

Van Arequipa naar Chivay en de Colca Canyon

De weg van Arequipa naar Chivay in de Colca Canyon wordt steeds mooier naarmate je verder van Arequipa geraakt. Het tweede gedeelte voert door de prachtige Pampa de Toccra, wederom vol  vicuñas, en langs de Mirador de Volcanos. Afdalend in de Colca Canyon zie je hoe de inca’s destijds de bergen ombouwden tot akkerland door overal terrassen te bouwen. In de canyon vind je fijne hotels waarvandaan je met de eigen auto de omgeving kunt verkennen, waaronder natuurlijk de Cruz de Condores.

De rit verder naar Puno voert gedeeltelijk over dezelfde weg. Onderweg kom je flamingo’s tegen!

Van Puno naar Cuzco

De weg van Puno naar Cuzco is er ook zeker een om zelf te rijden. Mooie stops kun je maken bij de begrafenistorens van Sillustani, het leuke plaatsje Sicuani, het Inca-paleis van Wiracocha  en het mooie kerkje in het gelijknamige plaatsje Andahuaylillas. De weg wordt steeds groener naarmate je meer de vallei van de Urubamba  in rijdt.

Ook in de Heilige Vallei ten noorden van Cuzco is het beschikken over een huurauto een absolute aanrader. Vanuit een van de vele mooie hotels (wij verbleven in het fantastische Aranwa) in de vallei kan je vele Inca-opgravingen, zoutpannen, markten zelfs de Machu Picchu bezoeken (hiervoor moet je wel de trein nemen). En vergeet vooral niet te genieten van de bijzondere keuken van Peru, met veel Japanse invloeden.

Binnenkort zullen we Peru dus zeker ook als selfdrive bestemming gaan aanbieden.

Zelf Peru ontdekken? Bekijk alle rondreizen door Peru of bespreek jouw wensen met onze reisexperts voor een rondreis op maat. 

Heb jij ook een leuk reisverhaal dat je met ons en andere reizigers wilt delen? Stuur dan een e-mail naar info@vamonos.nl. Wij gaan graag met je in gesprek!