Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 2975,-

Offerte aanvragen

23 dagen: Langs de zijderoute van Shiraz naar Tashkent

 • Van Iran naar Oezbekistan
 • Mashad, het Mekka van Iran
 • De roemrijke geschiedenis van Merv

Iran, Turkmenistan en Oezbekistan hebben gemeen dat deze alle drie deel uit maken van de oorspronkelijke Zijderoute. Daarnaast zijn het drie landen met een zeer rijke cultuur en geschiedenis. Tijdens dit stuk Zijderoute zal de kennismaking met deze culturen snel veranderen in een onvergetelijke ervaring.

De reis begint in één van de bakermatten van de hedendaagse beschaving; Iran. Om precies te zijn in de stad Shiraz. Ook wel de stad van de rozen en nachtegalen genoemd. Shiraz is één van de oudste handelssteden in Iran en staat bekend om zijn wijn, bloemen, dichters en literatuur. De stad herbergt vele bezienswaardigheden die elk hun eigen verhaal vertellen over de lange geschiedenis van Shiraz.

Je reis verder naar Yasuj waar u een bezoek zult brengen aan het Dena Protected Area. Dit nationale park laat met zijn bronnen, watervallen en groen natuur een hele andere kant van Iran zien.

Na deze natuurlijke schoonheden is het tijd om door te reizen richting de mooiste stad van Iran; Isfahan. In deze stad bevinden zich talrijke parken waar de lokale bevolking 's avonds bijeenkomt om gezamenlijk te eten en te praten. De grootste bezienswaardigheid van Isfahan is natuurlijk de Meidan-e-Eman (khomeiniplein). Hier vindt u onder andere de Blauwe Eman moskee en de grote bazaar van Isfahan.

Een binnenlandse vlucht brengt je naar Mashhad, de meest heilige stad van Iran. Hier ligt de achtste Imam Reza begraven en dat maakt de stad al sinds de negende eeuw hét pelgrimsoord voor Sjiieten door het enorme mausoleum met haar enorme moskee wordt Mashhad ook wel het Mekka van Iran genoemd. Na Mashhad is het tijd om Iran achter je te laten en de grens over te steken naar Mary in Turkmenistan.

Mary is zelf niet meer dan een slaperig stadje in de woestijn waar weinig te beleven valt. Echter is het wel de toegang tot één van de belangrijkste archeologische sites van Centraal-Azië: Merv. Op deze plek zijn alle culturen uit oost en west gedurende honderde jaren samen gekomen. Na deze indrukken reis je via Derweze door richting Khiva in Oezbekistan. In Derweze overnacht je in een traditionele yurt en breng je een bezoek aan de krater van Derweze die ook wel Poort naar de Hel wordt genoemd. Deze staat bekend om zijn aardgasvuren die als sinds 1971 branden.

Je kennismaking met Oezbekistan tijdens deze reis begint in Khiva. In 1990 was het ommuurde historische centrum de eerste locatie die werd opgenomen op de werelderfgoedlijst en tijdens je verblijf zul je ervaren waarom. Vanuit Khiva reis je door naar Bukhara. Dit was in de tijd van de Zijderoute één van de voornaamste marktplaatsen. Hier werden de goederen van de ene op de andere karavaan overgeladen. Met de trein vervolg je de reis in 3 uur naar Samarkand. Los van het feit dat dit een 'gewone Sovjetstad' is, staat Samarkand ook bekend als de stad van schoonheid, romantiek en poëzie. Een goed voorbeeld hiervan is het Registan. Dit is het beroemdste plein van Oezbekistan en één van de mooiste ter wereld. Het wordt omgeven door drie madrasah's.

De laatste stop van deze roadtrip is Tashkent. In 1966 was hier een grote aardbeving waardoor er van de lange geschiedenis van de stad weinig meer is terug te vinden. Toch is de stad met geld verdiend uit de gasexport weer helemaal herbouwd en telt het een aantal megalomane monumenten en goede musea. Vanuit Tashkent vlieg je met nieuwe verhalen en ervaringen terug naar Amsterdam.

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1 Vlucht naar Shiraz

Je vertrekt naar Shiraz, waar je de volgende ochtend aankomt. Vanaf het vliegveld word je naar je hotel gebracht.

Dag 2 Shiraz en Persepolis

Vanuit Shiraz breng je een bezoek aan Persepolis.

Shiraz, ook wel 'de stad van rozen en nachtegalen' genoemd, is een mooie subtropische stad in het zuiden van Iran. Rondlopend vind je hier o.a. de Shah-e-Cheragh moskee, waar de broer van imam Reza is begraven. Deze is bekend omdat hij van binnen schitterend betegeld is met kleine spiegeltjes. Je loopt verder door prachtige tuinen en moskeeën. Het middelpunt van de historische stad is de imposante burcht van Karim Zand. Het nabijgelegen Vakil complex herbergt een traditionele bazaar, een moskee en een hammam/museum. Bezoek zeker ook Hafez. Het mausoleum van deze 14e eeuwse Perzische dichter is een drukbezocht park van de geliefden.
Shiraz is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar de opgravingen van Persepolis.

Dag 3 Shiraz en Persepolis

Persepolis betekent letterlijk Stad van de Perzen. In werkelijkheid was het een paleizencomplex vol pracht en praal. Het complex stamt uit het begin van de vijfde eeuw, maar werd enkele honderden jaren later alweer verwoest door Alexander de Grote. Wandelend door dit ruïnecomplex waan je je in lang vervlogen tijden. Hoogtepunten zijn de Grote Trap, het Apadana Paleis en de Hal met Honderd Zuilen.

Dag 4 Yasuj

Autorit Shiraz – Yasuj: 180 km; ca. 2,5 uur

Yasuj ligt in het Zagrosgebergte en was het toneel van de slag om de Persian Gates van waaruit Alexander de derde van Macedonië zich tot diep in het Perzische rijk vocht. Vanuit Yasuj bezoek je het Dena Protected Area. Dit nationaal park met onder andere  bronnen, watervallen, groene natuur en Mount Dena  is een ideaal gebied om prachtige wandelingen te maken en zo een hele andere kant van Iran te ervaren.

Dag 5-7 Isfahan

Autorit Shiraz – Isfahan: 300 km; ca. 4,5 uur

Isfahan is zonder twijfel de mooiste stad van Iran. In de stad vind je talrijke bezienswaardigheden zoals het 'Meidan-e-Eman' (Khomeniplein). Om te beginnen bezoek je op dit bekende plein de blauwe Eman moskee. Deze is met tegelwerk en gekleurde mozaïeken versierd en behoort tot één van de meest spraakmakende moskeeën van de Islamitische architectuur. Aan het zelfde plein vind je de enorme Qaisarieh Bazaar. De bazaar was ooit een van de meest luxe winkelcentra van Iran. Je kunt er nog steeds verdwalen maar tegenwoordig komen hier voornamelijk mensen voor kleinere sieraden, handgemaakte spullen en kruiden. De toegangspoort van de bazaar is erg bijzonder.
Dwars door Isfahan loopt de Zayande rivier met 3 oude bruggen die de oevers met elkaar verbinden.

Dag 8-9 Teheran

Autorit Isfahan - Teheran: 440 km; ca. 5 uur

Rondlopen in Teheran is een uitdagende belevenis die niet elke toerist op rondreis in Iran kan waarderen. De verkeersdrukte, de smog, het kabaal en de brute stadsbouw laten weinig aan de verbeelding over. Toch herbergt deze moderne metropool ook prachtige en stille plekken en musea. Aanraders zijn het Sa'ad Abad paleizencomplex, de National Treasury (alias diamantenmuseum), het Azadi monument, het Golestan paleis en de overdekte Tehran Bazaar-e bozorg.

Dag 10-11 Mashad

Een korte vlucht brengt je van Teheran naar Mashad.

Mashad dankt haar naam aan de hier begraven 8e Imam Reza en is sinds de 9e eeuw dè shi-itische pelgrimsplek van Iran. Zijn enorme mausoleum met imposante moskee maakt van deze stad het Mekka van Iran. In het museum kun je prachtige stukken bewonderen, onder andere rijk bewerkte houten deuren die van historische gebouwen afkomstig zijn. Niet alleen de schitterende moskeeën, mausolea en medresses zijn bijzonder, maar ook de ambiance en de devotie van de mensen.

Dag 12-13 Mary en Merv (Turkmenistan)

Autorit Mashad - Mary: 375 km; ca. 5 uur
Je wordt met een transfer naar de grens gebracht. Deze steek je zelf over, zorg wat klein contant geld bij je te hebben, want er rijdt een busje van de Iraanse grenspost naar de Turkmeense grenspost.
Aan de Turkmeense kant staat de auto met chauffeur op je te wachten, die je door Turkmenistan zal rijden.

Mary zelf is een slaperig stadje in de woestijn. Veel valt er niet te beleven, maar het is wel de toegang tot één van de belangrijkste archeologische sites van Centraal-Azië: Merv. De volgende dag kunt u een bezoek brengen aan Merv. Merv is de oudste en best bewaard gebleven oasestad langs de Zijderoute in Centraal Azië. Achtereenvolgens en tegelijkertijd hebben verschillende volkeren Merv bewoond. De overblijfselen in deze uitgestrekte oase omvatten 4000 jaar menselijke geschiedenis. Het historische stadscentrum van Merv bestaat uit een reeks aangrenzende ommuurde steden. Erk Kala (20 hectare) is een ommuurde waterburcht met een interne citadel. Gyaur Kala is bijna vierkant met muren die ongeveer 2 kilometer lang zijn. Binnenin zijn de Beni Makhan-moskee met z'n waterbak, een boeddhistische stoepa en klooster en het 'Ovale Gebouw' te vinden. Binnen de muren van Sultan Kala ligt het Mausoleum van Sultan Sanjar (1118-1157), dat oorspronkelijk deel uitmaakte van een groot religieus complex. Rondom het paleis grazen meestal dromedarissen.

Dag 14 Derweze

Autorit Mary - Derweze : 630 km; ca. 6 uur
 

Derweze is een dorp in de Karakumwoestijn in Turkmenistan. Hier bevond zich ooit een met aardgas gevulde grot. Deze grote werd gevoed door een lager gelegen gasveld. In 1971 is de grot tijdens een boring echter ingestort en daardoor ontstond er een grote krater. Uit veiligheid is er destijds besloten om het aardgas aan te steken en het te laten opbranden. Vandaag de dag brand deze krater nog steeds en wordt het ook wel 'Door to Hell' genoemd, een spectaculair aangezicht.

Dag 15-16 Khiva (Oezbekistan)

Autorit Derweze - Khiva : 400 km; ca. 5 uur
Je wordt door de auto met chauffeur naar de grens gebracht. Deze steek je zelf over. 
Aan de Oezbeekse kant staat een transfer op je te wachten, die je naar Khiva brengt.

Itsjan Kala is de naam van de prachtige historische binnenstad van Khiva. Deze wordt vandaag de dag nog steeds omringd door een stenen muur waarvan de fundamenten in de 10e eeuw zouden zijn gelegd. Later is vastgesteld dat de huidige muren in de 17e eeuw op het 700 jaar oudere fundament zijn geplaatst. De historische binnenstad herbergt nog steeds maar liefst 50 monumenten en 250 huizen uit de 18e en 19e eeuw. Lopend langs de paleizen, moskeeën, minaretten en karavaanserais waan je je terug in de tijden van de Zijderoute.

Op ruim een uur rijden van Khiva vind je de ruïnes van de forten van Toprak Kala en Ayaz Kala.

Dag 17-19 Bukhara

Een snelle trein brengt je in 5 uur van Khiva naar Bukhara.

Bukhara was één van de voornaamste marktplaatsen op de legendarische Zijderoute. Op deze Zijderoute werden goederen via kameelkaravanen door de woestijnen van Azië vervoerd van oost naar west en omgekeerd. Bukhara was één van die steden op de Zijderoute waar de goederen van de ene karavaan op de andere werden overgeladen. Daarnaast is Bukhara ook één van de vijf heilige steden van de Islamitische wereld, en mag dan ook Bukhara-i-sharif heten. Veel oude gebouwen zijn hier bewaard gebleven. De meest interessante gebouwen zijn gelegen tussen Labi Hauz met zijn theehuizen rondom een vijver en de Ark.
Je vindt hier onder andere het Samanid Mausoleum, een hoogtepunt van Centraal-Aziatische architectuur en de Bolo Hauz moskee.
Vanaf het dakterras van het Chashai Nirob café heb je een prachtig uitzicht over de oude stad, met name bij ondergaande zon.

Rond Bukhara vind je onder andere de oude memorial van Chor Bakr (city of dead), het buitenhuis van de laatste emir van Bukhara en het prachtige religieuze complex van Bakhoutdin Naqshbandi.

Dag 20-21 Samarkand

De volgende treinreis brengt je in 2 uur van Bukhara naar Samarkand.

Samarkand is niet alleen de stad van schoonheid, romantiek en poëzie, het is ook een 'gewone Sovjetstad'. Rond de monumentale gebouwen is een Russische stad verrezen, die veel van het romantische verleden heeft weggehaald. Maar wie over het Registan loopt of door de Sjah-i-Zinda vergeet al snel de stad om zich heen en laat zich wegvoeren door de schoonheid van eeuwenoude bouwwerken.
Het beroemdste plein van Oezbekistan, en één van de mooiste ter wereld, is het Registan. Dit plein in het centrum van de stad wordt omgeven door drie madrasah's.
De Gur Emir, het mausoleum van Timor Lenk, is één van de meest monumentale gebouwen van het tijdperk der Timoerieden. Bezoek ook zeker de bazaar en de ernaast gelegen Bibi Khanum moskee, een reusachtig bouwwerk.
Op een heuvel aan de rand van het vroegere Afrasiab, ligt het complex van Sjah-i-Zinda, voorzien van het prachtigste mozaïekwerk dat Oezbekistan rijk is. Deze necropolis (dodenstad) bevat vele prachtige mausolea.

Rond Samarkand liggen de Ulugbek Observatory en het mausoleum van Sint Daniël, zowel geëerd door volgers van de Islam, het Jodendom en het Christendom.

Dag 22 Tashkent

De volgende treinreis brengt je in 2-3 uur van Samarkand naar je laatste stop: Tashkent.

Door een aardbeving in 1966 is van de lange geschiedenis van Tashkent weinig terug te vinden. Door de woonblokken langs brede boulevards herinnert de stad direct aan haar Sovjet-verleden. Maar in het centrum is het nieuwe Oezbekistan te vinden: grote megalomane monumenten en gebouwen, neergezet ter meerdere eer en glorie van alleenheerser Karimov en betaald met geld verdiend met de gasexport.

In het centrum liggen een aantal goede musea. Verder is het aan te raden even rond te dwalen over de uitgestrekte markt, die bij een van de weinige oude wijken ligt. Bezoek zeker ook even het Amor Timur Square. 
Door de centrale ligging tussen Oost en West kent Tashkent vele goede restaurants van Turks tot Koreaans. En natuurlijk mag je het lokale gerecht, de pilav, niet missen!

Dag 23 Vlucht naar Amsterdam

Je wordt naar het vliegveld gebracht en vliegt terug naar Amsterdam.

Dag Plaats Vervoer Hotel
1 Vlucht naar Shiraz
2-3 Shiraz en Persepolis
Karimkhan Shiraz
4 Yasuj
Azadi Yasuj
5-7 Isfahan
Aseman Isfahan
8-9 Teheran
Grand Tehran
10-11 Mashad
Atrak Mashad
12-13 Mary en Merv (Turkmenistan)
Margush
14 Derweze
Yurt Derweze
15-16 Khiva (Oezbekistan)
Malika Khiva
17-19 Bukhara
Amelia Boutique Bukhara
20-21 Samarkand
Malika Samarkand Classic
22 Tashkent
Asia Tashkent
23 Vlucht naar Amsterdam
Periode Hotelcat. B
Laagseizoen v.a. € 2975,-
Hoogseizoen (jul., aug., dec.) v.a. € 3175,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Vluchtretour Amsterdam – Shiraz// Tashkent – Amsterdam met Turkish Airlines
 • Luchthavenbelastingen en –toeslagen.
 • Auto met chauffeur van dag 1 t/m dag 10
 • Transfer naar de grens met Turkmenistan
 • Auto met chauffeur dag 12 t/m dag 15
 • Transfer grens Turkmenistan – Khiva
 • Treinen Khiva – Bukhara – Samarkand – Tashkent
 • Alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt.
 • Excursie Persepolis, Nash-e Rostam en Naqsh-e Rajab
 • Excursie Merv
 • Visa grant notice Iran
 • Visa invitiation letters Turkmenistan

Exclusief

 • Stoelreservering intercontinentale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Entreegelden
 • Visum Iran en Turkmenistan
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 12,95 per persoon (optioneel)
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.