Boek met onze 4 zekerheden

Reiservaringen van Bram en Rob in Colombia

Het prachtige land Colombia staat deze maand in de spotlight. Wij vragen Bram, die net terug is van een afwisselende rondreis reis samen met zijn vriend, naar zijn ervaringen in dit swingende Zuid-Amerikaanse land. Ze bezochten o.a. Bogotá, Villa de Leyva, Barichara, de Colombiaanse koffieregio, Minca en Cartagena aan de Caribische kust. Ook wandelden ze de El Camino Real Trail en sliepen in kleinschalige en karakteristieke hotels, waaronder een finca. Hieronder vertellen ze uitgebreid over hun reis en ze delen leuke tips voor toekomstige reizigers.

Bekijk alle individuele rondreizen door Colombia en laat je inspireren!

Zuid-Amerika is groot. Waarom koos je voor Colombia?

“Colombia stond al een tijd op onze verlanglijst, mede doordat we al eens eerder in Zuid-Amerika zijn geweest. Dat is toen heel goed bevallen en door de goede verhalen die we hoorden over Colombia was de keuze snel gemaakt. De lagere ligging van het land en de groene landschappen spraken ons enorm aan. Daarnaast vinden we het prettig om niet elke dag een andere bestemming aan te doen en hebben om deze reden gekozen voor een drieweekse rondreis door het noorden en midden van Colombia.”

In het midden van Colombia ligt de hoofdstad. Hoe heb je Bogotá ervaren?

“Om in een relatief korte tijd veel van de sfeer te proeven, hebben we gekozen voor een fietstour door de stad. Je ziet op deze manier weer hele andere dingen, dan wanneer je lopend het centrum ontdekt. Wat ook prima te doen is, want de bekendere bezienswaardigheden van Bogotá zijn namelijk gelegen in het stadscentrum. Wij merkten wel dat je op de fiets net wat extra’s ziet. Zo zijn wij over een universiteitscampus gefietst, door straten vol met graffiti en langs een gezellige overdekte markt. Dit soort delen van de stad zie je vooral op de fiets en zijn voor ons de plekken waar je het pure Colombia ervaart, ook omdat je meer met de lokale bevolking in contact komt. Ze zijn hier gewoon gewend aan fietsers op straat.”

Colombia heeft veel koloniale dorpen. Wat vond je daarvan?

“We reden van Bogotá naar Villa de Leyva, een écht koloniaal dorpje. De witte huizen met daarachter de groene bergtoppen geeft het geheel een pittoreske uitstraling. Voordat we bij dit dorpje aankwamen, maakten we een stop bij de zoutkathedraal (een in een zoutmijn uitgehouwen kathedraal) en dat was een fijne break op de route. De kathedraal is vanwege zijn jaren zeventig bouwstijl iets abstracter dan andere zoutkathedralen.

Na het bezoek aan Villa de Leyva reden we door naar Barichara. Dit dorpje staat bekend als één van de mooiste en best bewaarde dorpjes van Colombia en is absoluut de moeite waard om wat langer te blijven. Het is ook weer een koloniale plaats, maar weer heel anders. Het is wat drukker met Colombiaanse toeristen en heeft een prachtige ligging op een bergplateau vlakbij dé outdoor locatie San Gil. Vanuit Barichara loopt er een voetpad naar een ander dorp dat is aangelegd in de koloniale tijd. Ook wel bekend onder de naam El Camino Real. Er zijn meerdere van dit soort wandelroutes in de omgeving, dwars door het platteland en waar geen auto te bekennen is. Wij gingen eerst per tuktuk naar een het andere dorp om vervolgens via de trail terug te lopen. Een hele beleving en vooral mooi in de ochtend.”

Waarom heb je voor een selfdrive reis gekozen?

“We hebben al een paar vakanties achter elkaar een privé rondreis geboekt. Dan is alles van tevoren georganiseerd en je hoeft zelf niet meer alles uit te zoeken. En we zijn graag met zijn tweeën in plaats van in een hele groep. We hebben van tevoren bij Vámonos Travels gecheckt of het mogelijk was om zelf te rijden in Colombia en we kregen een positieve reactie omdat de wegen goed begaanbaar zijn. Persoonlijk vind ik het fijner om zelf achter het stuur te zitten, zo ben je een stuk flexibeler. Wij wilden ervoor waken dat we niet halve dagen achter het stuur zouden zitten en op basis van deze wens is ons op maat gemaakte reisprogramma tot stand gekomen. Dat is super verlopen en we hebben een hele leuke rondreis door Colombia gemaakt.”

Wat zou je bestempelen als de hoogtepunten van deze Colombia-reis?

“De eerste week was voor mij het meest bijzonder, de route Bogotá – Villa de Leyva – Barichara. Deze autoreis door de bergen gaf het idee heel dichtbij het pure Colombia te zijn geweest. Zo hebben wij een typische Colombiaanse finca bezocht, dit is een oud landhuis midden in de natuur. Sommige finca’s hebben landbouwgrond om zich heen met fruit en sommigen liggen op een koffieplantage. Zo vonden wij het erg leuk om de koffieregio te bezoeken en erachter te komen hoe het proces in elkaar zit. Het noorden langs de Caribische kustlijn bestaat vooral uit veel tropische natuur en het kleurrijke Cartagena is bij uitstek prachtig om te zien. Met de gastvrije bevolking en temperaturen die aanvoelen zoals in de vroege zomer is het een heerlijk land om rond te reizen.”

Heb je nog bijzondere ontmoetingen meegemaakt tijdens de reis?

“Het contact met de Colombianen wanneer je alleen al twee woorden Spaans spreekt is heel bijzonder. Men staat open voor alle vragen. Zo wilden wij een zalfje halen tegen de jeuk van de muggen. Ga je naar de ‘drogesteria’ zitten ze achter de toonbank een ‘telenovela’ (soapserie) te kijken. Het is lastig om duidelijk te maken wat je nodig hebt, maar met handen en voetenwerk kom je een heel eind. De bevolking heeft eindeloos veel geduld en staat open voor interactie om je vervolgens zo goed mogelijk te helpen.”

Welke accommodaties zijn je het meest bijgebleven?

“In Minca hebben we geslapen in een bamboe hut met middenin een groot hemelbed met een klamboe. Met horren in plaats van ramen hoorden we hier elk vogeltje fluiten. Een mooie gewaarwording. Ons hotel in Villa de Leyva is te vergelijken met een koloniale villa. Wij hadden een sfeervolle kamer met een balkon. Bij het ondergaan van de zon verplaatste je naar de sfeervolle binnenplaats met het fonteintje. We hebben voornamelijk in kleinschalige en karakteristieke hotels geslapen, deze voorkeur hebben we van tevoren ook uitgesproken naar Vámonos Travels.”

Stonden er nog activiteiten op het programma die de moeite waard zijn?

“Wij koken allebei heel graag en in Cartagena hebben we daarom een kookworkshop geboekt. We twijfelden nog of we dit aan het begin van onze reis in Bogotá of later in Cartagena zouden doen. Maar dit heeft heel goed uitgepakt en zo krijg je echt een goed kijkje in de keuken van deze regio. Elke regio heeft namelijk zo zijn eigen gerechten en eetgewoontes. We begonnen met een garnalencocktail met daarbij de lokale anijsachtige likeur, aguardiente. Het hoofdgerecht betrof een gegrilde snapper met kokosrijst en als nagerecht ging er een yuzu cake de oven in met veel kokosmelk. De kokos geeft een lekker zoete Caribische twist, net even een andere keuken dan je in de rest van Colombia proeft. We hebben ook een receptenlijst meegekregen om het thuis nog eens na te maken.”

Heb je onderweg zelf veel geproefd van de Colombiaanse keuken?

“Wij sluiten maar al te graag aan bij restaurants en tentjes vol met Colombianen. Gerechten die mij het meest zijn bijgebleven is chicharrón, krokant buikspek met langzaam gegaard varkensvlees, zo zacht dat het smelt op je tong. Maar ajioaca was mijn favoriet. Je krijgt dan een flinke kom soep voorgeschoteld met daarin malse kip, aardappel, mais en verse koriander met daarnaast nog een groot bord vol vers gesneden avocado en extra mais. De avocado’s zijn hier een stuk lekkerder dan in Nederland. De besten bewaren ze immers voor eigen land en dat dat verschil proef je.”

Klinkt allemaal erg enthousiast. Heeft de bestemming aan je verwachtingen voldaan?

“Absoluut! Op basis van onze drie weken hebben we keuzes afgewogen en zo een goede indruk van het bruisende Zuid-Amerikaanse land meegekregen. Precies waar het ons om te doen was. Grappig om achteraf te zien dat het voldoet aan je verwachtingen en het zelfs overstijgt. De Colombiaanse bevolking is energiek en de hyperactiviteit spat er vanaf als je alleen de radio al aanzet en er in hoog tempo salsamuziek uit je speakers galmt. Het smaakt naar meer.”

Heb je nog tips voor reizigers die Colombia ook op hun wensenlijst hebben staan?

“Het is een veilige bestemming, dus wij raden iedereen aan om uit je comfortzone te stappen en een straattentje of Colombiaans restaurant mee te pakken. Op praktisch gebied, handig om een paar woorden Spaans te spreken of een taalgids op zak te hebben. Ook raden we iedereen aan om een hike te doen bij Salento en bezoek vooral een Colombiaanse finca. Wij kregen zo echt het landelijke leven van Colombia mee.”

Zelf het mooie Colombia ontdekken? Laat je inspireren door onze voorbeeld-rondreizen Colombia of neem contact op met onze reisexperts voor een reisplan op maat.