Boek met onze 4 zekerheden

Op reis met Frans en Dorothé naar Zuid-Afrika en Namibië

Frans en Dorothé ontdekten met hun gezin heel Europa met de caravan. Dat bleef Frans samen met zijn vrouw doen tot zijn zestigste levensjaar. Tot de dag dat hun dochter, werkzaam als reisspecialist bij Vámonos Travels, voorstelde om een reis samen te stellen buiten Europa. Dat werd Zuid-Afrika. Na een reis van twee weken langs de Garden Route wisten zij het zeker: we gaan vaker én de volgende keer gaan we langer. Na vele mooie Afrika-avonturen stond er dit jaar een prachtige reis op de planning naar Zuid-Afrika, Swaziland én Namibië.

Zelf Afrika ontdekken? Bekijk hier alle rondreizen door Zuid-Afrika en rondreizen door Namibië.

Jullie hebben een bijzondere reis gemaakt. Hoe hebben jullie deze reis samengesteld?

“We hebben de afgelopen jaren al meer van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana gezien. Op basis van onze indrukken en ervaringen hebben we aan de specialisten van Vámonos gevraagd of ze een voorstel wilden maken. Dat voorstel heb ik vervolgens aangepast op basis van de wensen van mij en mijn vrouw. Vámonos gaat er vervolgens mee aan de slag en dat heeft geresulteerd tot een prachtige reisschema.”

Jullie begonnen in Eswatini, het voormalige Swaziland?

“Ja, we vlogen vanaf Amsterdam naar Johannesburg. Na het ophalen van onze 4×4 auto zijn we naar Swaziland gereden. Bij het samenstellen van de reis hebben we hiervoor gekozen omdat we iets nieuws wilden ontdekken en dit is het enige koninkrijk ter wereld met een alleenheerser. Dat vonden wij natuurlijk interessant. Daarnaast vind je in Swaziland ook prachtige vergezichten en veel wildlife. Dus een prima start van de reis.”

Vervolgens gingen jullie naar het Kruger Nationaal Park?

“Hoewel we al een paar keer naar Zuid-Afrika zijn geweest, was dit ons eerste bezoek aan het Kruger Park. Het is een erg mooi park met prima accommodaties en vriendelijk personeel. Maar het is soms erg massaal, dus spot je een leeuw dan is de kans groot dat je niet de enige toeschouwer bent. Mijn vrouw en ik houden meer van kleinschalige en authentieke ervaringen, dus reden we verder richting Kgalagadi Transfrontier Park.”

Hebben jullie overal in Zuid-Afrika zelf auto gereden?

“We hebben een 4×4 auto gehuurd en daarmee hebben we inderdaad alles zelf gereden. Normaal gesproken rijd je na het bezoek aan het Kruger Park naar Johannesburg om het vliegtuig naar Upington te pakken, maar wij hadden de voorkeur om dit traject te rijden. Wij reden met een grote omweg via Pilanesberg, waar we de zwarte neushoorn hebben bewonderd, en Vryburg richting Upington waar het Kgalagadi Transfrontier Park in de buurt ligt. We zijn eerder in dat park geweest, maar dit jaar konden we er voor het eerst zelf in het park rondreizen met een 4×4. Dat is nodig ook, want de wegen kunnen erg pittig zijn.”

 

Na een aantal stops komen jullie aan in Kgalagadi Transfrontier Park voor een ruime week. Is dat jullie favoriete bestemming?

“Klopt, je zou wel kunnen zeggen dat de rest van de reis een opwarmertje was en het hernieuwde bezoek aan het Kgalagadi Transfrontier Park de hoofdaanleiding om terug te gaan. Als je in dat park rijdt, dan voel je de leegte en droogte van het land. Het is daar zo prachtig en de bevolking zo vriendelijk en inspirerend. Laat ik voorop stellen dat mijn vrouw en ik het wildlife fantastisch vinden en daar zeker van genieten. Maar het mooiste is om in contact te komen met de lokale bevolking. In van die kleine woongebieden waar je in aanraking komt met mensen die weinig bezitten en dat je diezelfde mensen in hun ogen kijkt en een twinkeling ziet die zegt: ‘Maar morgen heb ik het beter’. Indrukwekkend.

Wat vonden jullie het mooiste stukje natuur?

“De droogte van de Kalahari woestijn, waar het Kgalagadi Transfrontier Park deel van is, is zo bijzonder. Het is één van de grootste zandvlaktes ter wereld en volgens wetenschappers ook één van de oudste stukken land ter wereld. In die droogte vind je ook een uniek dier, namelijk de leeuw met de zwarte manen. Die komt alleen voor in deze woestijn en wij hebben ze een aantal keer mogen bewonderen. Heel bijzonder.

Net als dat wij ’s morgens vroeg op een open vlakte een groep oryxen tegenkwamen van diverse leeftijden met baby’s in het midden van de kring. Daaromheen trok een groep van 8 tot 10 hyena’s die aasden op de jongste oryxen. Dat is ook natuur…”

Indrukwekkend! Hebben jullie op bijzondere plekken geslapen?

“Op heel veel bijzondere plekken zelfs! Vámonos kan heel goed vijfsterrenlocaties aanbieden, maar ook eenvoudige en back to basic accommodaties. Wij vinden het dan ook heel leuk om te overnachten in een zeer luxe lodge zoals Bagatelle, maar om dat af te wisselen met iets simpels zoals een guesthouse. Dat houdt het leuk.

Een andere bijzondere locatie was het Bitterpan Wilderness Camp. Dit kamp ligt midden in het Kgalagadi Transfrontier Park en hier staan vier tenthuisjes en een uitkijktoren. Je kan deze accommodatie alleen bereiken met een 4×4 wagen en dat bleek al snel terecht. Het had veel weg van een DAKAR tocht waarbij we in twee dagen wel acht keer hebben vastgezeten. Een geweldige ervaring en we hebben er intens van genoten. Ik schreef later in mijn dagboek: ‘maar het was once in a lifetime’.”

Hebben jullie nog tips voor andere reizigers in Zuid-Afrika?

“Wij zijn eerder naar het Kgalagadi Transfrontier Park geweest en in de tussentijd heb ik een boek gelezen van Conny Braam genaamd ‘Ik ben Hendrik Witbooi’. Dat boek is voor mij een trigger geweest om weer terug te gaan. Hendrik is een stamleider van het Nama-volk, die heeft in zeer belangrijke mate bijgedragen van de vorming van het huidige Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Hij zal dan ook de geschiedenis in gaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend. Als je met mensen spreekt tijdens je reis en je laat merken dat je meer weet over deze geschiedenis dan wordt dat zo gewaardeerd. En dat draagt meer dan je denkt bij aan je reis.”

Ontdek al onze individuele reizen door Zuid-Afrika en Namibië of neem contact op om je reiswensen te bespreken met onze experts.