Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Chili ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en heeft een extreme lengte van ongeveer 4500 km. Hierdoor is Chili een bijzonder land met veel gevarieerde landschappen en verschillende klimaten. De buurlanden zijn Argentinië, Peru en Bolivia. In Chili wonen ongeveer 18 miljoen mensen waarvan de meeste in de hoofdstad Santiago. Het is dus een zeer dunbevolkt land.

Beste reistijd en klimaat
Doordat Chili een langgerekt land is, zijn er meerdere klimaatzones. Zo kent het noorden een woestijnklimaat, de kustgebieden een zeeklimaat, het uiterste zuiden een ijsklimaat en de Andes heeft een hooggebergteklimaat.
De seizoenen in het land zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Omdat het land zo veel verschillende klimaatzones kent is het lastig om een beste reistijd te noemen maar over het algemeen zijn de maanden november tot en met februari de beste maanden om het land te bezoeken. Hieronder is het klimaat per regio onderverdeeld en toegelicht.
 
Beste reistijd voor noord Chili
Het uiterste noorden van Chili kent een woestijnklimaat. Hier ligt de Atacama-woestijn. Er valt hier weinig tot geen regen en de temperaturen zijn vrij stabiel. In de Chileense zomer liggen de temperaturen iets hoger dan in de winter. ’s Avonds koelt het af en dat kan soms zelf tot het vriespunt zijn. Aan de kust is het over het algemeen koeler dan in het binnenland. In het binnenland kunnen de temperaturen hoog oplopen. Doordat de temperatuur nauwelijks schommelt is het noorden van Chili het gehele jaar door te bereizen.
 
Beste reistijd voor kustgebieden Chili
De kustgebieden van Chili kennen een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat de temperaturen tijdens de zomer aangenaam zijn en het ’s avonds iets afkoelt. In de wintermaanden is het koeler en kan het ’s avonds vriezen. In de zomer valt er weinig regen en kan men genieten van heerlijke stranddagen. Onze winter is de beste periode om de kustgebieden te bezoeken.
 
Beste reistijd voor merengebied Chili
Meer richting het zuiden van Chili bij het merengebied heerst een gematigd zeeklimaat.  Het is te vergelijken met de Noord-Europese zomers. De temperaturen zijn aangenaam, niet te warm. In de zomer is het hier droger terwijl in de winter het hier flink kan regenen of sneeuwen. In de winter kan er zelfs geskied worden. Door de vele regenval is het een prachtig groene omgeving. De beste reisperiode is tussen oktober en april.
 
Beste reistijd voor Patagonië
Patagonië ligt zowel in Chili als in Argentinië. Aan de Chileense kant liggen onder ander het bekende Torres del Paine en een deel van Tierra del Fuego. Het weer in Patagonië is flink wisselvallig. In één dag kunnen hier vier seizoenen voorbij komen. Er valt minder regen dan in het merengebied en de temperaturen liggen iets lager. Er kan een harde wind waaien waardoor het frisser aanvoelt. In de winter kan het hier vriezen en sneeuwen. De beste reistijd voor Patagonië is van november tot en met maart.
 
Beste reistijd voor het Andesgebergte
Het Andesgebergte is ongeveer 7000 km lang en loopt door 7 verschillende landen. Doordat het zo’n langgerekte bergketen is heersen en verschillende klimaten. Het zuidelijke deel van de Andes, wat in Chili en Argentinië ligt, heeft een hooggebergteklimaat. Door de hoogte is het wat frisser in de zomer en de winter ligt er veel sneeuw. Richting Vuurland daalt de sneeuwgrens iets. 
 
Beste reistijd voor Paaseiland
Paaseiland, Rapa Nui in de lokale taal genoemd, is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan. Het heeft een subtropisch klimaat en er zijn weinig temperatuurverschillen. Het regen er het gehele jaar door. Met name in de winter valt er meer neerslag en waait het ook vaker. De maanden augustus tot en met maart zijn het beste om het eiland te bezoeken.

Taal
In Chili wordt Spaans gesproken. Het Spaans wat er wordt gesproken wijkt iets van het Spaans uit bijvoorbeeld Spanje. De Chilenen praten erg snel dus het is soms lastig te verstaan. In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Chilenen redelijk Engels maar daarbuiten niet. Het is dus handig om een paar woorden Spaans te spreken. Op sommige plekken worden nog andere talen zoals Rapa Nui en Quechua gesproken.

De keuken van Chili
De keuken van Chili is een mix van Spaanse invloeden met lokale culturen en ingrediënten. De Chilenen eten twee keer per dag warm. De bekendste snack uit Chili is de empanada, deeghapjes die gevuld worden met vlees, vis of groente. Andere bekende gerechten uit Chili zijn Pastel de choclo, een ovenschotel met mais, gehakt en olijven en de asado, het grillen van vlees. Verder wordt er veel vis gegeten zoals bij de ceviche. Daarnaast staat Chili natuurlijk bekend om zijn goede en heerlijke wijnen. De wijn van de Carménère druif staat bekend als de specialiteit van het land. Maar ook wijnen als de Merlot en Cabernet Sauvignon zijn hier heerlijk. Veel bekende wijnhuizen zijn te bezoeken en soms kan er ook overnacht worden.

Feestdagen
De feestdagen in Chili zijn allemaal zeer kleurrijk en gezellig. Veel van de feestdagen zijn katholieke feestdagen, historische gebeurtenissen en tradities. Daarnaast zijn er veel lokale en inheemse feestdagen zoals Fiesta de la Virgin del Carmen in juli en inheems nieuwjaar op 24 juni. De belangrijkste feestdagen in Chili zijn:

Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
21 mei: dag van de Marine
29 juni: feestdag ter ere van Petrus en Paulus
18 september: Onafhankelijkheidsdag
19 september: Dag van het Leger
12 oktober: Dia de la Raza

De tijd in Chili
Chili valt in tijdzone UTC-3 in onze zomertijd en in de wintertijd valt Chili in tijdszone UTC-4. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Chili 6 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Santiago kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast zijn er veel internetcafés in Chili, waar je (goedkoop) gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Chili. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Chili is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Chili blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Claro en Movistar.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 133
Politie: 133
Ambulance: 131
Brandweer: 132
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Chili is de Chileense peso. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Chili kun je pinnen met je bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Buiten de grote steden en toeristische plekken is het raadzaam om genoeg peso op zak te hebben want niet overal kan met een kaart betaald worden.  
De beste bank om geld uit de muur te halen is de Banco Santander of Banco de Chili. Voor het pinnen van geld moet je vaak betalen voor pinkosten.
Controleer voor vertrek of jouw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Chili gemiddeld ongeveer USD 35 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het is geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is normaal (maar wel optioneel). Bij het gebruik van een taxi kun je het bedrag naar boven afronden.
In restaurants kun je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 10-15 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder. 

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Met uitzondering van bijvoorbeeld bijgeboekte tours, zoals aangegeven in de reisbevestiging.
 
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Chili is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. De stopcontacten in Chili zijn ongeaard met twee ronde gaten of ze hebben 3 ronde gaten die geaard zijn. Voor beide stopcontacten heeft u geen verloopstekker nodig. Toch is het aan te raden om voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Doordat Chili meerdere klimaten kent is het belangrijk om veel verschillende laagjes mee te nemen tijdens de reis. Los vallende kleding is in Chili het prettigst. In de zon kan het warm worden maar als deze weg is dan koelt het snel af. Neem daarom ook een trui of vest mee. Voor Patagonië is het aan te raden om goede wandelschoenen en een windjack of regenjas mee te nemen. Verder is het belangrijk dat je warme en waterdichte kleren meeneemt en bijvoorbeeld een muts en handschoenen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort is vereist en moet nog 6 maanden na vertrek geldig zijn. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Chili geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig en kan in Chili verlengd worden tot maximaal 6 maanden.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je hier.

Procedure toegang tot RapaNui (Paaseiland):
Met ingang van 1 september dienen alle reizigers naar Paaseiland, vooraf een inreis- formulier in te vullen. Het formulier dient maximaal 3 dagen voor vertrek naar RapaNui (Paaseiland) te worden ingevuld.
Bij vertrek naar RapaNui moet je het formulier kunnen aantonen bij de security check op de luchthaven. Zorg dat deze op een smartphone of tablet beschikbaar is, of neem deze uitgeprint mee. Daarnaast is informatie over de terugvlucht en verblijf op Paaseiland verplicht. Als je dit niet hebt kan het zijn dat de vlucht naar RapaNui geannuleerd wordt.
Via onderstaande linkt kun je het formulier invullen:
https://ingresorapanui.interior.gob.cl/
 

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Via Thuisvaccinatie.nl kun je een een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Hoogteziekte
Wij bouwen de reis zo op dat je voldoende tijd hebt om te wennen aan de hoogte. Boven de 3000 m. merkt je dat je snel buiten adem bent. Hoofdpijn en misselijkheid komen ook voor. Dit is redelijk normaal. Wees de eerste paar dagen op grote hoogte niet te actief en drink niet te veel alcohol, maar voldoende water. Voordat je gaat hiken dient u eerst twee overnachtingen te hebben gehad boven de 3000 m.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Chili heeft één van de beste bus systemen van Zuid-Amerika. Er zijn talloze busmaatschappijen die door het hele land opereren. Er zijn verschillende soorten bussen waarvan de semicama en salon cama de meest luxe zijn. Wij boeken altijd de beste klasse stoel, onderin de bus, waarbij de stoel helemaal naar achter kan. Bij lange ritten zijn de maaltijden inbegrepen en vaak heb je een eigen televisiescherm.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Chili wilt rijden heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Chili maar vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
Het wegennet in Chili is over het algemeen goed. Houd er wel rekening mee dat de afstanden zeer groot kunnen zijn.

De regels voor het rijden in Chili zijn redelijk gelijk aan die in Nederland.
Enkele tips:
Een bord met “ceda el paso” betekent dat je voorrang moet verlenen.
Een bord met “pare” betekent dat je moet stilstaan, voordat je door kunt rijden.
Een gele streep langs de weg betekent dat je niet mag parkeren.

Welke auto heb ik nodig?
Welke auto je moet huren, hangt heel erg af van het gebied, waarin je de auto gebruikt. In het Merengebied en rond Santiago zul je veelal genoeg hebben aan een normale auto, type sedan. Als je graag de geasfalteerde wegen afgaat is ook hier een een iets zwaardere auto, bijvoorbeeld een SUV, aan te raden.

In Patagonië raden we sowieso een SUV aan, omdat de wegen in Torres del Paine groot en deels onverhard zijn.

In het uiterste noorden zijn de wegen rond Calama, San Pedro de Atacama, Arica en Putre verhard. Wil je echter de prachtige route via Colchane naar Putre rijden, dan heb je een SUV nodig.

Tevens kom je op deze route weinig tot geen tankstations tegen en is een extra jerrycan aan te raden. Om deze mee te mogen nemen, heb je een auto met een laadbak nodig, bijvoorbeeld een Toyota Hilux.

Grensovergang met Argentinië
Om in Chili een auto te huren en deze mee Argentinië in te nemen heb je een “cross border permit” nodig. Deze regelen we voor je vooraf aan de reis, want de administratie neemt enkele dagen in beslag.
 
Navigatie
Wij raden aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op een smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor is dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken kan bij de "grotere tankstations" zoals Shell, YPF, ACA en GNC (al is dit meer voor gas tanken). Chili heeft een redelijk grote dichtheid van tankstations. Toch kan het op sommige trajecten nodig zijn een extra jerrycan mee te nemen. Let op: dit mag niet in een afgesloten ruimte van de auto.

Tolwegen
Op veel wegen in Chili dien je tol te betalen.

Vliegen
Chili heeft goede vliegverbindingen tussen steden in eigen land. Het is een goede manier om de lange afstanden te overbruggen.

Boten/ferries
Chili heeft een aantal mooie en bijzondere bootverbindingen. Zoals bijvoorbeeld de Navimag. Deze boot vaart tussen Puerto Natales en Puerto Montt. Op deze bijzondere route vaar je 1500 kilometer door prachtige felblauwe fjorden met zicht op de imposante toppen van de Andes. De Navimag is een ferry en je kunt de huurauto meenemen op de boot.
De Australis is een cruise en vaart tussen Punta Arenas en Ushuaia. Tijdens deze boottocht vaar je door het zuiden van Patagonië en Vuurland naar het einde van de wereld. Op een aantal plaatsen ga je van boord om een van de vele gletsjers van dichtbij te bekijken, zeeleeuwen en pinguïns te zien of door het Patagonische woud te lopen. Het "Einde van de Wereld" bereikt u bij Kaap Hoorn.
 
Deze boottours kun je via Vámonos reserveren en maken een reis naar Chili onvergetelijk.