Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 2249,-

Offerte aanvragen

23 dagen Mexico en Guatemala: In het voetspoor van de Maya’s

 • Magische ervaring
 • Ontwaken in de jungle van Palenque
 • Een mix van koloniale, sfeervolle steden en de kleurrijke Mayacultuur

Tijdens deze reis ben je getuige van de westerse levenswijze van de Mexicanen en Guatemalteken en tegelijkertijd van de tradities die onherroepelijk overal herkenbaar zijn. Duidelijk zichtbaar zijn fysieke kenmerken van de mensen, de hipiles (traditionele kledij van de Mayavrouwen), het voedsel op de markten en hoorbaar de Mayataal die, als enige indianentaal in Mexico, nog op zeer grote schaal wordt gesproken.

Je landt in het toeristische centrum van het schiereiland Yucatán, maar reist al snel door naar de Mayacomplexen bij Chichen Itzá en de hoofdstad van de staat Yucatán: Mérida. Het klimaat is heerlijk aangenaam, ook al kunnen de temperaturen stijgen tot 35 á 40 graden in een warme maand. Het eten en drinken wordt door iedere Mexicaan getypeerd als het lekkerste eten in het land. De Golf van Mexico ligt op 20 minuten afstand van Mérida, zodat je een heerlijke duik kunt nemen in de zee.

In het tropisch warme Palenque krijg je een beeld van de Mayabeschaving dat in geen enkel museum geëvenaard zal kunnen worden. Een tip: zorg dat je 's ochtend om 8 uur als een van de eersten het complex binnen kunt. De jungle is net wakker, de dauw hangt nog om de tempels en de aapjes spelen in de bomen; een indrukwekkende ervaring!

De hooglandindianen in San Cristóbal maken deel uit van een andere Maya-cultuur en spreken dan ook een andere taal. Het klimaat maakt de ervaring in dit deel van Mexico erg aangenaam en je zult versteld staan van de ceremonies die tot op de dag van vandaag worden gehouden in de kerk in San Juan Chamula.

Zodra je de grens overstapt met Guatemala, kom je in een andere wereld terecht die gekarakteriseerd wordt door Maya's en kleurrijke markten. De Indianen in Guatemala zijn nog veel meer aanwezig in het straatbeeld dan in Mexico, aangezien in Guatemala 60% van de bevolking Maya is en het overige deel uit afstammelingen van deze bevolkingsgroep bestaat.

Antigua is een aangename en gezellige stad om een aantal dagen te verblijven. Het is omgeven door vulkanen en een dagtocht naar het Archeologisch en Etnisch museum in Guatemala Stad is de moeite waard. Op het busstation volg je de stem die schreeuwt: Guate, Guate!

In Guatemala mag je het Mayacomplex van Tikal (bij Flores) uiteraard niet overslaan. Het is een imposant complex, gelegen op een indrukwekkende plaats. De jungle herbergt vele schatten, waarvan Tikal er zeker een is die je gezien moet hebben! Om van alle indrukken bij het komen, eindig je deze vakantie op het strand aan de Caribische kust. Je hebt zelden zulk azuurblauw water gezien!

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1 Cancun

Je vliegt naar Cancun in Mexico waar je dezelfde dag nog aankomt.

De plaats Cancun zal voor vele de eerste aanraking met Mexico zijn. Cancun zelf maar zeker ook veel van de plaatsen en eilanden in de omgeving zijn een mooie plek om aan het strand te ontspannen. Enkele decennia geleden was Cancun nog een sfeervol vissersdorpje. Met miljoenen inwoners en de vele hotels is daar tegenwoordig niet veel meer van over. De stad biedt echter genoeg vertier voor de toerist die houdt van uitgaan, strand en gezelligheid.

Dag 2 Chichen Itza

Bus Cancun – Chichen Itza (ca. 3,5 uur)

Chichen Itza is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het gelijknamige tempelcomplex. Chichen Itza is het meest beroemde Maya tempelcomplex van Yucatan en mag je absoluut niet missen. Neem de tijd voor een bezoekje want het complex is enorm groot. De belangrijkste tempel is "El Castillo". Het tempelcomplex is prachtig gerestaureerd en heeft door zijn akoestiek een uniek balspeelveld. Het is wel zaak hier zo vroeg mogelijk aan te komen, zodat je de ongeveer 3 uur die het bezoek je kost, in relatieve rust kunt rondwandelen. Rond het middaguur staat de parkeerplaats namelijk vol met talloze bussen. Het is mogelijk om bagage in bewaring te geven.

Dag 3-4 Mérida

Bus Chichen Itza – Mérida (ca. 2 uur)

Merida is een grote, interessante stad en heeft een bruisende uitstraling. Het is de meest belangrijke stad van Yucatan en hier vindt het culturele leven plaats met dans, muziek en theater. De Plaza Grande is het centrum van de stad en vandaaruit kan je een mooie wandeling maken door de omliggende straatjes. Een leuke dagtrip vanuit Merida is Celestun, deze plaats ligt aan de kust en heeft een mooi strand waar je van een heerlijke lunch kunt genieten. Voor de lunch kan je een boottocht maken over Rio Celestun waar in onze winter en voorjaarsmaanden duizenden flamingo’s neerstrijken.

Dag 5 Campeche

Bus Mérida – Campeche (ca. 2,5 uur)

Campeche ligt aan de Golf van Mexico en is de plaats waar in 1517 de Spanjaarden het eerst aan land kwamen. Doordat de stad samen met Veracruz het alleenrecht had op het internationaal handel drijven, trok het door de eeuwen heen veel piraten aan. De Spanjaarden besloten daartoe een groot fort te bouwen, waar nu nog de schitterende overblijfselen van te zien zijn. Deze goed bewaarde muur staat sinds 1999 op de Unesco lijst. Campechanos staan bekend om het feit dat ze de dingen net iets anders doen dan andere Mexicanen. Zo krijg je dikwijls warm water uit de kraan door aan de rechterknop te draaien… Het leven in Campeche is rustig en in Mexico men noemt daarom een plezierig, op zijn gemakdoend persoon ook wel een 'campechano'.

Dag 6-7 Palenque

Bus Campeche – Palenque (ca. 6 uur)

Palenque is zelf als stadje niet heel bijzonder, maar dankt zijn bestaansrecht aan de prachtige ruïnes die vlakbij gelegen zijn. Deze zijn vooral zo uniek omdat ze een mooi voorbeeld zijn van de Maya bouwkunst, zoals de tempel van de inscripties met zijn drie verdiepingen. In de dichte jungle gelegen geeft dit prachtige gerestaureerde complex een goed beeld van hoe de Maya's vroeger hun steden bouwden en bewoonden. Een aanrader is ook een bezoek aan het op 1,5 uur gelegen watervallencomplex van Agua Azul voor een verfrissende duik in één van de watervallen.

Dag 8-10 San Cristóbal

Bus Palenque – San Cristóbal (ca. 8 uur)

San Cristobal is een populaire bestemming voor toeristen. Sinds 1994 is het plaatsje ook bekend vanwege de Zapatistas die in de dorpjes rond San Cristobal hun aanhang vonden bij de arme boeren bevolking en in opstand komen tegen de regering. De naam is afgeleid van Emiliano Zapata die een hoofdrol vervulde in de Mexicaanse revolutie. Zeker is dit stadje ook een bezoek waard omdat je van hieruit een bezoek kunt brengen aan de dorpjes: San Juan Chamula en Zinacantan waar de bevolking een mengeling van animisme en katholicisme uitoefent. Verder ligt op een uur rijden de Canyon del Sumidero, waarvan de Mexicanen zeggen dat deze te vergelijken is met de Grand Canyon.

Dag 11-13 Panajachel

Bus San Cristóbal – Panajachel (ca. 10 uur)

Panajachel is een knus dorpje aan het meer van Atitlán. De meeste mensen bezoeken Panajachel, Pana door de locals genoemd, doordat dit dorpje wat groter is dan de anderen. Hier zijn talloze gezellige restaurants en bars. Op de Calle Santander kun je prachtige souvenirs scoren. Tevens is Pana de uitvalsbasis voor een bezoek aan Chichicastenango, of kortweg Chichi zoals de plaatselijke bevolking zegt.
 
Het meer van Atitlán ligt 147 kilometer van Guatemala Stad op 1562 meter boven zeeniveau. Het meer is circa 8 kilometer breed en 18 kilometer lang en is een van de mooiste en kleurrijkste meren ter wereld. De kleuren veranderen constant en het is ingesloten door paarsachtige bergen, vulkanen en olijfgroene heuvels. De meer dan tien dorpjes aan het meer worden bewoond door 3 stammen met elk hun eigen taal, gebruiken en cultuur.

Je kunt een bootje met bestuurder huren die je in een dag rondom het meer vaart. Je kunt aanleggen bij de verschillende dorpjes en deze te voet verkennen. Op de boot kun je genieten van de prachtige en wisselende landschappen en vergezichten. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de gewone ferrybootjes. Tussen sommige dorpjes loopt een prachtige wandelroute met waanzinnig uitzicht over het meer.

Er zijn 3 hele beroemde Indianenmarkten in Latijns-Amerika. Naast die van Tarabuco in Bolivia en Otavalo in Ecuador is de markt op donderdag en zondag van Chichi de beroemdste. Van heinde en ver stromen op deze dagen de Indianen toe om hun waren als kleding, voedsel en allerlei snuisterijen te verkopen op de grote marktplaats. Natuurlijk is dit toeristisch, maar zoals zo vaak is dit niet voor niets. Je zult nog dagen nodig hebben om 'bij te komen' van de opgedane indrukken, het lawaai en de doordringende geuren.

Dag 14-15 Antigua

Minibus Panajachel – Antigua (ca. 2 uur)

Antigua was de hoofdstad vanaf de stichting in 1543 tot een aardbeving de stad compleet verwoestte in 1773. Gedurende de 2,5 eeuw dat Antigua de hoofdstad was, groeide de stad uit tot de mooiste in Midden-Amerika. Grote kerken, een universiteit en vele schilders, beeldhouwers, schrijvers en handwerklieden waren daar de vertegenwoordigers van. Na 1773 werden langzamerhand alle kostbaarheden verplaatst naar Guatemala Stad en gingen de stad verlaten. Pas in de 20ste eeuw zag men in dat de overgebleven gebouwen grote architectonische en culturele waarde hadden, met als gevolg tot op heden grootscheepse restauraties.

Naast de talloze ruïnes is Antigua vooral een gezellig plaatsje met een leuk plein, waar het leuk is om 'mensen te kijken' of te kletsen met de locals. Zij zullen je alles vertellen over waarom zij zo trots zijn op Antigua. Het is het culturele centrum van Guatemala, waar de kunsten floreren en volop Indiaanse muziek kan worden gehoord. Indiaanse vrouwen zitten in hun kleurrijke kledij tussen de ruïnes en 's avonds wordt de kathedraal schitterend verlicht. Je kunt heerlijk door de verschillende straatjes struinen of de Guatemalteekse keuken proeven in één van de vele knusse restaurantjes.

Vlakbij Antigua torenen 3 vulkanen, de Agua, de Fuego en de Pacaya, hoog boven alles uit. Deze kunnen worden beklommen, het beste tijdens een heldere nacht met volle maan of erg vroeg in de ochtend. Door het hoogteverschil duurt de beklimming vrij lang. Boven aangekomen is het uitzicht werkelijk overweldigend. De afdaling duurt meestal maar een derde van de tijd van de beklimming.

Dag 16-17 Flores en Tikal

Minibus Antigua – Flores (ca. 9 uur)

Flores is een schiereilandje in het meer van Peten. Het is erg sfeervol met een leuke boulevard met een prachtig uitzicht waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Struin door de smalle kleurrijke straatjes van Flores of geniet van een drankje terwijl je de zonsondergang bekijkt vanaf een terras. In en rondom Flores valt genoeg te beleven. Je kunt boottochten maken, kanoën en kajakken op het meer. Breng een bezoek aan het dorpje San Miguel of slinger het water in bij Jorge’s Rope Swing. Vanaf Flores kun je de bekende Maya ruïnes van Tikal bezoeken of naar de minder bekende Uaxactún ruïnes gaan. 

Tikal is uniek. Alhoewel er meer oude grote Mayasteden zijn die diep in de jungle liggen, is Tikal het grootste complex dat tot dusverre in deze mate ontgonnen en gerestaureerd is. Bovendien is het ook erg goed te bereiken. Plan je bezoek aan Tikal zo vroeg mogelijk. Zo kun je de dieren horen wakker worden en een prachtige zonsopgang aanschouwen. Vanaf Tempel 4, die hoog uitrijst boven de uitstrekkende groene jungle, heb je het mooiste uitzicht en kun je de spectaculaire zonsopgang zien. 

De Mundo Perdido, de Verloren Wereld, is een min of meer afgeschermd gedeelte van het park, waar je, als je geluk hebt, een jaguar kunt zien naast de alomtegenwoordige vogels en apen. Je kunt Tikal zelf bezoeken maar je kunt ook een gids huren. De gids kan je alles vertellen over de oude Maya wereld en Tikal.

Dag 18 Tulum

Bus Flores – Chetumal (ca. 9 uur)

Bus Chetumal – PLaya del Carmen (ca. 4 uur)

Het plaatsje Tulum heeft zo'n 10.00 inwoners en is een zeer populaire plaats onder reizigers. Vanaf de ruïnes van Tulum heb je prachtig uitzicht over de Caribische zee. De ruïnes die hier staan zijn van 1200 n.c. en hebben ook gediend als havenstad en handelscentrum. In Tulum kan je onder andere genieten van het prachtige strand. In de omgeving zijn ook talloze cenotes, grotten gevuld met zoet water, waar je kunt zwemmen, snorkelen en duiken. Tulum staat onder andere bekend om de gezellige restaurants en strandtentjes, mooie boutique winkels en knusse barretjes. Het is een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven en de omgeving te verkennen, of te luieren op het strand.

Tulum kan veel last hebben van aanspoelend zeewier. Dit is een probleem dat zich voor doet in het Caribisch gebied en wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Samen kunnen we kijken naar alternatieve strandlocaties zoals Isla Holbox, Cozumel of Isla Mujeres die hier vaak minder last van hebben. 

Dag 1 Tulum

In Playa del Carmen kan je bijkomen en genieten aan het prachtige strand! Playa del Carmen is van oorsprong een klein vissersdorpje gelegen ten zuiden van Cancun, dat uitgegroeid is tot een populaire badplaats met behoud van de zo kenmerkende Mexicaanse sfeer. Slenter op je gemak heerlijk door de kleine straatjes met de in de lokale stijl gebouwde huisjes en ga mee in het langzame ritme waarin geleefd wordt. De sfeervolle boulevard "Fifth avenue" met gezellige barretjes, restaurants en winkeltjes straalt een oorspronkelijke Mexicaanse sfeer uit, maar heeft alles te bieden voor de moderne vakantieganger.

We kunnen in plaats van Playa del Carmen ook bijvoorbeeld Tulum of Isla Mujeres aanbieden als afsluiter.

Dag 22-23 Vlucht naar Amsterdam

Transfer Playa del Carmenm hotel – Cancun luchthaven (ca. 2 uur) 

Je vliegt vandaag terug vanaf Cancun naar huis. Je landt de volgende dag.

Kies een hotelcategorie:

ABS
Dag Plaats Vervoer Hotel
1 Vlucht naar Cancun
Dos Playas Beachscape Kin Ha Grand Oasis Palm
2 Chichen Itza
Villas Arquelogicas Hacienda Chichen Itza Okaan Hotel
3-4 Mérida
Casa del Balam Hacienda Merida Casa Lecanda Boutique
5 Campeche
Plaza Colonial Plaza Campeche Casa Don Gustavo
6-7 Palenque
La Aldea de Halach Huinic Ciudad Real Quinta Chanabnal
8-10 San Cristóbal
Casa Vieja Casa Mexicana Casa Morada
11-13 Panajachel
Dos Mundos Posada don Rodrigo Atitlan
14-15 Antigua
Posada el Antano Posada don Rodrigo El Convento
16-17 Flores en Tikal
Hotel Petén Casona del Lago Villa Maya
18 Tulum
Las Golondrinas HM Playa del Carmen Mahekal Beach Front Resort & Spa
22-23 Vlucht naar Amsterdam
Periode Hotelcat. A Hotelcat. B Hotelcat. S
Laagseizoen (mei, september, oktober) v.a. € 2249,- v.a. € 2725,- v.a. € 3675,-
Tussenseizoen (april, juni, november) v.a. € 2375,- v.a. € 2975,- v.a. € 4249,-
Hoogseizoen (juli, augustus, december t/m maart) v.a. € 2925,- v.a. € 3575,- v.a. € 4575,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Cancún- Amsterdam met TUI Fly inclusief 1 stuk ruimbagage à 23 kg per persoon
 • Luchthavenbelastingen en –toeslagen
 • Transfer na aankomst in Cancún
 • Transfer Tulum – luchthaven Cancun
 • Alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt
 • Alle busreizen in Mexico van plaats naar plaats
 • Alle busreizen in Guatemala per shuttlebus van hotel naar hotel

Exclusief

 • Stoelreservering intercontinentale vluchten
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 15,50 per persoon
 • Overige maaltijden
 • Vervoer busstation – hotel en v.v.
 • Excursies en entreegelden
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.