Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 1925,-

Offerte aanvragen

15 dagen Guatemala: Maya’s en kleurrijke dorpjes

 • Omring jezelf door actieve vulkanen
 • Maak kennis met de Mayacultuur
 • Wandel door kleurrijke straten en ongerepte jungle

Guatemala is een uniek land, waar je allerlei verschillende soorten landschap tegenkomt. Van hoogland en vulkanen, tot zwarte zandstranden en jungle. Hier loopt de lokale bevolking nog in gekleurde Mayakleding en worden eeuwenoude tradities nog steeds uitgevoerd. Een bestemming om nooit te vergeten!

In Antigua ben je getuige van een typische Latijns-Amerikaans ingerichte stad met het gezellige centrale plein, koloniale gebouwen en een wegennet met een schaakbordpatroon. Antigua is omgeven door een aantal (actieve) vulkanen die beklommen kunnen worden, het klimaat is heerlijk aangenaam met warme dagen en koele nachten. Kortom, een geweldige plaats om een aantal dagen door te brengen.

Guatemala biedt echter nog veel meer, zoals het plaatsje Panajachel aan het Lago de Atitlan. Hiervandaan kun je boottochten over het meer maken, wandelen in de prachtige omgeving en op zondag kun je de markt van Chichicastenango (Chichi in de volksmond) bezoeken. Dit is een absolute aanrader als je zo dichtbij bent!

Je maakt voor het eerst kennis met de Guatemalteekse jungle tijdens je bezoek aan Cobán en Semuc Champey. Hier heb je, na een korte klim, een schitterend uitzicht op de meest blauwe watervallen.
Flores is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het beroemde Tikal. In en rondom Flores valt genoeg te beleven, zoals kajakken op het meer of een bezoek brengen aan het dorpje San Miguel. Plan je bezoek aan Tikal zo vroeg mogelijk. Zo kun je de dieren horen wakker worden en een prachtige zonsopgang aanschouwen.

De Mayacultuur is niet de enige die zijn sporen heeft achtergelaten in Guatemala: ook de Garifuna aan de Caribische kust leven nog steeds volgens traditionele wijze in het plaatsje Livingston. Je bereikt deze speciale plek waar Indianen, Europeanen en Afrikanen samenkomen, na een indrukwekkende boottocht over de Rio Dulce.

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1-3 Antigua

Je vliegt naar Guatemala Stad, waar je dezelfde dag nog aankomt. Een transfer brengt je naar Antigua (ca 1 uur).

Antigua was de hoofdstad vanaf de stichting in 1543 tot een aardbeving de stad compleet verwoestte in 1773. Gedurende de 2,5 eeuw dat Antigua de hoofdstad was, groeide de stad uit tot de mooiste in Midden-Amerika. Grote kerken, een universiteit en vele schilders, beeldhouwers, schrijvers en handwerklieden waren daar de vertegenwoordigers van. Na 1773 werden langzamerhand alle kostbaarheden verplaatst naar Guatemala Stad en gingen de stad verlaten. Pas in de 20ste eeuw zag men in dat de overgebleven gebouwen grote architectonische en culturele waarde hadden, met als gevolg tot op heden grootscheepse restauraties.

Naast de talloze ruïnes is Antigua vooral een gezellig plaatsje met een leuk plein, waar het leuk is om 'mensen te kijken' of te kletsen met de locals. Zij zullen je alles vertellen over waarom zij zo trots zijn op Antigua. Het is het culturele centrum van Guatemala, waar de kunsten floreren en volop Indiaanse muziek kan worden gehoord. Indiaanse vrouwen zitten in hun kleurrijke kledij tussen de ruïnes en 's avonds wordt de kathedraal schitterend verlicht. Je kunt heerlijk door de verschillende straatjes struinen of de Guatemalteekse keuken proeven in één van de vele knusse restaurantjes.

Vlakbij Antigua torenen 3 vulkanen, de Agua, de Fuego en de Pacaya, hoog boven alles uit. Deze kunnen worden beklommen, het beste tijdens een heldere nacht met volle maan of erg vroeg in de ochtend. Door het hoogteverschil duurt de beklimming vrij lang. Boven aangekomen is het uitzicht werkelijk overweldigend. De afdaling duurt meestal maar een derde van de tijd van de beklimming.

Dag 4-6 Panajachel

Minibus Antigua – Panajachel: 80 km; ca. 2,5 uur

Panajachel is een knus dorpje aan het meer van Atitlán. De meeste mensen bezoeken Panajachel, Pana door de locals genoemd, doordat dit dorpje wat groter is dan de anderen. Hier zijn talloze gezellige restaurants en bars. Op de Calle Santander kun je prachtige souvenirs scoren. Tevens is Pana de uitvalsbasis voor een bezoek aan Chichicastenango, of kortweg Chichi zoals de plaatselijke bevolking zegt.
 
Het meer van Atitlán ligt 147 kilometer van Guatemala Stad op 1562 meter boven zeeniveau. Het meer is circa 8 kilometer breed en 18 kilometer lang en is een van de mooiste en kleurrijkste meren ter wereld. De kleuren veranderen constant en het is ingesloten door paarsachtige bergen, vulkanen en olijfgroene heuvels. De meer dan tien dorpjes aan het meer worden bewoond door 3 stammen met elk hun eigen taal, gebruiken en cultuur.

Je kunt een bootje met bestuurder huren die je in een dag rondom het meer vaart. Je kunt aanleggen bij de verschillende dorpjes en deze te voet verkennen. Op de boot kun je genieten van de prachtige en wisselende landschappen en vergezichten. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de gewone ferrybootjes. Tussen sommige dorpjes loopt een prachtige wandelroute met waanzinnig uitzicht over het meer.

Er zijn 3 hele beroemde Indianenmarkten in Latijns-Amerika. Naast die van Tarabuco in Bolivia en Otavalo in Ecuador is de markt op donderdag en zondag van Chichi de beroemdste. Van heinde en ver stromen op deze dagen de Indianen toe om hun waren als kleding, voedsel en allerlei snuisterijen te verkopen op de grote marktplaats. Natuurlijk is dit toeristisch, maar zoals zo vaak is dit niet voor niets. Je zult nog dagen nodig hebben om 'bij te komen' van de opgedane indrukken, het lawaai en de doordringende geuren.

Dag 7-8 Cobán/Semuc Champey

Minibus Panajachel - Cobán: 219 km; ca. 7 uur

Cobán staat bekend om zijn omgeving die rijk is aan flora, fauna, watervallen, meren en bergen. In de buurt van Cobán ligt ook Semuc Champey. Semuc Champey ligt diep verborgen in de Guatemalteekse jungle. De weg ernaar toe is hobbelig en het duurt even voordat je in Semuc Champey bent aangekomen. Maar dan stap je in een waar paradijs van natuurlijke turquoise waterpoelen, grotten en watervallen. Klim eerst omhoog naar het uitzichtpunt om vervolgens een verfrissende duik te nemen in de poelen. Ook kun je een bezoek brengen aan de Lanquin grotten.

Inbegrepen excursie
semux

Semuc Champey excursie

Semuc Champey ligt diep verborgen in de Guatemalteekse jungle. De weg ernaar toe is hobbelig en het duurt even voordat je in Semuc Champey bent aangekomen. Maar dan stap je in een waar paradijs van natuurlijke turquoise waterpoelen, grotten en watervallen. Klim eerst omhoog naar het uitzichtpunt om vervolgens een verfrissende duik te nemen in de poelen. Na de lunch bezoek je de Lanquin grotten. Hierna reis je weer terug naar Cobán waar je overnacht.

Internationale groepsexcursie, inclusief gids, entree, lunch. Van 07.00 tot 19.00 uur.

Dag 9-10 Flores en Tikal

Minibus Cobán – Flores: 265 km; ca. 6 uur

Flores is een schiereilandje in het meer van Peten. Het is erg sfeervol met een leuke boulevard met een prachtig uitzicht waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Struin door de smalle kleurrijke straatjes van Flores of geniet van een drankje terwijl je de zonsondergang bekijkt vanaf een terras. In en rondom Flores valt genoeg te beleven. Je kunt boottochten maken, kanoën en kajakken op het meer. Breng een bezoek aan het dorpje San Miguel of slinger het water in bij Jorge’s Rope Swing. Vanaf Flores kun je de bekende Maya ruïnes van Tikal bezoeken of naar de minder bekende Uaxactún ruïnes gaan. 

Tikal is uniek. Alhoewel er meer oude grote Mayasteden zijn die diep in de jungle liggen, is Tikal het grootste complex dat tot dusverre in deze mate ontgonnen en gerestaureerd is. Bovendien is het ook erg goed te bereiken. Plan je bezoek aan Tikal zo vroeg mogelijk. Zo kun je de dieren horen wakker worden en een prachtige zonsopgang aanschouwen. Vanaf Tempel 4, die hoog uitrijst boven de uitstrekkende groene jungle, heb je het mooiste uitzicht en kun je de spectaculaire zonsopgang zien. 

De Mundo Perdido, de Verloren Wereld, is een min of meer afgeschermd gedeelte van het park, waar je, als je geluk hebt, een jaguar kunt zien naast de alomtegenwoordige vogels en apen. Je kunt Tikal zelf bezoeken maar je kunt ook een gids huren. De gids kan je alles vertellen over de oude Maya wereld en Tikal.

Inbegrepen excursie
tikal

Tikal (hele dag)

Tikal is uniek. Alhoewel er meer oude grote Mayasteden zijn die diep in de jungle liggen, is Tikal het grootste complex dat tot dusver in deze mate ontgonnen en gerestaureerd is.
De tour vertrekt vanuit Flores in de ochtend. Tijdens de tour bezoek je de belangrijkste ruïnes van Tikal zoals complexen Q en R, tempels I, II, III, IV, het centrale park, de Centrale en Noord-Akropolis en het Lost World-park. Daarnaast breng je ook een bezoek aan het museum. Na de lunch keer je terug naar Flores.
Groepsexcursie, inclusief gids, vervoer, entree en lunch

Dag 11-12 Rio Dulce

Minibus Flores - Rio Dulce: 220 km; ca. 4,5 uur

Rio Dulce ligt aan het Lago Izabal en is het startpunt voor de boottocht naar Livingston. De omgeving van Rio Dulce staat bekend om de tropische bossen, knusse vissershuisjes op palen en hot springs. Breng een bezoek aan Castello de San Felipe of bezoek de Quirigua ruïnes.

De boottocht van Rio Dulce naar Livingston is prachtig. Je vaart door verschillende landschappen en onderweg kijk je je ogen uit. In Livingston komen 3 culturen samen; de Maya cultuur, de Garifuna cultuur en de Ladino cultuur. Hierdoor heeft het dorpje een speciale sfeer. Lekker eten, relaxen en dansen is hier het devies. Dichtbij Livingston liggen de watervallen van Los Seite Altares en het Meer van Izabal, dit is de habitat voor de zeekoe. Hier is een reservaat opgezet voor niet alleen de zeekoe, maar ook voor de daar aanwezige jaguars en tapirs.

Dag 13 Terug naar Antigua

Minibus Rio Dulce - Antigua: 325 km; ca. 7 uur

Je slaapt nog een nacht in Antigua. De volgende dag ga je met een transfer naar de luchthaven van Guatemala Stad voor je vlucht naar huis.

Dag 14-15 Vlucht naar Amsterdam

Je vliegt vanaf Guatemala Stad terug naar huis waar je de volgende aankomt.

Kies een hotelcategorie:

ABS
Dag Plaats Vervoer Hotel
1-3 Vlucht naar Guatemala
Posada el Antano Posada don Rodrigo El Convento
4-6 Panajachel
Dos Mundos Posada don Rodrigo Atitlan
7-8 Cobán/Semuc Champey
Casa Kirva Casa Kirva Casa Kirva
9-10 Flores en Tikal
Hotel Petén Casona del Lago Villa Maya
11-12 Rio Dulce
Hacienda Tijax Hacienda Tijax Nana Juana
13 Terug naar Antigua
Posada el Antano Posada don Rodrigo El Convento
14-15 Vlucht naar Amsterdam
Periode Hotelcat. A Hotelcat. B Hotelcat. S
Laagseizoen v.a. € 1925,- v.a. € 2325,- v.a. € 2949,-
Hoogseizoen (juli, augustus, december, januari) v.a. € 2275,- v.a. € 2675,- v.a. € 3325,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Vliegreis retour Amsterdam – Panama – Guatemala stad met KLM/COPA inclusief 1 stuk ruimbagage à 23 kg per persoon
 • Luchthavenbelastingen en –toeslagen
 • Privé transfer na aankomst in Guatemala van de luchthaven naar je hotel
 • Shuttle transfer (gedeeld) Antigua – Panajachel
 • Shuttle transfer (gedeeld) Panajachel – Antigua
 • Shuttle transfer (gedeeld) Antigua – Copán
 • Privé transfer Copán – Rio Dulce
 • Boottocht Rio Dulce – Livingston – Rio Dulce
 • Shuttle transfer (gedeeld) transfer Rio Dulce – Flores
 • Bus Flores – Guatemala Stad
 • Alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt

Exclusief

 • Stoelreservering intercontinentale vluchten
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 15,50 per persoon
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers
 • Excursies en entreegelden
 • Eventuele vertrekbelasting
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.