Boek met onze 4 zekerheden

Op reis met reisexpert Marijn naar Chili

In deze reisrubriek zetten wij elke maand een van onze reisbestemmingen in de spotlight. Hiervoor vragen wij het hemd van het lijf van een avonturier die graag vertelt waarom jij daar ook naartoe moet.

We bijten het spits af met Marijn, pur sang reiziger en eigenaar van Vámonos Travels. Hij maakt al 30 jaar reizen over de hele wereld. In 1991 heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij biedt sindsdien met Vámonos Travels de vele avontuurlijke reizen aan die hij zelf heeft gemaakt, eerst alleen en later met zijn kinderen.

Marijn vertelt graag over Chili, dat zijn hart heeft gestolen tijdens een fantastische reis per huurauto langs de Carretera Austral, dwars door het onherbergzame Chili.

Wil jij ook een mooie reis maken? Neem contact op voor een reisplan op maat.

Wat voor type reis heb je geboekt?

“De reis langs de Carretera Austral is een reis van 2000 kilometer door Chili en Argentinië, die begint in het Merengebied en eindigt in Chileens Patagonië. Ongeveer 700 kilometer van de weg is gravel en je kan zomaar een uur lang niemand tegenkomen. Tijdens deze rit moet je ook gebruikmaken van een aantal ferry’s om verder te kunnen met de reis. Onderweg kan je op de belangrijkste plaatsen eenvoudige tot goede hotels vinden waar je heerlijk kan overnachten en jezelf kan opladen voor de volgende dag.”

Heeft Chili aan je verwachtingen voldaan?

“Meer dan dat! Het is echt een prachtige reis waarbij het landschap langzaam verandert van groene naaldboomwouden in een uitgestrekt landschap met meren en fjorden. Als kers op de taart krijg je ook nog eens de onvoorstelbaar grote Perito Moreno gletsjer te zien en kom je uit bij een van de mooiste nationale parken ter wereld, Torres del Paine. Dit park is enorm fotogeniek door het steeds wisselende licht over de gletsjermeren en ijsbergen, waar je ook nog eens vele guanaco’s de weg ziet oversteken en de prachtige condors in de lucht kan bewonderen. Naast de prachtige natuur is het eten ook heel goed in Chili en mogen we de fantastische wijnen van het land natuurlijk niet vergeten.”

Wat is je het meest bijgebleven van deze reis?

“We reden tussen Chaitén en Puyuhuapi en op een gegeven moment was de weg er niet meer. Deze was verzakt. Dat resulteerde in een file waar sommige auto’s al een halve dag in vast stonden. De oplossing? Er werd een provisorische veerverbinding opgezet waardoor de auto’s met inzittenden over het meer langs de wegverzakking werden gebracht. Het mooie van Chili is dat hier niemand klaagt. De mensen liepen dus rustig wat rond, dronken een biertje met elkaar en iedereen zag de humor van zo’n situatie in. Wij ook! Helemaal toen we later aankwamen in een van de mooiste lodges in het gebied, de Puyuhuapi Lodge. Dat maakte de dag helemaal af.”

Heb je nog tips voor wie ook naar Chili wil reizen?

“Een van de bijzondere plekken onderweg zijn de Capillas de Mármol, letterlijk vertaald de Kapellen van Marmer. Deze marmergrotten zijn alleen nog redelijk onontdekt en mis je dus snel. Maar de bizar gevormde, knalblauw gekleurde grotten onder een aantal grote rotsen in het water is een spectaculair gezicht. Rijd dus zeker naar het kleine dorpje Puerto Rio Tranquilo om hier met een bootje richting de wonderschone grotten te varen. Het is de moeite waard!”

Bekijk onze individuele rondreizen door Chili of vraag een reisplan op maat aan