Boek met onze 4 zekerheden

Op reis met Mirjam en Harry naar Costa Rica en Panama

Mirjam had Costa Rica al heel lang op haar wensenlijstje staan: een reis vol natuurschoon en lokale ontmoetingen. Haar partner Harry is ook enthousiast en ze besluiten om aan te kloppen bij Vámonos Travels. Na een goede voorbereiding pakten ze onlangs het vliegtuig naar Costa Rica en Panama.

Zelf op reis? Bekijk alle individuele rondreizen door Costa Rica en Panama.

 

We zijn natuurlijk benieuwd: waarom Costa Rica en Panama?

“Net voor de zomer kreeg ik het reisvirus weer te pakken. Harry en ik gingen direct aan de slag om te kijken welke bestemming(en) we wilden bezoeken en dachten daar in eerste instantie aan Nicaragua, Costa Rica en Panama. Nicaragua had destijds een negatief reisadvies en daardoor bleven de andere twee landen over. We wilden graag wat langer weg, dus kozen we voor zestien dagen in Costa Rica waarbij het ontdekken van de diversiteit aan natuur centraal stond. Panama leek ons ook erg indrukwekkend met het beroemde Panamakanaal en het mooie regenwoud, dus die combinatie was snel gemaakt.”

Wat voor type reis heb je geboekt?

“Wij hebben gekozen voor een selfdrive door de overweldigende natuur van Costa Rica. Bij aankomst werden wij in San José hartelijk verwelkomd en naar ons hotel gebracht. De volgende ochtend stond de huurauto keurig op tijd klaar om vervolgens het land door te crossen. Na onze rondreis door Costa Rica werden we opgehaald door een vriendelijke chauffeur die ons naar Panama (Boquete) bracht. Een paar dagen later vlogen we naar Panama Stad om daar de reis af te sluiten.”

Je ging naar Costa Rica voor de geweldige natuur. Heeft de reis aan je verwachting kunnen voldoen?

“Zeker, de verwachtingen zijn compleet waargemaakt. We hebben een fantastische reis gemaakt met een diversiteit aan landschap als hoogtepunt. Parken zoals San Gerardo de Dota, Manuel Antonio, Arenal Volcano en Tortuguero hebben mij boven verwachting verrast. Ook als we van A naar B reden was het steeds weer anders. Ik verwachtte veel vogels te spotten en dat was zeker het geval. Schitterend!”

Hebben jullie bijzondere momenten meegemaakt?

“We hebben zoveel indrukwekkende momenten mogen meemaken. Het grappige is dat we alle bijzondere dingen die we hebben gezien niet hebben vastgelegd op beeld. Enerzijds jammer, maar we hebben de momenten écht meegemaakt en genoten van de ervaring. Zo hebben we tijdens de nachtwandeling de schildpadden eieren zien leggen op het strand in Tortuguero. Wat wij ook leuk vonden om mee te maken, waren de lokale ontmoetingen in de taxi’s. De chauffeurs waren zo vriendelijk en bescheiden, terwijl Engels weinig gesproken wordt. Toch bood de chauffeur in Panama aan om ons rond te leiden in zijn eigen stad. We kwamen op die manier alles te weten over de belangrijke plekken, maar ook over hun leven als lokale bevolking. Zo interessant en mooi om mee te maken.”

Hebben jullie nog in de jungle overnacht?

“We hebben in veel verschillende accommodaties geslapen. Van een lodge op 50 meter afstand van Manuel Antonio National Park tot een soort Fred Flintstone huis in de jungle van Panama. In Tortuguero sliepen we in een prachtige lodge waarbij we gezelschap kregen van een gordeldier. Die had naast onze deur zijn hol gegraven. Heel bijzonder.”

Hebben jullie een aanbeveling voor andere reizigers?

“Leer de vriendelijke bevolking kennen. De mensen zijn zo gastvrij in beide landen, hoewel in Costa Rica nog nét iets meer dan in Panama. Onze aanrader is dan ook om bij een zogenoemde Soda te eten. Dit is een lokaal en goedkoop restaurant waar je makkelijk en leuk in contact komt met de mensen. Ze doen echt hun best om het je naar je zin te maken. Ook als je op straat de weg aan het zoeken bent, helpt de bevolking je direct. Ze zijn erg benaderbaar.”

Staat er nog een reis op de planning?

“Honderd procent. We willen volgend jaar een aantal weken naar Afrika. Om precies te zijn naar Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Malawi. Grote kans dat we dat neerleggen bij Vámonos Travels, want we waren erg content met de reis naar Costa Rica en Panama. Never change a winning team.”

Wil je jouw reisplannen ook voorleggen aan onze reisexperts? Vraag een vrijblijvende offerte met een reisplan op maat aan