Boek met onze 4 zekerheden

Op reis met reisjournalisten Sara en Jurrien naar Patagonië

Reisjournalist Sara van Geloven en reisfotograaf Jurrien Veenstra hebben al veel van de wereld gezien. Sara was hoofdredacteur van Lonely Planet magazine, een droombaan die ze inmiddels heeft opgezegd om nog meer te kunnen reizen en om haar reisboek Take a break te schrijven. Als kersverse ambassadeurs gingen Sara en Jurrien samen voor Vámonos Travels op pad in Patagonië.

Zelf op reis? Laat je inspireren door onze rondreizen door Argentinië en alle rondreizen door Chili

Sara en Jurrien, jullie zijn de nieuwe ambassadeurs van Vámonos Travels. Willen jullie je even voorstellen?

“Zeker! Allebei zijn we rond onze studieperiode verliefd geworden op reizen. We hebben van onze passie ons werk weten te maken en nu reizen we samen de wereld rond om reisreportages te creëren over de mooiste bestemmingen op aarde. Sara verzorgt de teksten en Jurrien de foto’s. Je vindt onze reportages in verschillende tijdschriften, waaronder Lonely Planet magazine, Elegance en Nautique.”

Jullie eerste reis voor Vámonos was naar Patagonië. Waarom wilden jullie graag naar deze zuidelijke regio in Zuid-Amerika?

“Voor ons allebei was Patagonië een echte bucketlist-bestemming. De ruige landschappen, de uitgestrektheid en de bijzondere dieren die er voorkomen; het leek ons fantastisch om deze unieke regio in Chili en Argentinië te verkennen.”

Hoe zag jullie reis door Patagonië eruit?

“Omdat we eerst een expeditie-cruise aan boord van de Ventus Australis hebben gemaakt, begon onze reis met Vámonos in het kleurrijke Chileense kuststadje Punta Arenas, het eindpunt van de vaartocht. In Punta Arenas hebben we verse vis-empanadas verslonden bij de markthal pal aan de haven en daarna de indrukwekkende begraafplaats vol rijkversierde familiegraven bezocht.

Daarna vertrokken we met de bus naar Puerto Natales, het toegangsstadje voor Nationaal Park Torres del Paine. Hier haalden we onze huurauto op en reden we over de vlaktes door een immens leeg landschap richting de bergen. Na drie geweldige dagen hiken in Torres del Paine leverden we onze huurauto weer in en namen we de bus de grens met Argentinië over naar El Calafate. Dit gemoedelijke outdoor-stadje aan het Argentinomeer was voor ons de uitvalbasis om de spectaculaire Perito Moreno-gletsjer te bezoeken, het eindpunt van onze reis.”

Sara, na al die jaren bij Lonely Planet magazine had je vast een verwachting van Patagonië. Is deze uitgekomen?

“Ik kan eerlijk zeggen dat de landschappen van Torres del Paine mijn hoge verwachtingen hebben overtroffen. We hadden het ontzettend getroffen met het weer – iets wat zeker niet vanzelfsprekend is in dit gebied – en we hebben een aantal kortere hikes gedaan om zoveel mogelijk van het park te zien. Elk gebied waar we kwamen bood weer een volledig eigen landschap. Van torenhoge, met sneeuwbedekte pieken tot een gletsjermeer waar gigantische ijsbergen dreven. En van door wind geteisterde heuvels, roodgekleurd door het mos wat er groeide, tot een meer met het lichtste blauwe water, waar de bergen in werden weerspiegeld. Het was echt adembenemend mooi.”

Hebben jullie bijzondere momenten meegemaakt?

“Nog voor de ingang van het park zagen we al de eerste condors overvliegen. En eenmaal op onze roadtrip door het park zelf, werd de weg versperd door een stel guanacos (het wilde neefje van de lama). Het was heel bijzonder om het wildlife van Torres del Paine van zo dichtbij te kunnen zien. We hebben alleen geen poema’s gespot, dus daarvoor moeten we nog maar een keertje terugkomen!”

En nog op hemelse locaties geslapen?

“Jazeker! Hotel Lago Grey heeft een fantastische locatie in het park en kijkt uit over het meer met dezelfde naam. Maar we waren het meest onder de indruk van Pampa Lodge, dat net buiten het park ligt. Vanuit elke kamer kijk je uit over een rivier naar het Torres del Paine-gebergte in de verte. We hadden geluk met helder weer, waardoor het net een schilderij was.”

Hebben jullie een aanbeveling voor andere reizigers?

“Een huurauto met een grote tank is echt een enorme luxe in Torres del Paine. Hierdoor kun je het park op eigen houtje verkennen en veel verschillende hikes doen. En je hebt de ruimte om boodschappen in te slaan, een goed idee als je niet te veel geld kwijt wilt zijn aan eten in het park zelf. Verder vonden we de Perito Moreno-gletsjer, ondanks dat het een toeristische trekpleister is, toch echt de moeite waard. Je kunt niet op veel plekken ter wereld zo dichtbij een gletsjer komen! Het was ontzettend indrukwekkend om de gevolgen van klimaatverandering met onze eigen ogen te kunnen zien.”

Welke Vámonos-reisbestemmingen staan er nog op het verlanglijstje?

“Een roadtrip met een 4×4 en een daktent door Namibië en Botswana staat heel hoog op onze verlanglijst. Of een treinreis door Zuid-Afrika, dat lijkt ons ook geweldig. In alle drie de landen zijn we nog niet geweest, dus er valt nog veel te ontdekken!”

Bekijk al onze mooie reisbestemmingen in Zuid-Amerika of vraag direct een reisplan op maat aan

© Alle foto’s bij deze blog zijn eigendom van Jurrien Veenstra. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf.