Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 2449,-

Offerte aanvragen

18 dagen Cuba: Cuba Cultureel

 • Veel steden
 • Veel muziek en cultuur
 • Veel geschiedenis

Deze reis doet alle bijzondere steden van het land aan en is dus erg geschikt voor de cultuurminnende reiziger!

Beginpunt van de reis is Santiago de Cuba, de stad die bekend staat om de echte Caribische sfeer en Cubaanse muziek. De muziekliefhebber kan zijn hart ophalen in het Casa de la Trova. 
Met je huurauto bezoek je diverse stadjes. Je rijdt naar Camaguey met haar smalle straatjes, witte koloniale gebouwen en prachtige groene patio's waar het regenwater wordt opgevangen in grote terracotta potten. De vele kerken zijn ook een bezoekje waard. Sancti Spiritus is een koloniaal stadje waar weinig toeristen komen, hier proef je nog de authentieke Cubaanse sfeer.

Trinidad is een prachtige koloniale stad met veel smalle straatjes, restaurantjes en bodega's. De oude binnenstad met haar pastelkleurige huizen valt onder de bescherming van het UNESCO werelderfgoed. Het oude stadje Cienfuegos is groot genoeg om kunst, entertainment en activiteit in zich te hebben maar klein genoeg om zijn charme te bewaren.

Santa Clara heeft als grote trekpleister het mausoleum voor Che Guevara. Onder het beroemde monument bevindt zich een interessant museum over deze Cubaanse volksheld.
Aan het eind van deze reis krijg je nog een korte indruk van de prachtige Cubaanse natuur in Soroa, Pinar del Rio en omgeving. De tabakscultuur staat in deze streek centraal.

Het eindpunt is Havana. Dit is een boeiende, swingende stad vol culturele hoogtepunten. Geniet van de aanblik van alle oude klassieke auto's, nu het nog kan! Ook een bezoekje aan één van de vele beroemde nachtclubs hoort bij een bezoek aan Havana.

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Holguin

Je vertrekt naar Holguin, waar je de dezelfde dag aankomt.

Je vliegt naar Holguin in het zuiden van Cuba. Bij aankomst haal je de auto op en rijd je naar je hotel. 

Let op! De weg naar van Baracoa naar Holguin is in slechte staat. Het is wel te doen maar je rijdt langzaam. Daarom raden wij je aan vroeg te vertrekken.
 
Holguin is de vierde stad van het land en is bekend vanwege haar parken. In het centrum van de stad alleen al liggen zes parken. Het is een gemoedelijke stad met een vriendelijke bevolking. Holguin heeft geen oud koloniaal centrum zoals andere steden, maar is de afgelopen jaren helemaal vernieuwd zodat de schilderachtige pleinen en belangrijke gebouwen er weer goed uitzien. Ten noorden van de stad ligt het toeristische strandgebied van Guardalavaca en Playa Pesquero met haar azuurblauwe baaien en parelwitte zandstranden.

Dag 2-3 Santiago

Autorit Holguin – Santiago: 147 km; ca. 2,5 uur 

Santiago is de tweede stad van Cuba, maar lijkt minder groot en massaal dan Havana. Gedurende enige decennia onder de Spanjaarden was Santiago de hoofdstad van Cuba. Diego Velazquéz, de veroveraar van Cuba, woonde in deze stad en zijn huis is een bezoekje zeker waard. Dit huis uit 1516 is het oudst bewaarde gebouw van Cuba en is gelegen aan het centrale plein, het Parque Céspedes. Aan dit plein staat ook een indrukwekkende kathedraal en ligt het Casa Granda. Dit is een statig, koloniaal hotel waar bijna altijd “live” muziek te vinden is.
De Cubaanse geschiedenis van de guerillero’s heeft in deze omgeving vele beslissende fases gekend, waarvan je de kenmerken overal tegen komt. Zo mag je de Moncada-barakken, die door Castro werden aangevallen, niet missen. De Beweging van 26 Juli dankt haar naam aan deze aanval.
 
Naast zijn historie staat deze stad ook bekend als de bakermat van de Cubaanse ‘son’. Deze muzieksoort klinkt hier dan ook op haar best. Een hoogtepunt in je reis kan een bezoek zijn aan het Carnaval dat in juli plaatsvindt, maar ook op andere momenten gedurende het jaar kun je genieten van de swingende muziek.
 
Aan de monding van de baai van Santiago ligt het Castillo del Moro, een Spaans fort waarin nu een museum over de geschiedenis van de piraterij is gevestigd. Bij goed weer kun je Jamaica in de verte zien liggen. Vlakbij het fort gaat de ferry naar Cayo Granma, een piepklein, uniek eilandje in de baai van Santiago. Vandaar uit heb je een prachtig uitzicht op het fort. De houten huisjes bieden een tropisch aanblik.

Dag 4 Camaguey

Autorit Santiago - Camaguey: 330 km; ca. 5,5 uur 

Camaguey is de derde stad van Cuba. Het wordt weinig door toeristen bezocht, maar is zeer de moeite waard. De stad heeft een prachtige koloniale uitstraling met veel groene tuinen en patio’s achter de woonhuizen. Hier vind je ook de tinajones, grote potten van klei waar vroeger door de schaarste het regenwater in werd opgevangen. De kronkelende straatjes zijn indertijd gebouwd om aanvallen van piraten te bemoeilijken en geven deze stad een authentiek karakter. Pas op dat je niet verdwaalt! Camaguey bezit het mooiste plein van Cuba, het Plaza de San Juan de Dios. De barokke, uit rode stenen opgetrokken kerk van Nuestra Señora de la Soledad ligt aan dit plein. ‘s Avonds kun je zoals in elke Cubaanse stad de Casa de la Trova bezoeken voor wat levendigheid.

Dag 5 Sancti Spiritus

Autorit Camaguey – Sancti Spiritus: 185 km; ca. 3 uur

Sancti Spiritus is een klein koloniaal Cubaans stadje, gelegen aan de oevers van de rivier Yayabo. Er komen nog weinig toeristen dus je kunt hier het echte Cubaanse leven nog goed opsnuiven. Sancti Spiritus wordt ook wel klein Trinidad genoemd door haar labyrint van nauwe straatjes en mooie authentieke pandjes. Verder heeft het een gezellig klein centrum met een winkelstraatje en is er de tweehonderd jaar oude Yayabo-brug te bewonderen. Een bezoek aan het Teatro Principal uit 1876 mag niet ontbreken. In het Museo de Arte Colonial kun je een kijkje nemen in een huis ingericht met meubels en decoraties uit de koloniale tijd.

Dag 6-7 Trinidad

Autorit Sancti Spiritus – Trinidad: 70 km; ca. 1 uur 

Trinidad valt onder het UNESCO cultureel erfgoed en dat is goed te zien. Het stadje is erg goed onderhouden voor Cubaanse begrippen. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan; de straten zijn grotendeels gemaakt van keien en zand, en paard en wagen zult je hier meer aantreffen dan auto’s. Dit komt mede omdat een deel van het centrum autovrij is. Kenmerkend voor de huizen van Trinidad zijn de traliewerken voor de ramen, meestal gemaakt van hout met de fraaiste motieven en kleuren. Het Plaza Mayor is een schitterend plein. ‘s Avonds is er vaak live muziek te horen op de trappen rechts naast de kathedraal. Een alternatief is een bezoekje aan de Casa de la Trova waar menig Cubaanse muziekgroep beroemd is geworden.
 
Je kunt een uitstapje maken naar Topes de Collantes, een berggebied van nevelwouden met een bijzonder microklimaat. Dit is een fijne plek om te wandelen of onderaan de waterval een verfrissende duik te nemen. Voor de strandliefhebbers is er Playa Ancon dat gelegen is op het gelijknamige schiereiland. Dit gebied is een van de betere duiklocaties van Cuba.
 
Het is mogelijk een zeiltocht op een catamaran te maken naar Cayo Iguana, waarbij je onderweg kunt snorkelen. Een ander nabijgelegen historisch gebied, dat je zeker niet mag missen, is de Valle de los Ingenios. Dit is de streek waar vroeger vele suikerrietplantages waren. Je kunt dit gebied bezoeken met een stoomtrein die alle interessante plekken aandoet. Het einddoel is Manaca Iznaga, een plantage die in 1750 gesticht is. Op het terrein kun je een kijkje nemen in de 44 meter hoge toren, die toentertijd diende om de slaven in de gaten te houden.

Dag 8-9 Cienfuegos

Autorit Trinidad – Cienfuegos: 75 km; 1,5 uur

Cienfuegos is gelegen aan de gelijknamige baai. De stad biedt vele mogelijkheden voor kunst, entertainment en actie, maar verliest daarbij niet haar charme. Een wandeling door het historisch stadscentrum is zeker de moeite waard. Breng hierbij een bezoekje aan het Parque José Marti waar de enige triomfboog van Cuba staat. Het Teatro Tomas Terry is ook op dit plein te vinden. Dit theater is één van de beroemdste gebouwen van Cienfuegos. In het Casa de la Cultura Benjamin Duarte kun je u een uitkijktoren beklimmen waarmee je mooi uitzicht hebt over de stad en haar omgeving. 18 Km buiten de stad vind je de stranden van Rancho Luna waar je goed kan duiken en snorkelen.

Dag 10 Santa Clara

Autorit Cienfuegos – Santa Clara: 70 km; ca. 1 uur 

Santa Clara is dé stad van Che Guevara. De twee belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad zijn het Mausoleum van Che Guevara en de Tren Blindado die te maken hebben met de geschiedenis van de Revolutionaire troepen van Che Guevara. Deze troepen brachten in 1958 een gepantserde trein, die dictator Batista had gestuurd, tot stilstand. De lading wapens van de trein kwam hiermee in handen van Revolutionairen en mede hierdoor kon Che Guevara de overwinning van de Revolutie claimen. Later werd het Mausoleum van Che Guevara in deze stad gebouwd en in 1997 werd het stoffelijk overschot van Che Guevara bijgezet. Dichtbij Santa Clara ligt Remedios, dat samen met Havana en Trinidad het oudste gedeelte van Cuba vormt. Er zijn twee historische kerken te bezichtigen en afgezien van de koloniale huizen is het een klein stadje waar de tijd wederom lijkt te hebben stilgestaan.

Dag 11 Soroa / Las Terrazas

Autorit Santa Clara – Las Terrazas: 360 km; ca. 4 uur 

Soroa ligt in een bergachtige omgeving, het natuurschoon zal je niet vervelen. In de omgeving van Soroa zijn mooie wandeltochten uitgezet en je kunt een bezoek brengen aan een van de vele watervallen, waaronder de Salto Arco Iris. Bij deze waterval kun je een verfrissende duik nemen. Tevens is er een tuin met 350 verschillende soorten orchideeën. Boven de tuin ligt een romantisch kasteel, el Castillo de las Nubes, waar je een verfrissend drankje kunt nuttigen.
 
Bij categorie B slaap je in Hotel La Moka in het aangrenzende dorpje Las Terrazas. Dit dorpje ligt in een door de UNESCO beschermd natuurreservaat in de heuvels van Sierra de Rosario. De naam Las Terrazas komt van de aangelegde terrassen waar men de pijnbomen in plant. Dit gebied staat ook bekend om de oude koffieplantages. Wanneer je een bezoek aan een van hen brengt, dan krijg je een kijkje in hoe men vroeger de koffie verbouwde en hoe de slaven toentertijd woonden. Maar naast een bezoek aan een koffieplantage kun je ook een verkoelende duik nemen in een van de rivierpoeltjes langs de Rio San Juan, varen in het plaatselijke meer of een stuk gaan paardrijden, fietsen of wandelen in de omgeving. Voor de avonturiers is er een canopy tour waarbij je rakelings over de boomtoppen zoeft en kunt genieten van het prachtige uitzicht.

Dag 12-13 Viñales

Autorit Las Terrazas - Viñales: 120 km; ca. 2 uur

De vallei van Viňales is een schitterend natuurgebied. Het gebied bestaat uit kalksteen dat vrij gemakkelijk oplost in water, met als gevolg dat er ondergrondse rivieren en grotten zijn ontstaan. Soms storten dergelijke grotten in, die ervoor zorgen dat steile bergen echt uit het landschap omhoogrijzen, mogotes genaamd. De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar. De streek rondom Viňales bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt te drogen gelegd onder afdakjes van palmbladeren, een opvallend beeld in het landschap.

Vanuit Viñales kun je vele interessante uitstapjes maken: paardrijden of wandelen door de heuvelachtige omgeving, een tabaksplantage bezoeken of een avontuurlijke middag doorbrengen in La Gran Caverna de Santo Tomás. Gewapend met helm en lamp bezoek je deze grot. Naast deze activiteiten is de omgeving de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen. Er is in Viñales een Hop-on-hop-off bus die je langs alle bezienswaardigheden rijdt.

Dag 14-16 Havana

Autorit Viñales – Havana: 190 km; ca. 3 uur 

Bij aankomst in Havana lever je de huurauto in.

De hoofdstad van Cuba is gelegen aan een baai. Havana is verdeeld in verschillende wijken. De twee belangrijkste wijken zijn: La Habana Vieja en Vedado. La Habana Vieja is het oude stadsdeel en hier doe je een stap terug in de tijd. Dit stadsdeel kenmerkt zich door z’n vele monumentale panden. Op de Plaza de la Catedral vind je enkele bezienswaardigheden zoals de 18de-eeuwse kathedraal en enkele paleizen. Om meer te begrijpen van het communistische systeem dat men in Cuba heeft, is een bezoek aan het Museo de la Revolución een aanrader.
 
Vedado staat vooral bekend om de hoogbouw, maar ook om de Malecón. Dit is een 8 kilometer lange wandelpromenade langs de kust van Havana. ’s Avonds is een wandeling langs deze verlichte boulevard een mooi moment om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Zoek je echter het bruisende nachtleven, dan kun je een bezoek brengen aan het beroemde ballet Tropicana of ergens in één van de vele restaurants en cafés genieten van Cubaanse muziek. Natuurlijk mag een mojito in het Bodeguita del Medio, Hemingway’s stamkroeg, niet aan dit uitstapje ontbreken.
 
Beroemd is ook het uitzicht vanaf het kasteel op de haven van Havana. Vanaf deze plek is goed te zien dat het Castillo del Moro en het Castillo de la Punta als taak hadden om de haven te beschermen tegen piraten en andere ongewenste indringers.

Dag 17-18 Vlucht naar Amsterdam

Transfer Havana hotel – Varadero luchthaven (ca. 2,5 uur)  

Je gaat per transfer naar de luchthaven van Varadero, vanwaar je terug vliegt naar huis. Je komt de volgende dag aan in Amsterdam.

Kies een hotelcategorie:

ABS
Dag Plaats Vervoer Hotel
1 Vlucht Amsterdam - Holguin
Casa Hostal Refugio de Reyes Mirador de Maybe E Caballeriza
2-3 Santiago
Casa Hostal Las Terrazas Hotel E Enramadas Imperial
4 Camaguey
Casa Bada Gran hotel Camaguey Camino de Hierro
5 Sancti Spiritus
Casa Hostal Calle Real Hostal del Rijo Hostal del Rijo
6-7 Trinidad
Casa la Gran Piedra Meson del Regidor Iberostar Grand hotel Trinidad
8-9 Cienfuegos
Casa Manomar La Union Jagua
10 Santa Clara
Casa Hostal Autentica Pergola Los Caneyes E Central Villa Clara
11 Soroa / Las Terrazas
Casa Villa Las Piedras La Moka Castillo en Las Nubes
12-13 Viñales
Casa Villa Los Croton La Ermita Los Jazmines
14-16 Havana
Habana 612 Armadores Santa Isabel
17-18 Vlucht naar Amsterdam
Periode Hotelcat. A Hotelcat. B Hotelcat. S
Laagseizoen v.a. € 2449,- v.a. € 2949,- v.a. € 3175,-
Tussenseizoen (nov., jan.-apr.) v.a. € 2575,- v.a. € 3199,- v.a. € 3625,-
Hoogseizoen (jul., aug., kerst) v.a. € 2999,- v.a. € 3599,- v.a. € 3849,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam – Holguin // Varadero – Amsterdam met TUI Fly inclusief 1 stuk ruimbagage à 20 kg per persoon
 • Luchthavenbelastingen en –toeslagen. (brandstoftoeslag onder voorbehoud van stijgingen)
 • Transfer Havana hotel – Airport Varadero
 • Alle hotelovernachtingen op basis van logies & ontbijt in een tweepersoonskamer.
 • Autohuur, Categorie Economic, type Peugeot 301 of vergelijkbaar, inclusief de CDW verzekering. Ophalen in Holguin op dag 1 om 14:00hr, inleveren op dag 14 in Havana om 14.00hr.
 • Reserveringskosten agent Cuba

Exclusief

 • Stoelreservering intercontinentale vluchten
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 12,95 per persoon (optioneel)
 • Overige maaltijden.
 • Excursies en entreegelden.
 • Drop-off kosten a ca. 115 Eurohou, ter plekke te betalen.
 • Autoverzekering tweede chauffeur, 1 x 30 CUC, ter plekke te betalen
 • Afkoop eigen risicoverzekering a € 5,50 per dag via Allianz
 • Borg dient contant betaald te worden wanneer je de auto ophaalt. Bij het inleveren van de auto krijgt je de borg in contanten terug, eventueel verrekend met de drop off kosten.
 • Visum voor Cuba (deze kunnen wij voor je regelen voor € 25,- p.p.)
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.