Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Indonesië ligt in Zuidoost-Azië. Het bestaat uit meer dan 16.000 eilanden en is daarmee de grootste eilandstaat ter wereld. In het land wonen rond de 265 miljoen mensen, waarvan alleen al meer dan 140 miljoen mensen op het eiland Java. Dit is dan ook het dichtstbevolkte eiland van het land. Het land beslaat verschillende tektonische platen en staat dan ook bekend om een groot aantal vulkanen die met enige regelmaat tot uitbarsting komen.

Beste reistijd en klimaat
Indonesië wordt doorsneden door de evenaar en kent een tropisch klimaat. Gezien de omvang van het land en het aantal verschillende eilanden, is het lastig om een precieze beste reistijd vast te stellen:

Java en Bali
Op Java en Bali ligt de temperatuur het gehele jaar door gemiddeld rond de 25-30 graden. In de wat hoger gelegen plaatsen zoals Malang en Munduk is het over het algemeen wat koeler. De beste reistijd loopt van april tot en met oktober, het droogseizoen. Hierbij zijn de maanden juli en augustus het best, omdat er dan de minste regen valt. Nadeel is wel dat dit qua drukte ook echt het hoogseizoen is. Het regenseizoen begint in oktober/november en eindigt in april, waarbij januari en februari de natste maanden zijn. In het regenseizoen vallen er meestal korte, hevige buien. Hierna klaart het weer op.

Sumatra
Sumatra ontvangt het hele jaar door flink wat regen, dit is dan ook de reden voor de grote stukken regenwoud die je hier nog vindt. De beste reistijd loopt van juni t/m augustus, wanneer je een aangename temperatuur hebt en relatief weinig regen.

Taal
In Indonesië wordt Indonesisch gesproken. Verder heeft ieder eiland en elke regio een eigen dialect. Om deze reden worden er in Indonesië ongeveer 300 talen gesproken. In de steden en op toeristische plaatsen spreken veel inwoners redelijk Engels. Zeker op Bali wordt redelijk goed Engels gesproken. Ook kent het Indonesisch meerdere Nederlandse leenwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld om een asbak vraagt, zullen ze dit begrijpen.

De keuken van Indonesië
De Indonesische keuken is zeer divers en bestaat uit veel verschillende gerechten. Ze bestaan vaak uit vlees of vis, groenten en rijst of noedels. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld nasi goreng, saté, soto (soep) en  gado gado. De beste plek om een Indonesische maaltijd te nuttigen is bij een warung. Dit zijn vaak kleine, lokale restaurantjes waar je voor een paar euro een hele maaltijd krijgt.
 
Feestdagen
Indonesië kent veel verschillende feestdagen, zowel nationale als religieuze. Zo zijn er islamitische, boeddhistische, hindoeïstische en christelijke feestdagen. De belangrijkste nationale feestdagen zijn:
Nieuwjaarsdag (1 januari)
Kartini-dag (21 april)
Onafhankelijkheidsdag (17 augustus)
Hari Pancasila (1 oktober)
 
Indonesië kent de grootste islamitische bevolking ter wereld. De ramadan is dan ook een belangrijke periode op eilanden als Sumatra en Java. Op het voornamelijk hindoeïstische Bali zal dit minder van toepassing zijn.
Op Bali wordt in maart de bijzondere Nyepi dag gehouden, een dag waarop iedereen 24 uur binnen moet blijven. Ook toeristen dienen op deze dag binnen het eigen hotel te blijven.

De tijd in Indonesië
Indonesië heeft verschillende tijdzones. Bali heeft bijvoorbeeld de tijdzone GMT+8, en Java GMT+7. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd op Bali 7 uur later is en op Java 8 uur later is. Tijdens onze wintertijd is het op Bali 6 uur later en op Java is het 7 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kijk je hier. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Bali kijk je hier.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter. Ook sommige restaurants, bars in toeristencentra en luchthavens hebben gratis wifi. Deze verbinding kan wel langzaam zijn. Op het platteland is er vaak weinig tot geen bereik. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Indonesië. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Indonesië is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van de telefoonprovider.
Als je langere tijd in Indonesië blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. Deze kaarten koop je bij winkels als Telkomsel, Indosat, XL Axiata, 3 (Tri). Informeer van tevoren welke provider beter bereik heeft op de eilanden waar je heen gaat. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen met wifi, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 110 / 112
Ambulance: 118
Brandweer: 113
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Indonesië is de Indonesische rupiah. Voor de actuele koers kijk je op www.wisselkoers.nl.
In grote steden en in toeristencentra kun je betalen met een creditcard. Een bankpas kun je alleen gebruiken bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of een Maestrologo. Deze geldautomaten zijn er voldoende, behalve in afgelegen gebieden.
De beste bank om geld uit de muur te halen zijn BRI, BNI, BCA.
Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door de bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes geef je in Indonesië gemiddeld ongeveer €20,- per persoon per dag uit. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes. De prijzen op Bali zijn vaak wat hoger in vergelijking met de andere eilanden.

Fooi geven
Door de lage lonen wordt een fooi zeker op prijs gesteld. In sommige restaurants is een fooi al inbegrepen onder een service charge, dan nog is een fooi altijd welkom. In duurdere restaurants wordt er een extra fooi verwacht van 5 tot 10%. Fooien voor gidsen, kamermeisjes, en personeel dat helpt met de koffers worden op prijs gesteld. Als je reist met een chauffeur dan kun je uitgaan van een bedrag van ca. 50.000 IDR per dag.

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. De prijzen liggen ongeveer tussen de €5 en €15 per persoon. Op zon- en feestdagen is de entreeprijs vaak wat hoger. Soms moet er een apart bedrag betaald worden als je een camera mee wilt nemen.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Indonesië is de voedingsspanning 230 volt bij 50 hertz. De stopcontacten zijn geaard of ongeaard met ronde gaten of hebben drie rechthhoekige gaten. Voor het stopcontact met ronde gaten heb je geen verloopstekker nodig en voor het stopcontact met rechthoekige gaten een verloopstekker van type G. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Indonesië het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn en de luchtvochtigheid is vaak behoorlijk hoog. Omdat het zeker in de wat hoger gelegen plaatsen ook flink kan afkoelen is een trui voor de avonduren ook fijn. Door het vochtige klimaat is een regenjack ook zeker nodig. Om een tempel of moskee te betreden moeten de schouders en knieën bedekt zijn.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat bij aankomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Nederlandse en Belgische reizigers ontvangen bij aankomst gratis een 30-daags toeristisch visum dat niet te verlengen is. Voorwaarde is wel dat je bij één van de toegewezen vliegvelden of havens het land binnenkomt. Voor de meeste reizen zal dit geen probleem zijn, als je via een kleinere plaats het land binnenkomt dien je dit altijd na te gaan.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Hoewel malaria steeds minder voorkomt is dengué een groeiend probleem in Indonesië. Omdat deze mug voornamelijk overdag actief is, is het belangrijk om muggenlotion met voldoende deet erin te gebruiken. Daarnaast raden wij aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen.
 

VERVOER

Auto met chauffeur
Het verkeer in Indonesië is behoorlijk chaotisch en de reisafstanden zijn (buiten Bali) behoorlijk groot. Reizen met een auto met chauffeur zorgt ervoor dat je hier geen zorgen over hebt en uitgerust op de volgende bestemming aankomt. De chauffeur is geen gids, ga er dus niet vanuit dat deze vloeiend Engels spreekt. Een chauffeur die meer kan vertellen over de omgeving is een leuke extra, waarbij dit beloond kan worden met een extra fooi. De chauffeur krijgt een eigen budget voor maaltijden en accommodatie en zal je dus nooit om extra uitgaven vragen.
 
Op Bali zijn de afstanden wat korter en is het vaak gemakkelijk om ter plaatse excursies met vervoer te boeken. Om die reden werken we hier vaak met transfers van plaats naar plaats.

Huurauto
Op Bali is het voor ervaren chauffeurs ook goed te doen zelf met een huurauto rond te reizen. De wegen zijn redelijk en de afstanden klein. Bedenk wel dat het verkeer vaak chaotisch kan zijn, onder meer door de vele brommertjes. Je rijdt in Indonesië aan de linkerkant van de weg, een internationaal rijbewijs model 1968 is verplicht.
 
Verkeersregels worden lang niet altijd opgevolgd, let dus op de volgende situaties: verkeer op de verkeerde weghelft, voorrang wordt niet altijd verleend ook al heb je er recht op, rotondes worden soms zowel rechtsom als linksom genomen, er wordt zowel te hard als te langzaam gereden.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Indonesië bestaat uit treinen, boten en bussen. De bus is verreweg de snelste manier van reizen. Het voordeel is dat er om het uur wel een bus vertrekt. Vooral op Bali is de bemo populair. Dit zijn minibusjes omgebouwd voor passagiersvervoer die af en aan rijden. Het woord "vol" is hier trouwens onbekend. De becak is een fietstaxi, een ojek is een scootertaxi en een dokar is een paard en wagen, die bijvoorbeeld op de Gili eilanden wordt gebruikt. Gewone taxi’s kunnen vaak ook voor hele dagen of dagdelen afgehuurd worden.
 
Op Java is een treinnetwerk dat over het eiland loopt, de trein is een rustige en gemakkelijke manier om te reizen. Een veel geboekte treinreis is die vanuit Yogyakarta richting Malang. Tussen de verschillende eilanden zijn vaak ferry’s of zogenaamde fast boats die je van het ene naar het andere eiland brengen.

Binnenlandse vluchten
Indonesië heeft een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten, de belangrijkste plaatsen zijn per vliegtuig te bereiken. Vliegen binnen Indonesië is relatief goedkoop, het kan een goed alternatief zijn om lange afstanden te overbruggen. We kiezen altijd voor maatschappijen die niet op de zwarte lijst van de EU staan.