Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 1925,-

Offerte aanvragen

17 dagen Guatemala: Maya’s en kleurrijke dorpjes

 • Beklim een actieve vulkaan
 • Als sardientjes in een oude Amerikaanse schoolbus
 • Kleurrijke indianen en oude Maya rituelen

Guatemala is qua natuur een afwisselend land gekarakteriseerd door hoogland, zwarte zandstranden en jungle. Een alom aanwezig aspect maar nooit eentonig is de Indianencultuur die het straatbeeld en functioneren van dit land bepaalt. Een bestemming om nooit te vergeten!

In Antigua ben je getuige van een typische Latijns-Amerikaans ingerichte stad met het gezellige centrale plein, koloniale gebouwen en een wegennet met een schaakbordpatroon. Antigua is omgeven door een aantal (actieve) vulkanen die beklommen kunnen worden, het klimaat is heerlijk aangenaam met warme dagen en koele nachten. Kortom, een geweldige plaats om een aantal dagen door te brengen.

Guatemala biedt echter nog veel meer, zoals het plaatsje Panajachel aan het Lago de Atitlan. Hiervandaan kun je boottochten over het meer maken, wandelen in de prachtige omgeving en op zondag kun je de markt van Chichicastenango (Chichi in de volksmond) bezoeken. Dit is een absolute verplichting als je zo dichtbij bent!

De ruines van Copán in Honduras geven je een voorproefje van de oude Mayacultuur waar je later uitgebreid een indruk van krijgt in Tikal: een werkelijk juweel in de jungle. Midden in het oerwoud liggen indrukwekkende tempelcomplexen!

De Mayacultuur is niet de enige die zijn sporen heeft achtergelaten in Guatemala: ook de Garifuna aan de Caribische kust leven nog steeds volgens traditionele wijze in het plaatsje Livingston. Je bereikt deze speciale plek waar Indianen, Europeanen en Afrikanen samenkomen, na een indrukwekkende boottocht over de Rio Dulce.

De laatste etappe van de reis brengt je naar Flores, de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het beroemde Tikal. In en rondom Flores valt genoeg te beleven zoals kajakken op het meer of een bezoek brengen aan het dorpje San Miguel. Plan je bezoek aan Tikal zo vroeg mogelijk. Zo kun je de dieren horen wakker worden en een prachtige zonsopgang aanschouwen.

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1-3 Antigua

Je vliegt naar Guatemala Stad, waar je dezelfde dag nog aankomt.

Antigua was de hoofdstad vanaf de stichting in 1543 tot een aardbeving de stad compleet verwoestte in 1773. Gedurende de 2,5 eeuw dat Antigua de hoofdstad was, groeide de stad uit tot de mooiste in Midden-Amerika. Grote kerken, een universiteit en vele schilders, beeldhouwers, schrijvers en handwerklieden waren daar de vertegenwoordigers van. Na 1773 werden langzamerhand alle kostbaarheden verplaatst naar Guatemala Stad en gingen de stad verlaten. Pas in de 20ste eeuw zag men in dat de overgebleven gebouwen grote architectonische en culturele waarde hadden, met als gevolg tot op heden grootscheepse restauraties.

Naast de talloze ruïnes is Antigua vooral een gezellig plaatsje met een leuk plein, waar het leuk is om 'mensen te kijken' of te kletsen met de locals. Zij zullen je alles vertellen over waarom zij zo trots zijn op Antigua. Het is het culturele centrum van Guatemala, waar de kunsten floreren en volop Indiaanse muziek kan worden gehoord. Indiaanse vrouwen zitten in hun kleurrijke kledij tussen de ruïnes en 's avonds wordt de kathedraal schitterend verlicht. Je kunt heerlijk door de verschillende straatjes struinen of de Guatemalteekse keuken proeven in één van de vele knusse restaurantjes.

Vlakbij Antigua torenen 3 vulkanen, de Agua, de Fuego en de Pacaya, hoog boven alles uit. Deze kunnen worden beklommen, het beste tijdens een heldere nacht met volle maan of erg vroeg in de ochtend. Door het hoogteverschil duurt de beklimming vrij lang. Boven aangekomen is het uitzicht werkelijk overweldigend. De afdaling duurt meestal maar een derde van de tijd van de beklimming.

Dag 4-6 Panajachel

Minibus Antigua – Panajachel: 80 km; ca. 2 uur

Panajachel is een knus dorpje aan het meer van Atitlán. De meeste mensen bezoeken Panajachel, Pana door de locals genoemd, doordat dit dorpje wat groter is dan de anderen. Hier zijn talloze gezellige restaurants en bars. Op de Calle Santander kun je prachtige souvenirs scoren. Tevens is Pana de uitvalsbasis voor een bezoek aan Chichicastenango, of kortweg Chichi zoals de plaatselijke bevolking zegt.
 
Het meer van Atitlán ligt 147 kilometer van Guatemala Stad op 1562 meter boven zeeniveau. Het meer is circa 8 kilometer breed en 18 kilometer lang en is een van de mooiste en kleurrijkste meren ter wereld. De kleuren veranderen constant en het is ingesloten door paarsachtige bergen, vulkanen en olijfgroene heuvels. De meer dan tien dorpjes aan het meer worden bewoond door 3 stammen met elk hun eigen taal, gebruiken en cultuur.

Je kunt een bootje met bestuurder huren die je in een dag rondom het meer vaart. Je kunt aanleggen bij de verschillende dorpjes en deze te voet verkennen. Op de boot kun je genieten van de prachtige en wisselende landschappen en vergezichten. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de gewone ferrybootjes. Tussen sommige dorpjes loopt een prachtige wandelroute met waanzinnig uitzicht over het meer.

Er zijn 3 hele beroemde Indianenmarkten in Latijns-Amerika. Naast die van Tarabuco in Bolivia en Otavalo in Ecuador is de markt op donderdag en zondag van Chichi de beroemdste. Van heinde en ver stromen op deze dagen de Indianen toe om hun waren als kleding, voedsel en allerlei snuisterijen te verkopen op de grote marktplaats. Natuurlijk is dit toeristisch, maar zoals zo vaak is dit niet voor niets. Je zult nog dagen nodig hebben om 'bij te komen' van de opgedane indrukken, het lawaai en de doordringende geuren.

Dag 7 Antigua

Minibus Panajachel - Antigua: 80 km; ca. 2 uur

Je hebt een tussenstop in Antigua met overnachting. De dag erna reis je verder.

Dag 8-9 Copán

Minibus Antigua – Copán (Honduras): 280 km; ca. 5,5 uur

Honduras behoort ook tot de zogenaamde Mundo Maya, ofwel de Mayawereld. Vijf landen, te weten Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador en Belize, hebben een samenwerkingsovereenkomst zodat zoveel mogelijk mensen van over de hele wereld kennis kunnen maken met alle facetten van de oude en moderne Mundo Maya.
Zo is het complex van Copán net over de grens in Honduras prachtig gerestaureerd. In het plaatsje Copán is een museum dat u eigenlijk moet bezoeken alvorens het complex zelf binnen te gaan. Dit in 1996 geopende museum huisvest onder andere de meest recent ontdekte en blootgelegde opgravingen van de ruïnes. Midden in de jungle gelegen is dit een plek om tot rust te komen in een prachtig onderhouden omgeving. Doordat het in de jungle ligt, doet het enigszins denken aan het meer noordelijk gelegen Tikal en is het als het ware een voorproefje hierop.

Dag 10-11 Rio Dulce

Transfer Copán (Honduras) – Rio Dulce: 170 km; ca. 4,5 uur

Rio Dulce ligt aan het Lago Izabal en is het startpunt voor de boottocht naar Livingston. De omgeving van Rio Dulce staat bekend om de tropische bossen, knusse vissershuisjes op palen en hot springs. Breng een bezoek aan Castello de San Felipe of bezoek de Quirigua ruïnes.

De boottocht van Rio Dulce naar Livingston is prachtig. Je vaart door verschillende landschappen en onderweg kijk je je ogen uit. In Livingston komen 3 culturen samen; de Maya cultuur, de Garifuna cultuur en de Ladino cultuur. Hierdoor heeft het dorpje een speciale sfeer. Lekker eten, relaxen en dansen is hier het devies. Dichtbij Livingston liggen de watervallen van Los Seite Altares en het Meer van Izabal, dit is de habitat voor de zeekoe. Hier is een reservaat opgezet voor niet alleen de zeekoe, maar ook voor de daar aanwezige jaguars en tapirs.

Dag 12-14 Flores en Tikal

Minibus Rio Dulce – Flores: 220 km; ca. 4 uur

Flores is een schiereilandje in het meer van Peten. Het is erg sfeervol met een leuke boulevard met een prachtig uitzicht waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Struin door de smalle kleurrijke straatjes van Flores of geniet van een drankje terwijl je de zonsondergang bekijkt vanaf een terras. In en rondom Flores valt genoeg te beleven. Je kunt boottochten maken, kanoën en kajakken op het meer. Breng een bezoek aan het dorpje San Miguel of slinger het water in bij Jorge’s Rope Swing. Vanaf Flores kun je de bekende Maya ruïnes van Tikal bezoeken of naar de minder bekende Uaxactún ruïnes gaan. 

Tikal is uniek. Alhoewel er meer oude grote Mayasteden zijn die diep in de jungle liggen, is Tikal het grootste complex dat tot dusverre in deze mate ontgonnen en gerestaureerd is. Bovendien is het ook erg goed te bereiken. Plan je bezoek aan Tikal zo vroeg mogelijk. Zo kun je de dieren horen wakker worden en een prachtige zonsopgang aanschouwen. Vanaf Tempel 4, die hoog uitrijst boven de uitstrekkende groene jungle, heb je het mooiste uitzicht en kun je de spectaculaire zonsopgang zien. 

De Mundo Perdido, de Verloren Wereld, is een min of meer afgeschermd gedeelte van het park, waar je, als je geluk hebt, een jaguar kunt zien naast de alomtegenwoordige vogels en apen. Je kunt Tikal zelf bezoeken maar je kunt ook een gids huren. De gids kan je alles vertellen over de oude Maya wereld en Tikal.

Dag 15 Guatemala Stad

Minibus Flores – Guatemala Stad: 480 km; ca. 8,5 uur

Je reist terug naar Guatemala Stad waar je nog een overnachting hebt voordat je terugvliegt naar huis.

Dag 16-17 Vlucht naar Amsterdam

Je vliegt vanaf Guatemala Stad terug naar huis waar je de volgende aankomt.

Kies een hotelcategorie:

ABS
Dag Plaats Vervoer Hotel
1-3 Vlucht naar Guatemala
Posada el Antano Posada don Rodrigo El Convento
4-6 Panajachel
Dos Mundos Posada don Rodrigo Atitlan
7 Antigua
Posada el Antano Posada don Rodrigo El Convento
8-9 Copán
Plaza Copan Marina Copan Yat B'Alam
10-11 Rio Dulce
Hacienda Tijax Hacienda Tijax Nana Juana
12-14 Flores en Tikal
Hotel Petén Casona del Lago Villa Maya
15 Guatemala Stad
Biltmore Clarion Suites Real Intercontinental
16-17 Vlucht naar Amsterdam
Periode Hotelcat. A Hotelcat. B Hotelcat. S
Laagseizoen v.a. € 1925,- v.a. € 2375,- v.a. € 2799,-
Hoogseizoen (juli, augustus, december, januari) v.a. € 2175,- v.a. € 2625,- v.a. € 3049,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Vliegreis retour Amsterdam – Panama – Guatemala stad met KLM/COPA inclusief 1 stuk ruimbagage à 23 kg per persoon
 • Luchthavenbelastingen en –toeslagen
 • Privé transfer na aankomst in Guatemala van de luchthaven naar je hotel
 • Shuttle transfer (gedeeld) Antigua – Panajachel
 • Shuttle transfer (gedeeld) Panajachel – Antigua
 • Shuttle transfer (gedeeld) Antigua – Copán
 • Privé transfer Copán – Rio Dulce
 • Boottocht Rio Dulce – Livingston – Rio Dulce
 • Shuttle transfer (gedeeld) transfer Rio Dulce – Flores
 • Bus Flores – Guatemala Stad
 • Alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt

Exclusief

 • Stoelreservering intercontinentale vluchten
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 15,50 per persoon
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers
 • Excursies en entreegelden
 • Eventuele vertrekbelasting
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.