Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Cambodja ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Aan de kust grenst het aan de Golf van Thailand. Na de gruweldaden die in Cambodja hebben plaats gevonden is het land sindsdien weer langzaam aan het opkrabbelen. Op dit moment wonen er ruim 16 miljoen mensen waarvan meer dan 50% jonger is dan 22 jaar.  

Beste reistijd en klimaat
Cambodja heeft het hele jaar warme temperaturen en er heerst een tropisch moessonklimaat. Tijdens het regenseizoen wat loopt van mei tot en met oktober, dalen de temperaturen een klein beetje maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het net zo warm. De zuidwestmoesson zorgt met name bij de kustgebieden en de bergen voor neerslag. Gedurende het regenseizoen staat het land in bloei en is alles prachtig groen. Tijdens de droge periode die loopt van november tot en met april stijgen de temperaturen weer meer. Januari en februari zijn de droogste maanden. In principe is Cambodja het gehele jaar door goed te bereizen. Alleen tijdens het regenseizoen kan het dus meer regenen wat met name in de middagen voorkomt.

Beste reistijd voor regio Siem Reap
De stad Siem Reap staat natuurlijk bekend om het prachtige, oude en grootste tempelcomplex Angkor. Hierbij is de Angkor Wat tempel de best en mooist bewaarde tempel. Rondom Siem Reap liggen interessante dorpjes die per scooter goed te ontdekken zijn en het Tonle Sap meer waar je de ‘floating villages’ kunt bekijken. Met name in het regenseizoen wat loopt van mei tot en met oktober is het bijzonder om deze dorpen te bezoeken. Het waterpeil stijgt waardoor het net lijkt of de huizen op het water drijven. In de droge periode die loopt van november tot en met april neemt de regen af en kan je de omgeving en de stad zelf goed ontdekken. Het kan tijdens de droge periode wel erg heet worden. Gezien de regen is de beste periode om de omgeving van Siem Reap te bezoeken tussen november en april maar houdt rekening met de warmte.
 
Beste reistijd voor regio Phnom Penh
De hoofdstad van Cambodja is gelegen aan de Mekong rivier. Tijdens het regenseizoen wat loopt van mei tot midden november valt er enorm veel regen en door de hoge luchtvochtigheid is het ook nog eens drukkend warm. Door de vele neerslag die valt kan de regio van Phnom Penh last hebben van overstromingen of kan er niet goed van A naar B gereisd worden. Voor een bezoek aan de stad en de omgeving zijn de maanden december tot en met april het best. Tijdens deze maanden is het droger en is het een stuk aangenamer om de stad te verkennen.

Beste reistijd voor de kust
Cambodja heeft een prachtige kuststrook waarbij een aantal ongerepte eilandjes voor de kust liggen. De parelwitte stranden met de prachtig blauwe zee maakt dit een fijne afsluiter van de vakantie. Door de moesson kent het kustgebied een lange en heftige periode van neerslag. Van mei tot en met september valt de meeste regen waardoor een strandbezoek in deze maanden niet ideaal is. Vanaf november neemt de neerslag af en in de maanden december tot en met april is hier een droge periode. De temperaturen zijn het gehele jaar constant maar tijdens de droge periode kan het in de avond iets meer afkoelen. Door de fijne temperaturen en het feit dat het een droge periode is zijn de maanden december tot en met april de beste maanden om de kust regio te bezoeken. 

Taal
In Cambodja is de officiële taal Khmer. Ongeveer 95% van de bevolking spreekt Khmer. De jongere generatie leren allemaal Engels op school dus die spreken redelijk goed Engels. Sommige ouderen spreken zelfs nog een klein woordje Frans. 

De keuken van Cambodja
De keuken van Cambodja staat bekend om zijn eenvoud en verse ingrediënten. De basis bestaat uit noedels of rijst die samen met kruiden, verse groenten en vlees of vis tot een heerlijk gerecht samenkomen. Het zijn simpele gerechten maar bomvol smaken en geuren. Door de Franse invloed wordt er veel plekken ook stokbrood gegeten. Daarnaast zijn met name in de wat grotere steden de invloeden uit Thailand, Vietnam en China terug te vinden in de keuken. Vanuit het Tonle Sap meer en de Mekong rivier wordt veel vis gevangen waardoor er vaak vis op het menu staat. Probeer eens het gerecht amok, dit is gebakken vis met kokos en citroengras geserveerd op een bananenblad. Op de lokale markten zal je vaak insecten tegen komen. Tijdens het regime van de Rode Khmer was er een tekort aan voedsel waardoor veel mensen insecten begonnen te eten. Qua drankjes wordt er met name veel thee gedronken en zijn er op veel plekken verse fruitshakes te bestellen. Het populaire Angkor biertje is overal te verkrijgen.   

Feestdagen
In Cambodja zijn er hoop feestdagen en religieuze feesten die gevierd worden. De belangrijkste feestdag is het Khmer Nieuwjaar. Dit loopt van 13 tot en met 16 april waarbij de Cambodjanen het nieuwe kalenderjaar inluiden. Bij de tempels worden offers gebracht. Naast het nieuwjaar zijn dit andere belangrijke feestdagen in Cambodja:
 
7 januari: Victory over Genocide day (de val van de Rode Khmer wordt gevierd)
8 maart: Internationale vrouwendag
13-16 april: Khmer New Year
6 mei: Visak Bochea (geboorte, dood en bereiken van verlichting van Boedhha)
10 mei: Royal Plowing Ceremony (start regenseizoen)
September/oktober: Pchum Ben (doden worden geëerd)
24 september: Constitution Day
Oktober/november: Water Festival (Bon Om Thouk)

De tijd in Cambodja
Cambodja valt in tijdzone UTC+7. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Cambodja 5 uur later is en tijdens onze wintertijd 6 uur later dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Siem Reap kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast beschikken sommige restaurants en cafés ook over wifi. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Cambodja. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Cambodja is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Cambodja blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste provider is Metfone.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 117
Ambulance: 119
Brandweer: 118
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Cambodja is de Cambodjaanse Riel. Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. De Riel is gekoppeld aan de dollar wat betekend dat 1 dollar, 4000 Riel is. Op veel plekken kan in dollars betaald worden waarbij je wel Riel als wisselgeld terug krijgt. In Cambodja wordt voornamelijk cash betaald dus het aan te raden om voldoende cash op zak te hebben. Dollars heb je ook nodig voor je visum die je bij aankomst moet betalen.
 
In Phnom Penh en Siem Reap zijn veel pinautomaten waar je gemakkelijk kunt pinnen.
De kosten voor het pinnen verschillen per bank.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Cambodja gemiddeld ongeveer € 15,- per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
In restaurants kan je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Voor een taxi chauffeur, kamermeisje of bellboys is ca. 1 euro voldoende. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 5-10 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder. 

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Met uitzondering van bijgeboekte tours, zoals aangegeven in de reisbevestiging.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Cambodja is de voedingsspanning 230 volt bij 50 hertz. De stopcontacten in Cambodja zijn ongeaard met twee ronde gaten. Bij de stopcontacten die rechthoekige gaten hebben, kan het ongeaard of geaard zijn. Voor het stopcontact met rechthoekige gaten heb je een verloopstekker van type A nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende en luchtige kleding is in Cambodja het prettigst. Het kan erg warm worden maar neem voor de zekerheid een trui of vest mee in het geval het ’s avonds afkoelt. Een poncho of regenjas kan ook van pas komen, met name in de regen periode.
Bij een bezoek aan Angkor of een ander tempelcomplex wordt het gewaardeerd als je de kledingrichtlijnen respecteert. Kleding moet over de schouder en knie vallen. Door de warmte is het niet altijd prettig maar respecteer hierbij de normen en waarden van de Cambodjanen. 

Reisdocumenten
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden bij aankomst in Cambodja geldig zijn. Voor een bezoek aan Cambodja is een toeristenvisum voor 30 dagen vereist. Je kan deze vooraf aanvragen via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cambodja: https://www.evisa.gov.kh/. Of je kan bij aankomst in Cambodja een visa on arrival aanvragen. Dit kan op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap of bij de grensovergang van Poi Pet (Thailand), Cham Yeam (Thailand) en Bavet (Vietnam). De kosten hiervoor bedragen circa 35 tot 40 USD. Je  dient dit contant in dollars te betalen en hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over een recente pasfoto.
 
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vind je hier

Muggen
Als je zich zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Bussen
Het vervoer in Cambodja wordt steeds beter. Met name met de bus kom je gemakkelijk van de ene naar de andere plek. De bussen gaan meerdere keren per dag naar de grotere steden in Cambodja. Naar de kleinere steden gaan ze minder frequent dus vooraf uitzoeken welke bus je dan nodig hebt, is aan te raden. Er zijn 3 verschillende soorten bussen in Cambodja; de minivans, normale bussen en de touringcars. De touringcars en de minivans worden het meest gebruikt door de toeristen. Vaak hebben deze airco en rijden sneller dan de normale bussen. Een buskaartje kost niet veel in Cambodja. Doordat Cambodja niet een heel groot land is, vallen de afstanden mee.

Boot
Doordat dwars door Cambodja de Mekong Rivier loopt en het een aantal grote meren heeft, is per boot reizen door Cambodja een leuk alternatief. Zo kan je van Phnom Peng naar Siem Reap of andersom per boot. Met name in de maanden september tot en met maart wordt er vaak gevaren op deze route. Een ander leuk traject is van Siem Reap naar Battambang. Hierbij vaar je langs verschillende dorpjes en leer je Cambodja vanaf het water kennen. 

Brommers en fietsen
In Cambodja maakt de lokale bevolking gebruik van de vele brommertjes en scooters. Met name in de steden is het gemakkelijk om van het ene naar het andere punt te komen. Een brommer huren is gemakkelijk en kost niet veel. Een dagje de omgeving per scooter verkennen is erg leuk en makkelijk. De wegen in Cambodja zijn niet heel goed onderhouden dus let op tijdens het rijden.
 
In Cambodja is de fiets ook een populair verversmiddel. Aangezien Cambodja een vrij vlak land is, is fietsen hier erg gemakkelijk en ook nog eens goedkoop. Een leuke manier om bijvoorbeeld Angkor te verkennen is per fiets. Met een toegangsticket voor meerdere dagen kan je een aantal dagen per fiets de oude tempels bezoeken en verkennen.

Taxi’s en tuk tuk's
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kan je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af. In de wat kleinere steden of dorpen, is lopen net zo gemakkelijk.
 
Een andere goede optie om binnen steden van punt A naar punt B te komen is per tuk tuk. Deze karretjes zijn ideaal voor de korte afstanden en zijn vaak goedkoper dan taxi’s.

Huurauto
Het is niet aan te raden zelf achter het stuur te gaan zitten. Het verkeer is chaotisch, de verkeersregels schijnen nog uitgevonden te moeten worden. Je kan beter een auto met chauffeur huren. Op deze manier heb je en de vrijheid van eigen vervoer en een lokale chauffeur die de weg kent.

Vliegtuig
Het netwerk van binnenlandse vluchten in Cambodja is noch uitgebreid, noch frequent, maar wel goedkoop. Hoewel er op diverse plaatsen gevlogen wordt, is de route tussen Phnom Penh en Siem Reap (Angkor Wat) de populairste en voor veel toeristen is vliegen een goed alternatief om deze afstand te overbruggen.
 

Reizen met kinderen

Cambodja is een prettig land om met kinderen in te reizen. De Cambodjanen zijn zeer vriendelijk . De historie van het land is afschrikwekkend en dit kan voor sommige kinderen soms best heftig zijn. Ook bedelende straatkinderen kunnen indruk maken. Bij de meeste hotels zit een zwembad of is de zee nabij.
 
We kunnen een babybedje voor je aanvragen, maar dit kunnen we helaas niet garanderen in Cambodja. Ik raad je aan voor de zekerheid een Deryan travelcot mee te nemen. De link naar de site van Deryan: http://www.deryan.nl/site/#. Het fijne van dit bedje is dat het weinig weegt, het is erg klein om mee te nemen en uw kindje is beschermd tegen muggen en ongedierte (je kan het bijv. ook op het strand gebruiken).
 
In Cambodja moet je rekening houden met het gebruik van water uit flessen.
 
De meeste maaltijden zijn prima geschikt voor kinderen. Er zijn veel maaltijden met rijst en noedels met bijvoorbeeld kip of rund. Door het gebruik van veel kruiden kan het eten wat anders smaken maar je kan altijd vragen of het wat minder pittig of met minder kruiden kan. Het is raadzaam om voldoende babyvoeding, luiers en dergelijke vanuit Nederland mee te nemen.
 
Voor de vlucht kunnen we voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar een speciale kindermaaltijd aanvragen.
Voor baby’s kunnen we een babybasket aanvragen waarin het kindje gedurende de reis kan liggen. Tijdens stijgen en dalen, en tijdens turbulentie moet het kindje op schoot. Het is van de maatschappij afhankelijk tot welke leeftijd een dergelijk bedje aangevraagd kan worden. Het bedje kan nooit gegarandeerd worden. KLM hanteert een grens van 1 jaar of 10 kilo.