Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, is bijna 32 keer zo groot als Nederland en kent drie verschillende landschapsvormen: de kust, het hoogland (de Andes) en de jungle (Amazone).
In het land wonen meer dan 32 miljoen mensen, waarvan zo’n 10 miljoen in de hoofdstad Lima. De tweede stad van Peru is Arequipa, in het zuiden van het land.

Beste reistijd en klimaat
De seizoenen in Peru zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Vanaf april tot aan november is het de droge periode in Peru.
 
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt:

Beste reistijd voor de kust
De kust van Peru bestaat voornamelijk uit woestijn. De Sechura-woestijn in het noorden van het land en de Atacama-woestijn in het zuiden van het land. In het midden van het kustgebied ligt de hoofdstad Lima.  
De zomer is van december tot en met maart en dan is het aan de kust het warmst. Veel Peruanen gaan dan naar het strand om te zwemmen.
Van april tot en met november is het een stuk koeler, maar echt koud zal het vooral in het zuiden van het land nooit worden.
In de winter (van juni tot oktober) hangt er boven Lima een dichte mist, die ook wel La Garua wordt genoemd. Er kan motregen vallen en de temperaturen zijn lager dan aan de rest van de kust.
De kust van Peru ervaar je tijdens deze rondreis, waarbij je de geheimen van Nazca ontdekt, een boottocht maakt naar Islas Ballestas bij Paracas en geniet van alle culinaire mogelijkheden in Lima.
 
Beste reistijd voor het hoogland
Het Andesgebergte loopt dwars door Peru en is na de Himalaya het hoogste gebergte van onze planeet met toppen tot ver boven de 6000 meter. De hoogste berg van Peru is de Huascaran van 6768 meter, gelegen in de Cordillera Blanca.
De beste reistijd voor dit gebied is van april tot en met november: het droge seizoen. De zon schijnt vaak, de nachten zijn koud en het regent zelden. Aan het begin van de lente (april) en einde van de herfst (november) kan het nog iets vaker regenen,
maar niet zo veel als in december tot en met maart.
In het regenseizoen zijn de nachten vaak minder koud dan in het droge seizoen, maar dit hangt ook af van de hoogte waarin je je bevindt.
Wij raden af om in het januari en februari naar het hoogland af te reizen, vanwege de intense regen en bijkomende problemen.
 
Het lopen van de Inca Trail doe je in het droge seizoen. Hier lees je meer over deze bijzondere ervaring. Of ga hiken in Huaraz! Vanuit deze plaats ten noorden van Lima kun je wandelingen maken naar de mooiste plaatsen in de bergen.
Een andere optie is om Peru te combineren met het hoogland van Bolivia. Naast Machu Picchu bezoek je dan een andere unieke plek: de Salar de Uyuni.
 
Beste reistijd voor de jungle
Achter het Andesgebergte ligt de Amazone van Peru. De biodiversiteit van de Amazone is enorm, met miljoenen soorten dieren en planten. In de jungle heerst een subtropisch klimaat: warm en vochtig met hoge temperaturen. In het regenseizoen van november tot en met april valt er in de Amazone erg veel regen. De beste reistijd is daarom vanaf april tot en met oktober.
Een bezoek aan de Amazone is dé perfecte afsluiting van je reis. Kleurrijke jungle, nieuwsgierige aapjes en boottochten bij zonsondergang: je gaat het meemaken tijdens onze Peru Compleet-reis.

Taal
In Peru wordt Spaans gesproken. In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Peruanen redelijk Engels. Vooral in de Andes worden de Indiaanse talen Quechua en Aymara nog gesproken.

De keuken van Peru
De Peruaanse keuken staat bekend als de beste van Zuid-Amerika. Geniet van gerechten zoals lomo saltado, ceviche of aji de gallina.
Lima kent een aantal van de toprestaurants van de wereld. Central, Maido, Astrid y Gastón, Osso en Isolina staan in de top 15 van beste restaurants van Latijns-Amerika en als je er wilt lunchen of dineren dien je vaak een paar maanden van tevoren te reserveren.
In het zuiden van het land kun je eten bij een echte picanteria. Hier eet je bijvoorbeeld cuy chactado (cavia) en heerlijke picarones. Restaurant La Nueva Palomino in Arequipa is een aanrader.

Feestdagen
Dat de Peruanen van een feestje houden is een feit. Naast de vele katholieke feestdagen, waarbij je kunt genieten van kleurrijke parades, zijn dit de belangrijkste feestdagen in Peru:
 
1-15 februari: Virgen de la Candelaria in Puno
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
24 juni: Inti Raymi in Cuzco (Zonnegod festival)
28 juli: Onafhankelijkheidsdag (ook feest op 29 juli)

De tijd in Peru
Peru valt in tijdzone UTC-5. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Peru 7 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Lima kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Peru veel internetcafés, waar je voor een paar soles gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Peru. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Peru is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je voor een langere tijd in Peru blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Claro en Movistar.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 105
Ambulance: 106
Brandweer: 116
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Peru is de Nuevo Sol. Voor de actuele koers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Peru kunt u pinnen met uw bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Behalve wat contante dollars voor noodgevallen is het dus niet nodig contant geld mee te nemen.
 
De beste bank om geld uit de muur te halen is de Banco de Crédito (BCP). Hier kunt u het meeste in een keer opnemen en er staan beveiligers. Let op: u krijgt uw pinpas pas terug nadat u het geld en de bon heeft ontvangen.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zult u in Peru gemiddeld ongeveer USD 25 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het is geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is normaal (maar wel optioneel).
In restaurants kunt u uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 10-15 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geeft u minder. 

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens uw reis niet inbegrepen. Met uitzondering van Machu Picchu en een aantal andere bijgeboekte tours, zoals aangegeven in de reisbevestiging.
Voor Cuzco en de Heilige Vallei kunt u een toeristenticket (Boleto Turistico) kopen, waarmee u een aantal belangrijke ruïnes en musea kunt bezoeken.
Het ticket kost 70 soles per persoon voor Cuzco óf de Heilige Vallei en is een dag geldig. U kunt ook een ticket voor beiden kopen. Deze kost 130 soles per persoon.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Peru is de voedingsspanning 220 volt bij 60 hertz. De stopcontacten in Peru zijn ongeaard met ronde gaten of hebben rechthoekige gaten en kunnen dan geaard of ongeaard zijn. Voor het stopcontact met ronde gaten heb je geen verloopstekker nodig en voor het stopcontact met rechthoekige gaten een verloopstekker van type A. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Peru het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan koelt het snel af. Neem daarom ook een trui of vest mee.
Als je gaat hiken dan kun je niet zonder wandelschoenen en windjack. Een regenponcho gaat, zeker in de omgeving van Cuzco, van pas komen.
Indien je de Inca Trail loopt: in de bijlage ontvang je de paklijst.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Peru geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je hier.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Hoogteziekte
Wij bouwen de reis zo op dat je voldoende tijd hebt om te wennen aan de hoogte. Boven de 3000 meter. merk je dat je snel buiten adem bent. Hoofdpijn en misselijkheid komen ook voor. Dit is redelijk normaal. Wees de eerste paar dagen op grote hoogte niet te actief en drink niet te veel alcohol, maar voldoende water. Voordat je gaat hiken dien je eerst twee overnachtingen te hebben gehad boven de 3000 meter.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Peru heeft een uitgebreid busnetwerk en de bussen zijn zeer comfortabel. Wij boeken altijd de beste klasse stoel, onderin de bus, waarbij de stoel helemaal naar achter kan. Bij lange ritten zijn de maaltijden inbegrepen en vaak heb je een eigen televisiescherm.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Peru gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Peru en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels:

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.

Wees ervan bewust dat Peruanen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden daarom aan om alleen in Peru te gaan rijden als je voldoende rij-ervaring hebt. En rij vooral niet in het donker.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze apps kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken doe je in de steden en langs hoofdwegen bij Pesca, Primax, Repsol of Petro Perú.

Tolwegen
Op veel wegen in Peru dien je tol te betalen.
 

BELANGRIJKE INFORMATIE MACHU PICCHU

Vanaf 1 juli 2017 is het niet meer toegestaan om op eigen gelegenheid Machu Picchu te bezoeken. Er gelden tevens strikte regels met betrekking tot de tijd dat men op Machu Picchu mag doorbrengen.
 
Het bezoek aan Machu Picchu is verdeeld in 2 tijdvakken. Het eerste tijdvak is tussen 06.00 uur en 12.00 uur en de tweede toegang tussen 12.00 en 17.30 uur. Wanneer je Machu Picchu bezoekt in het eerste tijdvak tussen 06.00 en 12.00 uur, dan dien je uiterlijk 12.00 uur het nationale park te verlaten. Mocht je langer willen blijven, dan dien je een 2e toegangsbewijs voor het 2e tijdvak aan te schaffen.
 
Bij de ingang van Machu Picchu staan gidsen om kleine groepjes van max. 16 personen rond te leiden op Machu Picchu (een tour duurt min. 2,5 uur). Je dient de gids ter plaatse te betalen. De kosten liggen tussen de USD 12,- en USD 18,- per persoon.
Als je Machu Picchu de volgende dag wilt bezoeken dan mag dat zonder gids.
 
Let op: tijdens je bezoek aan Machu Picchu mag je het park maar één keer uitgaan en weer binnen komen op hetzelfde ticket. De toiletten en de cafetaria bevinden zich bij de entree.
 
Reizigers die een Huayna Picchu ticket hebben mogen iets langer blijven. Er zijn maar twee entrée tijdstippen, namelijk van 7:00 – 8:00 uur en van 10:00 – 11:00 uur. Per dag worden er 400 mensen toegelaten tot Huayna Piccu. Je dient uiterlijk om 13:00 uur weer beneden te zijn. De gemiddelde klimtijd is 3 uur. Je mag een backpack mee met de maximale grootte van 40x35x20 cm.
 
Het is ook mogelijk om Machu Picchu Mountain te beklimmen. Ook dit ticket dien je van tevoren te reserveren. Entree is tussen 7:00 – 8:00 uur en tussen 9:00 – 10:00 uur. De gemiddelde klimtijd is 4 uur en je dient uiterlijk om 15:00 uur weer beneden te zijn.
 
Tip: Bij een bezoek aan Machu Picchu in het eerste tijdvak raden we aan om tussen 04:30 uur en 05:00 uur bij het busstation in Aguas Calientes te staan om een plek in één van de eerste bussen te bemachtigen.