Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst in het noorden aan de Caraïbische Zee, Peru en Ecuador in het zuiden, Venezuela in het oosten, Brazilië in het zuidoosten en Panama en de Grote Oceaan in het westen.
De hoofdstad van Colombia is Bogotá en in het land wonen ongeveer 50 miljoen mensen. Het land heeft vijf landschapsvormen: het hoogland (Andes) in het westen waar het grootste deel van de bevolking woont, de Caraïbische kust, de Pacifische kust, het Amazonegebied en de vlaktes van de Orinoco. Het Amazonegebied beslaat 54 procent van de oppervlakte van Colombia, maar alleen drie procent van de lokale bevolking woont hier.

Beste reistijd en klimaat
Colombia heeft een zeer divers klimaat dankzij de hoogteverschillen in het land en de ligging aan de Grote Oceaan en de Caribische zee. De grootste delen van het land hebben tropische klimaten die gekenmerkt worden door hoge temperaturen. Dit komt ook vooral doordat het land dichtbij de evenaar ligt, waardoor de temperatuur het hele jaar door constant blijft tussen de 25°C en 30°C. Tevens kent Colombia maar twee seizoenen: het regenseizoen en droogseizoen.

Beste reistijd voor de centrale hooglanden
Door de hogere ligging van is het in de centrale hooglanden, zoals in Bogotá, een stuk koeler dan in de rest van het land. Als de zon doorkomt is de gevoelstemperatuur vaak wel een paar graden hoger. De ideale reistijd is van december tot en met maart, deze maanden zijn het droogst. Tijdens deze avontuurlijke reis door centraal Colombia reis je vanuit Bogotá naar de Tatacoa-woestijn (waar uiteraard een weer heel ander klimaat heerst), naar de koffiedriehoek en San Agustin.
 
Beste reistijd voor de Amazone
Het Amazonegebied heeft een tropisch regenwoudklimaat en is het hele jaar door warm en vochtig. In dit gebied heb je tussen de maanden november en februari de minste kans op regen.
 
Beste reistijd voor de Carabische kust
Aan de Caribische kust heerst er een tropisch klimaat. Het is er het gehele jaar door lekker warm. De beste reistijd is in het droge seizoen van december t/m april.
Onze Colombia Koloniaal-reis neemt je mee naar de heerlijke Caribische kust, waar je kunt genieten van zon, zee en strand en prachtige natuur.

Taal
In Colombia is Spaans de officiële taal. Naast Spaans worden er ook inheemse talen gesproken in afgelegen gemeenschappen, afkomstig uit de pre-Columbiaanse tijd: Chibcha, Maipuriaans en Arawak. In de grote steden zoals Bogota spreekt men een aardig woord engels.

De keuken van Colombia
De Colombiaanse keuken is een samenstelling van de culinaire tradities van de zes belangrijkste regio’s van het land (Pacific, Amazone, Andes, Orinoco, Caraïben en Insular). De Colombiaanse keuken wordt vooral beïnvloedt door inheemse Colombiaanse, Spaanse en Afrikaanse keukens met een lichte Arabische invloed in sommige regio’s.
Probeer de nationale drank Aguardiente uit, wat van suikerriet en anijs gebaseerde brandewijn is gemaakt.
Elk regio van Colombia heeft zijn specialiteiten. In de kuststreken wordt er vooral veel vis gegeten. In Bogotá, is de traditionele kippensoep het gerecht van de dag. Kippensoep wordt met zure room en kappertjes geserveerd.
 
Tevens hebben Colombianen een ander eetpatroon dan de meeste Europeanen. In Colombia ontbijten mensen met koffie, een lekkere smoothie of warme chocolademelk (van verse cacao) met daarbij kaasachtige broodjes of huevos revueltos, oftewel roerei met tortilla en een zacht broodje.
De Colombianen eten graag van alles door elkaar. In de middag tussen 13:00 en 15:00 uur wordt er geluncht met pasta, rijst, maaltijdsoep en een stuk vlees of vis. Alle ingrediënten zijn vers en lekker gemaakt en de meeste Colombianen eten buiten de deur. Een maaltijd wordt ook wel “comida del dia” of “plato del dia” genoemd. ’s Avonds eten de Colombianen een vrij lichte maaltijd. Denk hierbij aan een soepje of aan een broodje.
Arepa is een van de bekendste snacks van Colombia. Dit zijn ronde schijfjes die van maismeel gemaakt zijn en worden op de barbecue warm geserveerd. Deze worden dan opengesneden en gevuld met kaas. Een ander typisch Colombiaans gerecht is de pandebono, een broodje dat met cassavemeel en witte Colombiaanse kaas is gemaakt.

Feestdagen
Colombianen hebben verschillende nationale en religieuze feestdagen.
 
januari: Feria of Manizales (feest van de koffie), wordt in de eerste week van het jaar gevierd en duurt een week.
2 t/m 7 januari: Carnaval de Blancos y Negros Pasto, carnaval ter ere van de etnische verscheidenheid
20 juli: Onafhankelijkheidsdag
24 juli: Natalicio de Simón Bolívar, geboortedag van de vrijheidsstrijder Simón Bolívar
augustus: Feria de las Flores, 8-daags festival ter ere van de bloemproductie
December: Feria de Cali, wordt rond kerst gevierd en is het feest van het suikerriet en de stierengevechten

De tijd in Colombia
Colombia valt in tijdzone UTC-5. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Colombia 7 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor Colombia kun je hier kijken.

Internet/Wifi
Veel hotels en restaurants bieden gratis wifi aan. Als het internet op de kamer niet goed werkt kun je het altijd nog proberen in de openbare ruimte. Daar is de connectie vaak beter. Daarnaast is er in de grotere steden wat beter wifi beschikbaar dan in dorpen en de afgelegen gebieden.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Colombia. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Colombia is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Colombia blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 123
Politie: 112
Ambulance: 125
Brandweer: 119
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso (Afgekort COP). Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Bij de meeste accommodaties kun je met je eigen betaalpas of creditcard betalen, behalve bij lokale winkels en een aantal lokale restaurants. In steden en op toeristische plekken zijn er geldautomaten (ATM) beschikbaar waar je kunt pinnen. Zorg ervoor dat je voldoende cash geld bij je hebt, aangezien nog niet iedereen over een pinautomaat beschikt. Denk hierbij aan taxichauffeurs en marktkooplui.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.
 
Wanneer je een ING-creditcard hebt kun je het beste voor vertrek even contact opnemen met de ING en aangeven dat je naar Colombia op reis gaat. ING blokkeert namelijk standaard alle betalingen uit Colombia. Wanneer je de huurauto ophaalt blokkeert de verhuurmaatschappij de borg op de creditcard en dit kan anders voor problemen zorgen.

Kosten levensonderhoud
Reizen in Colombia is relatief goedkoop in vergelijking met Nederland. Aan maaltijden en drankjes zul je in Colombia gemiddeld 25 euro ongeveer per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is normaal (maar wel optioneel).
Restaurants en uitgaansgelegenheden brengen automatisch belasting en tien procent servicekosten in rekening. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service.

Entreegelden
De entreegelden voor de excursies zijn niet inbegrepen bij de reis. Vaak gaat het om een paar dollar per persoon.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Colombia is de voedingsspanning 110 volt bij 60 hertz. In Colombia worden de stopcontacten van type A en B gebruikt. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, losvallende kleding is in Colombia het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan koelt het snel af. Neem daarom ook een trui of vest mee. Als je gaat hiken dan kun je niet zonder goede wandelschoenen. Een regenponcho kan zeker van pas komen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Colombia geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als je via de Verenigde Staten gaat vliegen dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je hier.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die aan huis komt, wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje. Daarnaast werken taxi’s met een taximeter.

Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Colombia heeft een uitgebreid busnetwerk en de bussen zijn zeer comfortabel. Wij raden aan om binnen de stad met de taxi te reizen. Indien je niet met een huurauto van plaats naar plaats reist, leggen wij alle bussen van tevoren voor je vast.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Colombia gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Colombia en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
  • Op bergwegen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende voertuigen.

Wees ervan bewust dat Colombianen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden daarom aan om alleen in Colombia te gaan rijden als je voldoende rijervaring heeft. En rij vooral niet in het donker.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie Maps.me of Google Maps te downloaden op je eigen smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Er is een pompbeambte aanwezig die voor je gaat tanken. Je geeft aan welk brandstof en de hoeveelheid liters aan de medewerker. De prijzen worden per gallon berekend, oftewel per ongeveer vier liter.

Tolwegen
Op veel wegen in Colombia dien je tol te betalen.