Boek met onze 4 zekerheden

Op reis met Thea en Annette naar Brazilië

Afgelopen zomer maakte Thea met haar vriendin Annette een reis naar Brazilië. Twee van hun vrienden wonen in het Zuid-Amerikaanse land en die wilden ze graag bezoeken. Tegelijkertijd wilden ze er dan meteen een hele mooie reis van maken. En zo legden ze hun wensenlijstje voor aan Anneke van Vámonos Travels.

Wat stond er op jullie wensenlijstje?
“Het idee was non-stop te vliegen naar Fortaleza of Rio de Janeiro als vertrekpunt naar een mooi natuurgebied, mijn vriendin is namelijk een fervent natuurfotografe en dol op vogels. Aan Anneke van Vámonos vroegen wij wat het beste is, de Pantanal of de Amazone. Met het oog op onze wens vogels te spotten heeft zij de Pantanal aangeraden, omdat dieren zich in het oerwoud beter verstoppen. Dit was een gouden tip!

En als we daar dan toch heen zouden gaan, raadde Anneke ons een prachtig natuurgebied ten noorden van de Pantanal aan. En zo groeide ons korte reisschema uit tot een bijzondere reis!“

Wat waren de hoogtepunten van deze reis?
“In de Pantanal maakten wij met onze vogelgids een sunset vogeltrekking. Deze man was echt geweldig. Toen we terugkwamen voor de lunch pakte hij een groot boek ‘Birds in Brasil’ en liet nog eens zien wat we allemaal gespot hadden en vertelde er wat meer over. Ik ben geen vogelaar, en Annette ook niet, maar het was echt fantastisch. Naast vogels hebben wij er onder andere kaaimannen en otters gespot, echt een sprookje. Een ander prachtig natuurgebied dat we bezochten is Lencois Maranhenses in het noorden van het land. Adembenemend. Dit was ook een écht hoogtepunt, want wij zijn er met een klein motorvliegtuigje overheen gevlogen. Dit is de enige manier om een goed idee te krijgen van het landschap dat bestaat uit hoge duinen en talloze meren. Dit was ook een goed advies van Anneke, want op de grond zie je niet hoeveel meren er zijn, maar dit landschap was ook echt fantastisch.”

Hoe hebben jullie door Brazilië gereisd?
“Brazilië is natuurlijk immens groot, maar wij dachten als je dan toch zo ver vliegt dan is het zonde om niet zoveel mogelijk van het land te zien. Dat betekent dat wij in totaal vijf binnenlandse vluchten hebben gemaakt tijdens onze rondreis. Verder hadden wij een huurauto of maakten we gebruik van geregelde transfers.“

Wat vonden jullie het meest indrukwekkende stukje natuur?
“Het is eigenlijk niet mogelijk om te kiezen omdat het zo verschillend is. De gebieden kunnen niet met elkaar vergeleken worden. Enerzijds Lencois Maranhenses met de indrukwekkend hoge zandduinen en anderzijds Chapada dos Guimarães met de bijzondere rode rotsformaties en watervallen. Of waar wij logeerden in Pousada do Parque, een fantastische lodge midden in de natuur. Ook zijn we naar Guajiru geweest, een charmant vissersdorpje en een hotspot voor kitesurfers vanuit de hele wereld. Hier heeft onze vriend appartementen speciaal voor kitesurfers. Ook vind je hier prachtige zandstranden.”

Welke tips hebben jullie voor andere reizigers?
“Het is zo’n groot land, dus blijf niet steken in steden als Rio of Sao Paulo. Ga het binnenland in, het is zo mooi en afwisselend. Iedereen denkt aan de Amazone, maar de andere natuurgebieden zijn minstens zo indrukwekkend. Of de stad Sao Luis bijvoorbeeld. Niemand heeft er ooit van gehoord, maar dit is een ontzettend kleurrijke stad met Franse roots, bijzonder sfeervol. Zeer zonde als je dit mist. Als je dan toch in Brazilië bent, ga dan ook wat meer bekijken.”

 

Blog 3 december 2019